Enerjinizi Yükseltecek Yöntemler

Bitmeyen yorgunluklara ve kronik strese karşı siz de önleminizi alın. Her gün karahindiba otu çayı içip beş dakika yoga yaparak yorgunluğu yenin
Teknolojideki gelişmeler milyonlarca insanı adeta prize takılı şekilde çalışmaya ve bu sebeple kronik strese, bitmeyen yorgunluklara ve kötü sağlığa gebe bırakıyor. Yeni araştırmalar sayesinde enerji yoksunluğuna sebep olan etkenlere karşı artık çözümlerimiz var. Üstelik bunlar yorgunluğun kaynağına inip doğal yollardan sorunu çözmemizi sağlıyor.

GLUTENLE DEMİR OLMAZ!
Toplumun yüzde 25'inden fazlası gluten hassasiyetine sahipken sadece yüzde 1'i bu problemden haberdar. Eğer yemekten sonra enerjik hissetmek yerine şişkinlik, gaz veya kabızlık şikayetiniz varsa; gluten hassasiyetiniz olabilir demektir. Gluten gibi teşhis edilmemiş gıda hassasiyetleri, bağırsak duvarınızda enflamasyona sebep olarak, demir dahil olmak üzere önemli besinleri sindirmenizi engelleyebilir. Demir tüm hücrelerinize oksijen taşımakta yardımcı olan alyuvarlarınızın içindeki hemoglobin denilen maddenin ana bileşenidir ve demir eksikliği olması sonucunda kendinizi yorgun hissetmeniz önlenemez bir sonuçtur. Bu durumu engellemek için en iyi çözüm, beslenme planınızdan gluteni çıkartmak ve demir alımını ve sindirimini artıran bir besin düzenine geçmek olacaktır.

İYOT ALIMINI ARTIRIN
İyot, tiroid bezinizin temel yakıtıdır. Tiroid beziniz tarafından üretilen hormonlar metabolizmanızın aktivitesini düzenler ve yeteri kadar yakıtı olmaması durumunda enerjiniz düşer, sağlıklı kilo dengenizi korumakta güçlük çekersiniz ve hatta saçlarınız dökülebilir. Tuzluğunuzu her market rafında bulabileceğiniz iyotlu tuz ile doldurmak en iyi çözüm olacaktır. Eğer yorgunluktan öteye giden bulgularınız varsa, hormon tedavisi üzerinde uzman bir doktora görünerek tiroid seviyelerinizi kontrol ettirmelisiniz.

KARA CİĞERİNİZİ ŞARJ EDİN
Karaciğeriniz bedeninizin enerji santralidir. Zararlı gıdalar, tatlandırıcılı içecekler ve sigara kullanımı, karaciğerinizin bedeninizdeki toksinleri atmasını zorlaştırır. Bu zararlı maddeler vücudunuzda birikerek yorgunluğa yol açar. Karaciğerinizin detoksunu sağlamak için; günde iki kez olmak üzere her gün karahindiba otu çayı için.

YOGA YAPIN
Stres hormonu olan kortizol seviyelerindeki yükseklikler testosteron üretimini sağlıklı seviyelerin altına indirgeyecek düzeyde baskılar. Günde sadece beş dakika yoga yapmak bile stresinizi bir kenara koymanızı sağlayabilir.

Stresi yenmenin yolları

Sevdiğiniz şarkılardan oluşturduğunuz bir albümü dinlemek kortizol seviyenizi yüzde 66 oranında düşürebilir. Şarkıları dinlemek için yer ve mekan size kalmış.
Öğlen uykusu stres hormonu kortizol düzeyini yüzde 50'ye varan oranlarda düşürebilir.
Lavanta veya biberiye koklayın! Lavanta ile iyi uyursunuz. Her ikisi ile stres hormonu kortizol yüzde 24 düşer.
Yeni bir araştırmaya göre; bir ay boyunca haftada bir masaj yaptırmak kortizol seviyesini yüzde 31 azaltıyor.
Sabah işe gitmeden bir kivi (C vitamininden en zengin meyveler arasındadır) yemenizi öneririm. Yüksek C vitamini stres hormonu olan kortizolü dengeler.
Mor lahana, kortizol seviyesini düşürür. Yeşil lahanaya göre sekiz kat fazla C vitamini içerir.

Yorgunluğu neler artırır?

KOLESTEROL HAPLARI
American Medical Association Literature dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre; kolesterol hapları sadece kolesterolünüzü değil aynı zamanda enerjinizi de düşürüyor. Hücrelerinizin enerji döngüsü içerisinde gerçekleşen şekerin enerjiye dönüşümünü sağlayan kimyasal reaksiyonu engelliyor ve bedeniniz enerji kaybetmeye başlıyor. Bu ilaçları bırakmak doğru değil, bunun yerine takviye olarak günlük 100 miligram coenzyme- Q10 almanızı öneririm.

MİDE ASİTİ DÜZENLEYİCİ İLAÇLAR
Mide yanması şikayeti ile kullanılan ilaçlar kan magnezyum seviyelerini düşürebilir, bu durum iştahsızlık ve yorgunluğa sebep olabilir. Tabii ki ilaçları bırakıp midenizi tehlikeye atmamalısınız, bunun yerine günde 400 miligram magnezyum takviyesi bu sorunu ortadan kaldıracaktır.

DOĞUM KONTROL HAPLARI
Doğum kontrol hapları kadınların testosteronunu çalar; yani enerjisini, duygu durumunu ve hafızasını çalar diyebiliriz. Ayrıca bu haplar damar tıkanıklığına da yol açabilirler.