Exeter Üniversitesi ve Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti ortaklığında yürütülen yeni bir çalışmaya göre, her yıl binlerce deniz kaplumbağası beslenmek için gittikleri Suriye, Libya, Mısır ve Tunus açıklarında ölüyor.
Penryn Kampüsünde yer alan Ekoloji ve Çevre Koruma Merkezi bünyesindeki Deniz Kaplumbağası Araştırma Grubu’nun bir parçası olanRobin Snape ve arkadaşları Akdeniz’deki Caretta’ların akıbetini anlamak için uzun zamandır araştırma yapıyor. Ortaya çıkan bulgular pek çok yetişkin Caretta’nın, Kıbrıs, Orta Doğu ve Kuzey Afrika kıyılarında gerçekleştirilen küçük ölçekli balıkçılık faaliyetleri sırasında ağlara takılarak öldüklerini gösterdi.
Kıbrıs’ta yumurtlayan dişi kaplumbağaları uydu aracığılıyla takip eden araştırmacılar, kaplumbağaların yumurtlamak için doğdukları yere dönmek yerine farklı ülkelerde de yumurtladıklarına dair yeni kanıtlar elde etti.Yumurtlayan dişilerin yumurtladıktan sonra Kıbrıs, Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika bölgesini kaplayan alan içindeki beslenme bölgelerine göç ettikleri gözlemlendi. Hatta bazı durumlarda göçün 2,100 km gibi uzun mesafelere yapıldığı kanıtlandı.
On yıldan fazla zamandır süren bu çalışma sırasında toplamda 27 Caretta uydu takılarak izlenmiştir. Kuzey Kıbrıs’ta yumurtladıktan sonra gö çetmek üzere yola çıkan bu kaplumbağalarınüçü, takip edilmeye başladıkları bir yıl içerisinde ölmüştür. Diversity and Distributions dergisinde yayınlanan makalede, araştırmacıların, deniz kaplumbağalarının kazara balık ağlarına takılma sonucu öldüklerineişaret ediyor.
Bu çalışamdan yola çıkarak yıllık ölüm oranı %11 olarak ortaya çıkıyor. Bu oran kaplumbağalar gibi uzun ömürlü bir türde beklenenin çok üzerindedir. Kaplumbağalar ancak uzun bir hayat sürerek türlerini devam ettirebilecek kadar yavru üretebilirler. Aksi taktirde yok olmaya mahkumdurlar.
Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan Robin Snape konu hakkında“Ülkelerdeki ölüm ve ağa yakalanma oranı son derece endişe verici. Koruma çalışmalarının neden gerekli olduğu ve balıkçılık faaliyetlerininyaratabileceği yıkım hakkında biliç zayıf. Özellikle halkın yiyecek ve yaşam masraflarını karşılamak için balıkçılığa bağımlı olduğundakonu hakkında ilerleme kaydetmekoldukça zor. Balık avlama yöntemleri ve kaplumbağaların ağa takılmasının nasıl azaltılabileceğihakkında daha kapsamlı çalışmalar yapılmalıdır. Söz konusu ülkelerin savaş ya da siyasi istikarsızlık içinde bulunduğu şu günlerde bunu başarmak zor olsa da, Kıbrıs AB üyesi bir devlet olarak kendi karasularında gerçekleşen ölümlerle ilgilenebilecek konumdadır.” dedi.
Proje lideri Professor Brendan Godley ise “Akdeniz’deki Caretta popülasyonun varlığı, Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye’deki temel yumurtlamalarının on yıllardır yoğun şekilde korunmasına bağlıdır. Bu çalışmaların devamı türün devamı için hayati öneme sahiptir. Buna ek olarak, türün geleceğini güvence altına almak adına, şu anda çalışmalarımızın ölçeğini deniz bölgelerini de kapsayacak şekilde geliştirmemiz, balıkçılıkla birlikte petrol ve gaz arama ve çıkarma aktivitelerden ileri gelen tehditleri azaltmamız gerekmektedir. Başka bir alanda gerçekleştirdiğimiz bir çalışma sayesinde balık ağlarına LED lambaları takılması sayesinde kaplumbağaların ağa takılma oranının önemli ölçüde azalabileceğini gördük. Sismik aktivitenin etkileri üzerine olan bilgimize şu anda başlangıç seviyesinde.”dedi.
Shelf life: Neritic habitat use of a turtle population highly threatened by fisheries; Robin T. E. Snape, Annette C. Broderick, Burak. A. Çiçek, Wayne J. Fuller, Fiona Glen, Kimberley Stokes ve Brendan J. Godley. Diversity and Distributions dergisinde yayınlamıştır.