Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı'ndan verilen bilgiye göre, Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenen eğitim ve sınav, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Bağzıbağlı’nın konuşmasıyla başladı.

Müsteşar Bağzıbağlı, 2023’e kadar her dört kişiden birinin amatör denizci olması hedefiyle yola çıktıklarını belirtti, Kıbrıslı Türklerin yüzünü denize dönmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Özel Danışmanı, Emekli Deniz Kurmay Yarbay ve Deniz Hukukçusu Ali Kurumahmut da bir sunum yaptı ve ardından eğitim ve sınava geçildi.

Eğitime Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Ahmet Selçuk Sert de katıdlı.

KKTC’de ikincisi gerçekleştirilen eğitim ve sınavın ardından 500’e yakın kişi Amatör Denizci Belgesi (ABD) almış olacak. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, 2020’nin sonuna kadar ülkedeki ADB sahibi sayısını 2 bine çıkarmayı hedefliyor.

“KATILIMCILARIN DİKKATİNE”

Açıklamada, 19 Ekim’de yapılan eğitim ve sınava katılıp vesikalık fotoğraf getirmeyen veya eksik belge ibraz edenlerin, en erken zamanda eksikliklerini tamamlamaları da istendi.

Katılımcıların söz konusu belgeleri alabilmeleri için kimlik ve sürüş ehliyeti fotokopilerini, sürüş ehliyeti olmayanlar veya 18 yaşından küçük olanlar herhangi bir kamu sağlık kuruluşundan alacakları sağlık raporlarını, KMT belgesi için sınava girenlerin ise adli sicil kaydı veya ilçelerdeki polis müdürlüklerinden alacakları temiz kağıdını Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkilere en erken zamanda ulaştırmaları gerekiyor.

ADB eğitim ve sınavına katılıp ADB almaya hak kazananlar, 24 metreye kadar motorlu özel tekne kullanma yetkisine sahip olacak. 24 metreye kadar olan telsizli özel tekneler, yalnızca ADB ve KMT belgesi sahipleri tarafından kullanılabilecek.

Bu arada, 13 Temmuz’da Gazimağusa Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Amatör Denizci Eğitim ve Sınavı’na katılanlar, Amatör Denizci Belgelerini, mesai saatleri dahilinde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığından alabilecek.

Amatör Denizci Eğitim ve Sınavı’na katılıp belge harcı ödemesi yapamayanlar için oluşturulan “ödeme kodları” (C kodları) Bakanlığın internet sitesinde yayınlandı.

Amatör Denizci Eğitim ve Sınavı’na katılıp, belge harcı yatıramayanlar, Bakanlığın internet sitesinde “Basın Ve Halkla İlişkiler/Ades” “Ades Belge Harcı C Kodu/Eksik Evrak Listesi”ne ulaşıp isminin karşısında yazan “C kodunu” kullanarak, KKTC’de bulunan herhangi bir Halkbank şubesi veya Halkbank internet şubesinden ödeme yapabilecek. Aynı listede başvuru formu ibraz etmeyen katılımcılar da belirtildi.