Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) Prof. Dr. Necdet Osam’ın istifasıyla boşalan rektörlük için seçim (eğilim yoklaması) yapılıyor.Saat 8.30’da başlayan ve 15.30 sıralarında tamamlanacak seçimde adaylığı kabul edilen Prof. Dr. Turgay Avcı, Prof. Dr. Aykut Hocanın, Prof. Dr. Mustafa İlkan, Prof. Dr. Dennis A. Siginer, Prof. Dr. Ahmet Sözen ve Prof. Dr. Vedat Yorucu yarışıyor.

DAÜ Yasasında rektörlük için seçim maddesi bulunmaması nedeniyle Senato, rektör adayının demokratik yoldan seçilmesi için DAÜ’de tüm çalışanların ve öğrenci temsilcilerinin katılımıyla eğilim yoklaması gerçekleştiriyor.Buna göre eğilim yoklamasında 1330 DAÜ çalışanı ve 14 öğrenci temsilcisi oy kullanacak.

DAÜ Merkezi Derslikler binasında 6 sandıkta oy kullanılacak. Kovid 19 salgını nedeniyle yurt dışında olup ülkeye dönemeyenler veya riskli gruplarda olan 42 seçmen on-line oy kullanacak.

On-line seçimde DAÜ’de görevli operatörler seçmenle bire bir irtibat kuracak ve kimlik tespiti yapacak. Seçmen daha sonra kendisine gönderilen kod ile internet ortamında oyunu kullanabilecek.

Prof. Dr. Mustafa İlkan; “Doğu Akdeniz Üniversitesi en iyi günlerinden birini yaşıyor. Bir seçim süreci yaşıyoruz, bir demokrasi süreci yaşıyoruz. Bu demokrasi süreci okulumuza çok şey kazandırmıştır, en güzel noktalarımızdan biridir. Açık şeffaf ortamlarımızda kendi rektörümüzü seçiyoruz, atama değil seçime dayalı bir sistem var, kimsenin kaybetmediği ancak DAÜ’nün kazandığı bir seçim olmasını diler tüm arkadaşlarıma başarılar dilerim” dedi.

Prof. Dr. Turgay Avcı; “Bugün Doğu Akdeniz Üniversitesi ailesi için,dünya markası olan üniversitemiz için önemli bir gün çünkü önümüzdeki 5 yıl üniversitemizin olduğu yerden ileri götürülmesi, dünyaya açılması ve tüm çalışanlarını huzur ve güvenle rahat bir şekilde geleceğe taşımak için yapılan bir seçimin içerisindeyiz” diye ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Ahmet Sözen; “Bildiğiniz gibi bu rektörlük süreçleri son 15 yıldır yapılıyor ve maalesef bütün bu rektörlük seçimleri bu güne kadar Doğu Akdeniz Üniversitesinde hep sıkıntılı olmuştur. Bununda en büyük sebebi siyasi kayırmalar, siyasi müdahalelerdir. Uzun zamandır söylüyorum Doğu Akdeniz Üniversitesi olarak bizim artık bir normalleşmeye ihtiyacımız var, siyasi kaygılardan arınmış sosyal, demokratik bir sürece ihtiyacımız var. Seçim süreçleri bu şekilde olmalı ve bundan sonra gelecek olan ekip te, gelecek olan rektör de bu değerlere yani şeffaflığa, demokrasiye, katılımcılığa, adil bir idareye sahip çıkmalı” dedi.

Prof. Dr. Vedat Yorucu ; “Üniveristemizde yıllardan beri ilk kez böyle çok katılımlı çok adaylı bir seçim olmaktadır, demokratik süreç çalışmıştır. Ümit ederim ki her şey böyle başladığı gibi sonlanır. Burada kazanan üniversite olacaktır, adaylar kendi aralarında yarışmamaktadır, aslında adayların fikirleri projeleri yarışmış olacaktır. Gününn sonunda kaybeden kazananı kucaklayacaktır ve ona katkı koymaya devam edecektir. Bizim üniversitemizin geleceği için bunun böyle olması gerekmektedir.”

Prof. Dr. Aykut Hocanın; “Üniversitemizin önemli bir demokratik sürecine şahit oluyoruz. Rektörlük için eğilim yoklaması yapılıyor. Öğretim üyelerimiz, yönetsel personelimiz, işçilerimiz yöneticilerini belirlemek üzere sandık başında, çok güzel bir ortam demokratik olgunluk içerisinde geçiyor, umarım üniversitemize hayırlı olur, tüm yarışan arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Günün sonunda herşey DAÜ’nün ileriye götürülmesi içindir.” Dedi.