Bazı sendika ve sivil toplum örgütleri, Lefkoşa Türk Belediyesi’nde (LTB) devam eden eylem konusunda BES’e destek verirken, hükümet, LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları ile belediye meclis üyelerini istifaya çağırdı, Bakanlar Kurulu’ndan ise, “hiçbir sorunları çözümlenmeyen çalışanları göreve çağıran kararın iptali” istendi.

Örgütler, taleplerinin gerçekleşmemesi durumunda toplumsal eylemlerin hayata geçirileceğini de kaydetti.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nden verilen bilgiye göre, LTB’de sürdürülen eylem ile ilgili Kıbrıs Çevre Platformu, sivil toplum örgütleri, sendikalar ve “duyarlı vatandaşlarla” dün yapılan toplantının ardından bugün de ortak açıklama yapıldı.

“Grev ve duyarsızlık sebebiyle Lefkoşa’da meydana gelen çöp felaketi ile kapıya dayanan salgın hastalık riski” gündemiyle gerçekleştirilen toplantıda, biriken çöplerden dolayı oluşan, toplum sağlığını tehdit edici durum ve söz konusu olabilecek hastalıklar; “Hepatit A, dizanteriler, tifo, kolera, leptosipiroz, riketsiyoz, gıda zehirlenmeleri” hakkında bilgi verildi.

Ortak açıklamada, oluşan çevre felaketi ve toplumun sağlığının ciddi tehlike altında olmasından dolayı Lefkoşa’da düzenli ve usulüne uygun şekilde toplanmayan katı atıklar ve çöplerin en acil bir şekilde kaldırılması gerektiği vurgulandı.

Toplantıda ayrıca şu kararlar alındı:

“BES’in yürütmekte olduğu haklı mücadelesine tam destek beyan edilir. Bakanlar Kurulu’nun son toplantısında aldığı; LTB’deki grevle ilgili çalışanları hiç bir sorunu çözmeksizin göreve çağıran kararları geri alınmalıdır.

LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları ve LTB meclis üyeleri gelinen aşamadaki sorumlulukları nedeniyle derhal istifa etmelidirler. Bu sürecin ve sorunun yönetiminde gereğini yapmamış olan ve sorunun aşılmasında yetersiz kalan hükümet de istifa etmelidir.

Taleplerimizin gerçekleşmemesi durumunda toplumsal eylemler hayata geçirilecektir.”

Toplantı sonrası yapılan ortak yazılı açıklamaya imza koyan örgüt ve sendikalar şöyle:

“Kıbrıs Türk Biyologlar Derneği, Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası, Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (Çağ-Sen), Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği, Kıbrıs Türk Esnaf Ve Zanaatkarlar Odası, Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp İş ) , Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası, Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Kıbrıs Türk Tabipleri Odası.”