Şecaiyye'deki katliamın ardından Batı Şeria'da ve Kudüs'te protesto gösterileri var. Esnaf kepenk kapattı, çalışanlar genel greve gitti. Eyleme katılanlar '3. İntifada' çağrısı yapıyor.

İsrail'in Gazze'nin Şecaiyye bölgesinde sivilleri açık bir şekilde hedef alarak yaptığı katliam Batı Şeria ve Kudüs'te de yankı buldu.

Katliamın ardından yönetimin 3 gün yas ilan ettiği Filistin'de pazartesi günü Filistinli esnaf Batı Şeria'nın çeşitli kentleri ile Doğu Kudüs'te kepenk kapattı. İsrail'in Arapların yaşadığı bölgelerinde yaşayan Filistinli esnaf da eyleme destek verdi.

Eylem nedeniyle Batı Şeria'da dükkanların olduğu cadde ve sokakların boş olduğu gözlendi.

Resmi kurum, banka ve üniversitelerdeki çalışanların greve gitmesi dolayısıyla Batı Şeria'da bulunan resmi kurumlar da gün boyu hizmet vermedi.

HALKIN TOPLANMASINA İZİN VERİLMİYOR

Batı Şeria ve Kudüs'te farklı kesimlerden Filistinli aktivistler İsrail'e karşı '3. İntifada' için çağrı yaptı.

Çağrının ardından İsrail polisi özellikle Mescid-i Aksa çevresine yoğun güvenlik önlemleri aldı. Polis halkın gösterilere katılmasını engellemek için birçok noktada arama yapmaya başladı.

Polisin engellemelerine rağmen Filistinliler bazı bölgelerde toplanmaya başladı. Birçok bölgede halkın gösterilere katılması için çağrı yapılıyor.

Pazar günü önce İsrail askerlerinin, El-Halil ve Ramallah'ta saldırıların protesto edildiği gösterilere müdahale etmesi sonucu beşi gerçek mermiyle vurulmaları sonucu olmak üzere 20 Filistinli yaralanmıştı.

1. VE 2. İNTİFADA'DA NE OLMUŞTU?

Filistin ’de İsrail işgali altındaki topraklarda Birinci İntifada (ayaklanma), İsrail ’in, Aralık 1987 ’de başladı ve 1993 Oslo Anlaşması'nın imzalanmasına kadar sürdü.

İntifada farklı alanlarda mevcut işgal güçlerine karşı bir dizi sivil eylemi içinde barındırıyordu.

Genel grev, Gazze ve Batı Şeria ’daki İsrailli kurumları boykot, ordu emirlerine karşı sivil itaatsizlik, İsrail yerleşkelerinde çalışmamak, İsrail ürünlerini satın almamak, vergi vermemek, Filistinli araçları İsrail ehliyetleriyle kullanmayı reddetmek, grafitiler yapmak, barikatlar kurmak ve Filistin sınırları içindeki İsrail ’e ait askeri binalara taş ve molotof kokteyli atmak, ayaklanma sürecinde gerçekleşen eylemlerdi.

İkinci İntifada ise Eylül 2000 yılında başladı, 2005 yılının Şubat ayında, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve Ariel Şaron ’ın , Şarm el-Şeyh ’de çatışmaların sona erdiğini belirten bir anlaşmayı imzalamasına kadar sürdü.