Dünya

Asgari Ücret Saptama Komisyonu Toplandı

Asgari Ücret Saptama Komisyonu toplandı. Toplantıda, 1300 TL’lik asgari ücrete Kamu-İş’in Hür-İş aracılığıyla yaptığı itiraz değerlendirilecek.

Asgari Ücret Komisyonu, bugün saat 10.00’da Asgari Ücret Tespit Komisyonu Başkanı ve İhtiyat Sandığı Dairesi Müdürü Mehmet Metçaoğlu başkanlığında toplandı.

Toplantının açılışında Asgari Ücret Tespit Komisyonu Başkanı Mehmet Metçooğlu, Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (HÜR-İŞ) Genel Başkanı Yakup Latifoğlu ve İşverenler Sendikasını temsilen Başkan Yardımcısı Mustafa Aroğlu birer konuşma yaptı.

Toplantıda ilk sözü alan Hür- İş Başkanı Yakup Latifoğlu, Kamu-İş’in itirazı üzerine, asgari ücretin yeniden değerlendirilmesi için Komisyon’un bugün yeniden toplandığına işaret etti.

Asgari ücretin hiç bir gerekçeye, dayanağa bağlanmadan, yalnız ekonomik şartlar dikkate alınarak ayni kalmasının sağlandığını ifade eden Latifoğlu, Asgari Ücretler Yasası’na bakıldığında, asgari ücretin tespiti için Devlet Planlama Örgütü’nün bu konudaki verileri, Ticaret Dairesi’nin gıda tarafındaki verileri, ülkenin içinde bulunduğu şartlar, hayat pahalılığının genel seyri, ihtiyaçlar ve ekonomik şartların dikkate alınması gerektiğinin açıklıkla vurgulandığını kaydetti.

Bugün 3. toplantılarını yapmalarına rağmen, ellerinde ne Devlet Planlama Örgütü’nün, ne de Ticaret Dairesi’nin gıdayla ilgili son verilerinin bulunduğunu söyleyen Latifoğlu, asgari ücretin ayni kalması yönünde bir karar alınması halinde, bunun yasaya aykırı olacağını savundu.

Bugünkü toplantının yeni bir asgari ücret kararı alınarak tamamlanmasını istediklerini ifade eden Yakup Latifoğlu, “Bu asgari ücreti, bizim insanımızın, insanca yaşayabileceği bir ücret olarak değerlendirerek, masadan kalkmamız doğru olacaktır” dedi.

AROĞLU

İşverenler Sendikasını temsilen Başkan Yardımcısı Mustafa Aroğlu da konuşmasında, ülkenin rekabet edilebilirlikte 117. sırada olduğuna dikkat çekerek, bu şartlarda herhangi bir ücret artışının dengeleri daha da bozacağı görüşünü dile getirdi.

Dünyada ekonomik sıkıntıların hüküm sürdüğünün, Yunanistan’ın içinde bulunduğu durumun herkesçe bilindiğini belirten Sungur, ülkenin içinde bulunduğu durumun da Yunanistan’dan çok farklı olmadığını ileri sürdü.

Ülke bütçesinin üçte birinin yardım ve hibelerle oluştuğunu, ancak iş adamlarının yardım ve hibeye dayalı bir durumları olmadığını söyleyen Sungur, işadamlarının ulaşabilecekleri kredi imkanlarının da sınırlı olduğunu belirtti.

Dünyadaki para piyasalarının çok çok üzerinde, yüksek faizlerle iş adamlarının iş yapmaya çalıştıklarına dikkat çeken Sungur, ülkenin daha ileriye gidebilmesi için çalışanın işvereniyle birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Temennilerinin ülkedeki refah seviyesinin yükselmesi olduğunu vurgulayan Sungur, kısır döngüden çıkmak için el birliğiyle hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.

Buna uyulmadığı takdirde, büyük devletlerin de sıkıntıya girdiğini söyleyen Sungur, “biz hiç bir şey yokmuş gibi davranamayız, bir takım tedbirlerin alınması şarttır. Dolayısıyla bu çerçevede, önümüzü açacak adımların atılması için birlikte hareket etmek taraftarıyız. Umarım bu çerçevede bir politika oluşturulur ve Kıbrıslı Türk işadamının önü açılarak, refah hep birlikte paylaşılır” dedi.

METÇOOĞLU

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Başkanı Mehmet Metçooğlu da, bugünkü toplantının emeğin temsilcileri ve öz sermayenin temsilcileri arasında yakınlaşma sağlamak için yapıldığına işaret ederek, kendi aralarında yapacakları toplantı için gerekli açıklamanın daha sonra basına yapılacağını sözlerine ekledi.