Hür-İş Başkanı Latifoğlu, asgari ücret ile ilgili çalışmaların önümüzdeki hafta başlayacağını ancak bin 415 TL olan asgari ücretin en fazla bin 520 TL’ye yükseleceğini söyledi

Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu, ekonomik şartlardan dolayı çoğu insanın ihtiyaçlarını gidermekte zorlandığını, asgari ücretle çalışan kesimin ay sonunu zor çıkardığını belirterek, elektriğe yapılan zammın asgari ücretliye “Öldürücü darbe” niteliği taşıdığını söyledi.

 Latifoğlu, asgari ücret belirlenirken 13 yıl öncesinin verilerinin masaya konduğunu ancak hayatın son bir yılda bile yüzde 28 oranında pahalılaştığını ifade etti.

Buna elektrik zammının dahil olmadığını açıklayan Latifoğlu, elektriğe yapılan zamla beraber hayatın her alanda daha da pahalılaşacağını dile getirdi. Latifoğlu, asgari ücrete zam yapılsa dahi en fazla bin 520 TL olacağını, bunun yaşamsal gereklilikleri için yeterli olmadığını ifade etti. Latifoğlu, “Bundan dolayı bu yıl işçi adına masaya gittiğimizde 2012 tarihinde belirlenmiş rakamlar olmasını talep edeceğiz. Bu belirlenmedikçe masaya rakam koymayacağız” şeklinde konuştu. 



LATİFOĞLU: “CEBE GİREN PARA ERİDİ” 

Hayat pahalılığının gün geçtikçe arttığını, dövizin yükseldiğini, akaryakıta sürekli zam yapıldığını ve böylelikle insanların alım gücünün düştüğünü belirten Latifoğlu, özellikle son 11 aydır yaşanan ekonomik dalgalanmaların insanların cebine giren parayı erittiğini söyledi. Latifoğlu, ekonomik şartlardan dolayı çoğu insanın ihtiyaçlarını gidermekte zorlandığını, asgari ücretle çalışan kesimin ay sonunu zor çıkardığını belirterek, bu nedenle asgari ücretin pazarlık yolu ile değil bilimsel veriler ve hayat pahalılığı baz alınarak belirlenmesi gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu. 


“HERKES KENDİSİNİ DÜŞÜNÜYOR” 

Latifoğlu, devlet kanadının bir yıllık hayat pahalılığı oranını asgari ücrete yansıtacağına dair bilgi aldığını ifade ederek, şu anda bin 415 TL olan asgari ücretin yıllık hayat pahalılığına göre düzenlenmesi durumunda bin 520 TL’ye yükseleceğini söyledi. Latifoğlu,” Devletin birçok harç ve ödeneklerinin asgari ücrete indirgenmiş olması asgari ücrettin belirlenmesi aşamasında bir baskı oluşturuyor. Asgari ücret yükselirse devletin giderleri de çoğalacaktır. Bu baskılar hükümet tarafının masada asgari ücretin yüksek oranda artırılmasına engeldir. İşverenler de ücretlerin artırılmasının külfeti artırılacağını; sonuçta işçi çıkarılacağını ifade ediyor. Bu nedenle asgari ücret pazarlık yöntemi ile belirleniyor” dedi. 


“GÜNCEL VERİLERE GÖRE OLMALI” 
Latifoğlu, bu yılki asgari ücret tespit toplantılarında Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) verilerine göre ücret belirlenmesi için mücadele edeceklerini söyledi. Toplantılarda 13 yıl öncesinin ekonomik verilerine göre asgari ücretin belirlendiğini ifade eden Latifoğlu, güncel verilerin dikkate alınmadığını dile getirdi. Latifoğlu, “Bundan dolayı bu yıl işçi adına masaya gittiğimizde 2012 tarihinde belirlenmiş rakamlar olmasını talep edeceğiz. Bu belirlenmedikçe masaya rakam koymayacağız” şeklinde konuştu. 



“BUNUNLA KALMAYACAK, DEVAMI VAR”
 
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun önümüzdeki hafta toplanacağını kaydeden Latifoğlu, 2013 yılı tamamlanmadan yeni asgari ücretin tespit edileceğini ifade etti. Son bir yılda hayatın yüzde 28 oranında pahalılaştığını, buna elektrik zammının dahil olmadığını açıklayan Latifoğlu, elektriğe yapılan zamla beraber hayatın her alanda daha da pahalılaşacağını dile getirdi. Latifoğlu, “Üretimin temel girdisi elektriktir. Üretim maliyetleri artacağı için diğer tüm temel giderler de artış gösterecektir” dedi. 


SEFALET İÇİNE GİRECEKLER” 
Latifoğlu, ekonomik şartlardan dolayı çoğu insanın ihtiyaçlarını gidermekte zorlandığını, asgari ücretle çalışan kesimin ay sonunu zor çıkardığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün toplumun büyük bir kesimi asgari ücretle çalışıyor. Bu kişiler günlük ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. Tüm sendikalar ve birlikler elektriğe yapılan zammın geri alınması içim mücadele edeceğiz. Eğer geri adım atılmazsa zorla geçimini zorla sağlayanlar sefalet içine girecektir; elektriğini ödeyemeyecek ve mutfaktaki tencere dahi kaynamayacaktır. Artık kitlesel tepki koyma zamanı gelmiştir” ifadelerini kullandı. 



“HALK, ORTAYA ÇIK” 
Zamlardan ve hayat pahalılığından şikâyetçi olan halkın meydanlara çıkmadığını, eylem yapan sendikalara destek olmadığını vurguladı. Latifoğu, “Tepkisi olan herkes ortaya çıkmalı. Bu zamların arkası kesilmeyecek. Sendikalar önümüzdeki haftalardan itibaren hareketlenmeye başlayacak. Halkın da tepkisini yükseltmesi ve ortaya çıkması gerekiyor” dedi. 



STARKIBRIS