Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB)’nin Yasası var.

Yasanın temel amaçlarından bir tanesi de, toplum sağlığını korumak.

Bu amaçla da, KTTB’ye üye olmayan hiçbir doktor, ülkemizde hekimlik uygulaması yapamaz.

Diğer taraftan, sadece hekimlerin yapmakla yetkili olduğu sağlık uygulamalarının, mesleği doktor olmayanlar tarafından yapılmasının önüne geçilmesi de KTTB’nin yasal sorumlulukları arasındadır.

Burası KKTC değerli okurlar.

Yasaları uygulamak yerine, ‘’güdümlü siyaset’’ yapmayı huy edinmişiz bir kere.

Ülkemizdeki sağlığın şekillenmesinde kritik konuma sahip KTTB’nin de içinde bulunduğu güncel durum tam da böyledir!

Gelin örnekleri ile açıklayalım.

Örnek 1:

Kendisini doktor olarak tanıtan bir fizyoterapist. Kendisini Kliropraktik yani Manuel Tedavi Doktoru olarak lense ediyor. Tıp doktoru mu, doktoralı mı değil mi belli değil. Ülkemize hiçbir yere kayıtlı da değil. Ancak, Lefkoşa’da hastalara aktif müdahale ediyor. Hasta muayene ediyor, tanı koyuyor, tedavi veriyor. Komplikasyona neden olduğu vakaların sayısı bilinmiyor. KTTB haberdar edildi ama sessiz kalınıyor.

Örnek 2:

Lefkoşa’da faaliyet gösteren Şifahane Akademeia. Sahibi Fizyoterapist Musa Kocatepe. Akupunkturist olarak kendisini lanse ediyor. Oysa ki, KTTB’ye göre, akupunktur uygulamaları tıp ve diş hekimlerinin uhdesindedir. Fizyoterapistlerin ise, kuru iğneleme yetkisi mevcuttur. Aradaki fark, küçümsenmemesi gereken ‘’tıp’’ öğrenimidir. Hadi bunu da geçelim değerli okurlar. Bu merkezde akupunktur yapılmıyor sadece. Farklı enerji çeşitleri ile DNA sarmalımıza kadar etki edildiği iddia ediliyor.

Şifa verme yeteneğini nereden aldığı sır olan bu uygulayıcı şahıs, üstelik de bir doktordan kiraladığı ofisinde, tanınmış ve tanınmamış birçok kişiye şifa adı altında umut ticaretine soyunmuş. Halk arasında ‘’Musa Hoca’’ olarak biliniyor. Neden ‘’hoca’’ diye sorduğumda, sohbetler yapıyor, şifalandırıyor.’’ gibi ifadeleri duyuyorsunuz. ‘’Bir tıp tarikatımız eksikti’’ diyorum içimden!

Her ne hikmetse, genellikle kadınlarımızın uğradığı bir yer burası.

Dediklerini yapmayan danışanlarının enerjisini alma gücüne bile sahipmiş üstelik bu ‘’hoca’’!

Kim bilir kaç kere şikayet edildi. Ancak, KTTB uyumaya devam ediyor.

Örnek 3:

Kendilerini doktor olarak tanıtan, botox, dolgu, tıbbi masaj uygulamaları yapan Rus uyruklu şahıslar. Hemen her yerdeler, ancak ağırlıklı olarak Girne’deler.

Açın Facebook’u dilediğiniz kadar bulabilirsiniz.

Ne çalışma izinleri var ne de yasal yetkileri! Devletin ve KTTB’nin gözüne sokarcasına faaliyetlerine devam ediyorlar!

Örnekleri başka yazılarımda da sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Bir gerçek vardır ki, bu kayıtsız ve yetkisiz şahıslar, başarı öykülerini sosyal medya hesaplarından paylaşmaya devam ederlerken, paylaşmadıkları komplikasyonlu vakalarını ise çaresizlikleri ile baş başa bırakıyorlar.

Bunların karşısında durması gereken, halkımızın sağlığını korumaya yönelik yetki ve yaptırımlara sahip olan KTTB Yasası, ne yazıktır ki verimli uygulanamıyor.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ise, halkımızın sağlıkla ilgili talep ve ihtiyaç açlıklarını doyurma konusunu ranta çevirme refleksi ile kendilerine konum edinenlerin uygulamaları karşısında ölüm sessizliğini bozmamayı tercih ediyor!

Dr. H. İlker İpekdal

İletişim: 0542-8529899