Bugün'den Serda Kıvılcım'ın haberine göre obez anne adayları gebe kalmadan önce kilo vermeleri öneriliyor. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Obezite Cerrahisi Uzmanı Doç Dr. Süleyman Bozkurt “Kilo vermede her yolu denemiş ancak başarılı olmamış uygun anne adayları için obezite cerrahisinin çözüm olduğunu söyledi.

Gebeliğe obez başlanmamalı!

Gebeliğe obez olarak başlandığında, gebelik diyabeti, gebelikte tansiyonun yükselmesi, idrar yolu enfeksiyonları, damar tıkanıklıkları, tıkayıcı uyku apnesi, doğum sırasında epidural anestezide güçlükler, sezaryen ile doğum ihtimalinin artması, sezaryen sonrası yara iyileşmesinin gecikmesi gibi risklerle karşılaşılabiliyor. Ayrıca obez annelerin bebekleri düşük kiloda doğabiliyor.

Hamilelik planlayan ve obez olan anne adaylarının gebelik öncesi kilo vermesi büyük önem taşıdığına vurgu yapan Doç. Dr. Bozkurt, “Obezite cerrahisi de bu yöntemlerden biri. Obezite cerrahisi günümüzde laparoskopik olarak yapıldığı için normal ve sezaryen doğum için bir risk taşımıyor”
dedi.

Ne zaman gebe kalınabilir?

Obezite cerrahisi sonrasında ilk 1-1,5 yıl gebelik planlanmaması gerektiğini belirten Bozkurt şunları şöyledi: “Özellikle hızlı kilo verilen ilk aylarda gebe kalınmamalı. Bu dönemde bebeğin beslenmesinde sorunlar ortaya çıkabilir. Obezite cerrahisi sonrasındaki gebelikte, gebeliği takip eden Jinekoloğun özellikle B12 ve D vitamini, demir ve folik asit desteğine dikkat etmesi gerekmektedir.”