İngiliz ve ABD’li danışmanlar tarafından eğitilen ve ihtiyaçları karşılanan muhaliflere dış dünya ile bağlantı kurabilmelerini sağlamak için uydu, bilgisayar ve iletişim araçları temin ediliyor. Bu yardımı alan muhalifler, yerel aktivistlerle dış dünyayı bağlayan bir “merkez” olarak hareket ediyor. Daily Telegraph gazetesi muhabiri Damien McElroy’un İstanbul mahreçli haberine göre, eğitim İstanbul’un teraslı şık apartmanların bulunduğu Haliç manzaralı, dik yokuşlu mahallelerinden birinde gerçekleşiyor. Kapalı kapılar ardında tablolarla, rakamsal verilerle Suriye’deki çatışmaların neden olduğu yıkımın fotoğrafları çekiliyor.


KANIT TOPLAMA PROJESİNDEN EĞİTİM PROGRAMINA

Habere göre, bu eğitim projesi öncelikle İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague tarafından Suriye’de işlenen suçların Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşınması durumunda, mahkemeye sunulacak delillerin toplanması amacıyla ortaya atılmıştı. Proje zaman içinde değişerek Suriye’nin yeni iktidar sınıfının oluşturulmasını amaçlayan çok uluslu bir eğitim programına dönüştü. Programa dâhil olan İngiliz bir danışman, “İngiltere ve ABD, muhaliflerin kapasitesini geliştirmek için Suriye’de yaşanan gelişmelere temkinli yaklaşıyor. İleride ne olacak? Suriye topraklarını kim kontrol edecek? Biz, liderliği yürütebilmeleri için sivillere bazı beceriler kazandırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.


TARAMADAN GEÇİRİYORLAR

Bununla birlikte programa katılan aktivistlerin, mezhepçilik ya da El Kaide tarzı radikal hareketlerin yükselişini önlemek için iki günlük bir güvenlik taramasından geçirildiği de ifade edildi. Danışman, “Suriye’deki siyasi platformları desteklemekten ziyade, ortak değerleri paylaşan farklı insanları bir araya getirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Proje kapsamında onlarca muhalif eğitim için Suriye’den Türkiye’ye getiriliyor. Program ABD Dışişleri Bakanlığı Suriyeli Muhalifleri Destekleme Bürosu ve Dışişleri yetkilileri tarafından denetlenirken, ABD muhaliflere 25 milyon dolar, İngiltere ise 5 milyon sterlin verdi.

İLK MEZUNLARDAN BİRİ MİNA

Eğitimin ilk mezunlarından Mina el Humusi takma adlı kadın şimdi günlerini Basma adını verdiği kendi iletişim ağı üzerinden ülkesine çeşitli mesajlar yaymak için kullanıyor. Basma’nın en önemli görevlerinden biri amatörlerin çektiği görüntüleri televizyon kanallarında yayınlanabilecek formata sokmak. İnternet üzerinden televizyon ve radyo forumları düzenlemenin yanı sıra Basma ekibi Suriye lideri Beşar Esad’ı yeren on binlerce etiket hazırlayarak sokaklarda dağıtıyor.