Kurtuluş Savaşı kahramanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe günü saat tam 9.05’te Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumdu.

Atatürk'ün naaşı vefatının ardından Dolmabahçe Sarayı tören salonunda katafalka konuldu. İstanbul halkı, Büyük Önder'in önünden saygıyla geçti. Atatürk'ün cenaze namazı 19 Kasım 1938 günü Dolmabahçe Sarayı'nda kıldırıldı. Aynı gün çok büyük bir kalabalıkla cenaze Yavuz Zırhlısı ile İzmit'e oradan da aynı günün akşamı 20.30'da Ankara'ya uğurlandı.

Ulu Önder Ankara’ya uğurlanırken İstanbul halkı Ata’sına son görevini yapmak üzere bütün sokakları doldurdu. Korteje katılan vatandaşlar izdiham nedeniyle zor anlar yaşadı.

Ankara’ya getirilen Atatürk’ün cenazesi, 15 yıl kalacağı geçici istirahatgâhı Etnografya Müzesi’ne konuldu.

Atatürk, kendisi için bir mezar yaptırmadığı gibi, gömüleceği yer için de vasiyette bulunmamıştı.

1923 yılında bir sohbet sırasında Atatürk; "Elbet bir gün öleceğim, beni Çankaya' ya gömer, hatıramı yaşatırsınız" demiş ve "Beni milletim nereye isterse oraya gömsün. Fakat benim hatıralarımın yaşayacağı yer Çankaya olacaktır" diye eklemiştir.
Ölümünün ardından ise Atatürk için bir anıt mezar yapılması amacıyla yarışma düzenlendi.

Yarışmaya yurt içi ve yurt dışından birçok ünlü mimar katıldı.

Yarışma sonucunda birinciliği Prof. Emin Onat ve Doç. Orhan Arda’nın hazırladığı proje kazandı.

Anıtkabir'in inşaatına 9 Ekim 1944 günü saat 10.00'da görkemli bir temel atma töreni ile başlandı. Törene Başbakan Şükrü Saraçoğlu, bakanlar ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

İnşaatın başlamasının ardından 1951 tarihinde hükümetin talebi üzerine, 28 metre yükseklik azaltıldı. Ayrıca mozolenin üzerinde Milli Mücadele ve Türk inkılabını canlandıran kabartmaların yer alacağı çepeçevre dört duvardan oluşan ikinci kattan vazgeçilerek proje bugünkü şekli ile uygulandı.

9 Ekim 1944'de başlayan inşaat, 1 Eylül 1953'de bitirildi.

Ulu Önder’in naaşı 10 Kasım 1953 tarihinde yurdun dört bir yanından gelen on binlerce vatandaşın gözyaşları arasında Etnografya Müzesi’nden, ebedi istirahatgâhı Anıtkabir’e taşındı.

Aynı gün düzenlenen büyük bir törenle Atatürk çok sevdiği Çankaya’da toprağa verilmiş oldu.

Atatürk’ün mezar odası ise mozolenin tam altında bulunuyor ve sadece Genelkurmay’ın özel izniyle girilebiliyor. Kıbleye bakan mezarın etrafında 81 il ile KKTC’den getirilen topraklar pirinç vazolar içinde duruyor.
 

Anıtkabir için yapılan heykel ve kabartmaların konuları ise kurtuluş savaşı ile Cumhuriyet tarihimizden ve Atatürk' ün hayatından seçildi.

Günümüzde Anıtkabir’i her yıl milyonlarca kişi ziyaret ediyor.
 

İşte her yıl 10 Kasım'da Ata'sına özlem ve minnetle koşan halkın ziyaret ettiği Anıtkabir'den kareler.