Mevsim yazsa en büyük sorunlardan biri terleme olur. Sık banyo yaparak, serin yerlerde kalmaya çalışarak ve deodoran, parfüm kullanarak etrafa ter kokusu yaymamanın yollarını kullanırız. Ama bazı durumlar vardır ki bunların hiçbiri kar etmez. Özellikle ellerin terlemesi, ayakların terleyip koku yapması, kıyafetin sırılsıklam olması, toplum içinde de zorluk yaşamaya yol açar. Terleme doğaldır ama aşırı terleme, baş edilmesi gereken bir sorundur. Biz de bu yaygın sorunun çözümü konusunda sorularımızı uzmana yönelttik. 

Terleme neden olur?

Terleme doğal bir olaydır. Herkes terler. Terleme vücut ısımızı normalde tutmak için gereklidir. Örneğin, sıcak havalarda ya da stres ve utanma gibi psikolojik faktörlere bağlı, ateşli hastalıklarda vücut ısımız artar. Beynimiz bu artan vücut ısısını normale getirmek için bazı sinyaller göndererek ter bezlerinin çalışmasına yol açar. Bu durum vücut ısısında azalmaya neden olur ve böylece doğal denge sağlanır. 

Terleme, ne zaman aşırı terleme olarak tanımlanır?


Terleme, bazı durumlarda normalden daha fazla olur ve kişinin hayatını olumsuz etkiler. Terleme kişinin kıyafetlerinde bozulmaya yol açar. Vücutta kötü bir koku oluşmasına neden olur. Tüm bu sorunlar, kişinin sosyal hayatını ve özel hayatını etkiler. İşte bu durumda aşırı terlemeden bahsedebiliriz. Örneğin, avuç içi terlemelerinde kişi eliyle herhangi bir şey tutamaz, kimseyle tokalaşamaz, sürekli elerini saklama ihtiyacı duyar. 

Aşırı terlemenin sebepleri nelerdir?


Terleme iki şekilde ortaya çıkar. Birincil (esansiyel) terleme; psikolojik faktörler, stres, utanma, heyecan gibi duygusal değişikliklerde oluşan aşırı terleme durumu. Diğeri ikincil (sekonder) terleme; altta yatan bazı hastalıklar (tiroit hastalıkları, menopoz dönemi, yüksek tansiyon, nörolojik bazı hastalıklar...), ilaçlar, alkol, kafein gibi maddelere bağlı ortaya çıkan aşırı terleme durumu. Biz burada herhangi bir hastalığa bağlı olmayan aşırı terleme rahatsızlığından bahsediyoruz. 

Aşırı terlemenin daha sık görüldüğü yaş aralığı var mıdır?


Aşırı terleme en çok 18-25 yaş arasında görülür. Yapılan çalışmalarda aşırı terleme toplumda %5 oranında görüldüğü saptandı. Aşırı terleme sorunu artan yaşla birlikte azalabilir. Ancak ileri yaşlarda da aşırı terleme sorunu görülebilir. 

Aşırı terlemenin daha sık görüldüğü yaş aralığı var mıdır?


Aşırı terleme en çok 18-25 yaş arasında görülür. Yapılan çalışmalarda aşırı terleme toplumda %5 oranında görüldüğü saptandı. Aşırı terleme sorunu artan yaşla birlikte azalabilir. Ancak ileri yaşlarda da aşırı terleme sorunu görülebilir. 

Aşırı terleme nasıl tedavi edilir?


Aşırı terleme tedavisinde ilk tercih edilecek yöntem terlemeyi önleyici krem, deodoran ve solüsyonların kullanımı olmalıdır. Ancak bu yöntemlerin sürekli ve uzun süreli kullanımı gereklidir ve etkileri çoğu zaman yetersizdir. 

Aşırı terleme tedavisinde iyontoferoz yöntemi kullanılabilir. Elektrik akımı yoluyla terlemeyi önleyen bir metottur. Ancak koltukaltı terlemelerinde uygulanamaz. 

Aşırı terleme tedavisinde en etkin tedavilerden biri botoks enjeksiyonlarıdır. Özellikle yüz, koltukaltı ve avuç içi bölgelerinde tek seans ile terleme tamamen kaybolur. Botoksun etkisi 6-8 ay kadar sürer. Botoks işlemi 15 dakikada uygulanır, herhangi bir anestezi gerektirmez. Tedavinin yan etkisi yoktur. 

Aşırı terleme tedavisinde cerrahi operasyonda uygulanır. Terleme bölgesindeki ter bezlerinin çıkarılması ya da terlemeye neden olan sinirlerin bloke edilmesi yoluyla terleme tedavi edilir.

Botoks ya da ameliyatla terlemeyi kesmenin yan etkileri var mıdır?

Aşırı terleme tedavisinde uygulanan botoks enjeksiyonlarının herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak cerrahi yöntemler sonrasında cerrahinin uygulandığı bölge dışındaki bir bölgede aşırı terleme (kompansatuar terleme) önemli bir yan etkidir ve kalıcıdır.