IBM, kolluk kuvvetleri tarafından teknolojinin sorumlu kullanımını teşvik etmek için genel amaçlı yüz tanıma teknolojisi sunmayacağını veya geliştirmeyeceğini söyledi. Şirketin yıllardır bu alanda çeşitli çözümler sunan büyük bir oyuncu olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bunun ciddi bir karar olduğunu söyleyebiliriz. 

IBM CEO'su Arvind Krishna, teknolojinin sorumlu kullanımı, genişleme becerileri ve eğitim fırsatları yoluyla önemli politika değişiklikleri olması gerektiğini öne sürdü. Bu amaçla, IBM'in toplu gözetim için kullanılabileceği için genel amaçlı yüz tanıma teknolojisi sunmayacağını söyledi. ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’nün (NIST) Aralık 2019 tarihli raporuna göre, şu anda kolluk kuvvetleri veya özel firmalar tarafından kullanılan yüz tanıma algoritmalarının çoğunda demografik farklılıklar arasında geniş bir doğruluk aralığı bulunuyor. Durum böyle olunca yüz tanıma teknolojisi, gizlilik ve hak ihlallerinde kendine önemli bir yer buluyor.

Kongre üyelerine konu ile ilgili bir mektup gönderen Arvind Krishna, herhangi bir teknolojinin kitlesel gözetim amacıyla kullanılmasına, belli ırkların takibe alınmasına, temel insan hakları ve özgürlüklerin ihlaline veya bunun değerlere aykırı bir amaç için kullanılmasına karşı olduklarını söyledi. 

ABD'de George Floyd'un öldürülmesiyle başlayan ve dünyanın geneline yayılan protestolar, hız kesmeden devam ediyor. Her ne kadar IBM'in kararı teknoloji açısından tartışmalar yaratacak olsa da şirket, ırksal eşitliği savunması sonucu aldığı bu kararla takdirleri kazanıyor. Krishna, yüz tanıma yazılımının toplumu korumak amacıyla polise yardımcı olabileceğini ancak ırklara yönelik ayrımcılığa veya adaletsizliğe yol açmaması gerektiğini belirtiyor.