ÖĞRETMENLER EĞİTİM BAKANLIĞI’NA KESİNTİLER İÇİN DİLEKÇE SUNDU VE BAKAN DÜRÜST’Ü “İSTİFAYA” ÇAĞIRDI

GÖKÇEBEL: “SORUN PARA DEĞİL, SORUN ÖĞRETMEN VE SENDİKAYI SİNDİRME ÇALIŞMALARIDIR. BUNA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) bugün Meclis, Maliye Bakanlığı ile Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı önünde eylem yaparak, karne eylemi çerçevesinde öğretmenlerden yapılan maaş kesintilerinin yasa ve hukuk dışı olduğunu savundu.

KTOEÖS önünde toplanan ve buradan Meclis’e yürüyen öğretmenler, ellerinde “Dogmatik değil kamusal, bilimsel, demokratik ve çağdaş eğitimi yılmadan savunmaya devam edeceğiz”, “UBP milletvekilleri Meclisi 15 ay boykot eylemi yaptınız, maaşınızdan veya ikramiyenizden kesinti yapıldı mı?” ve “İsyanımız yok oluşadır” yazılı pankartlar taşıdı.

Meclis ve Maliye Bakanlığı önünde basın açıklaması yapıp Eğitim Bakanlığı’na yürüyen öğretmenler ile bakanlığın güvenliğini sağlamak amacıyla bakanlık kapısının önünü kapatan polisler arasında kısa süreli itiş kakış ve tartışmalar yaşandı.

Polise tepki gösteren öğretmenler, Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ü ise “istifaya” çağırdı ve “Kemal istifa” sloganları attı.

Sendikal Platform’un da destek verdiği eylemde, KTOEÖS Yürütme Kurulu üyeleri ile avukat Barış Mamalı bakanlığa girerek, bakanlık müdürlerine öğretmenlerin kesintileriyle ilgili dilekçelerini sundu.

Öğretmenler Meclis önünde yapılan eylemde de, yaşamını yitiren eski KTHY çalışanlarından Tansel Sütlüceli anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunurken, “Meclis’in halkına sırtını döndüğü” gerekçesiyle Meclis’e yarım dakika sırtını döndü.

GÖKÇEBEL: “ÖĞRETMENİN ÖNÜNE ÇIKAMAYAN, EĞİTİM BAKANI OLAMAZ"

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel eylemde, meclis ve bakanlıklar önünde yaptığı konuşmalarda, öğretmenlerden yapılan kesintilerin yasa dışı olduğunu savunarak, bunu hukukçuların da söylediğini kaydetti.

Gökçebel, Maliye Bakanlığı’nın “Mafya Bakanlığı” gibi çalıştığını iddia ederek, bakanlığın yasal olmayan işler yaptığını savundu.

Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlerin bakanlığı olduğunu ve istediği an istediği gibi girebileceğini, ancak polisin kendisine izin vermediğini ifade eden Gökçebel, buna tepki gösterdi ve “aslında asıl suçlunun öğretmenin karşısına çıkamayan Eğitim Bakanı olduğunu” savundu.

Gökçebel, öğretmeninin karşısına çıkamayan bakanın öğretmenin bakanı olamayacağını ileri sürerek, bakanın öğretmenin karşısına çıkacak cesareti olmadığını iddia etti.

Bakan Dürüst’ün devlet okullarında kaos yaratmak istediğini öne süren Gökçebel, Dürüst’ün özel okulların “ajanı” gibi çalıştığını, devlet okullarını sahiplenmediğini, eğitimi hançerlediğini savundu.

Öğretmen için paranın sorun olmadığını, kendileri için dayanışma, insanlık, onur, gurur ve dürüstlüğün önemli olduğunu vurgulayan Gökçebel, sorunun para değil, sendika ve öğretmeni sindirme çalışması olduğunu belirterek, buna izin vermeyeceklerini kaydetti.

Gökçebel, toplumsal kavga veren çağdaş, bilimsel, demokratik, laik, herkese eşit, parasız, kamusal eğitim ve devlet okullarına sahip çıkan öğretmenin cezalandırılmak istendiğini de savunarak, öğretmenin karanlıkları aydınlatarak, yok oluşu durdurarak geleceğe sahip çıkmak için kararlılıkla mücadelesine devam edeceğini söyledi.

BIÇAKLI: “ÖĞRETMENİN YANINDAYIZ”

Sendikal Platform adına konuşan Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı da, öğretmenlerden kısa bir süre için kesinti yapıldığını, ancak UBP’nin geçen hükümet döneminde Meclis’i 15 ay boyunca boykot etmesine rağmen milletvekillerinden bir kesinti yapılmadığını ifade etti.

Bıçaklı, UBP’nin artık ülkeyi tek başına yönetme yetkisi olmadığını, ayrıca bugün kendilerinin karşısında bulunan polisin de kendileriyle hem fikir olduğundan emin bulunduğunu savunarak, Sendikal Platform’un her zaman öğretmenin yanında olacağını ve destek vereceğini kaydetti.

MAMALI: “KESİNTİ NEYE GÖRE YAPILDI GÖSTERİLSİN”

Avukat Barış Mamalı da, Maliye Bakanlığı önünde öğretmenlere seslenerek, öğretmenlerden yapılan kesintinin hiçbir yasal dayanağının olmadığını savunarak, kesintinin yasa dışı ve keyfi yapıldığını iddia etti ve bakanlıktan kesintinin neye göre yapıldığının açıklanmasını istedi.