AÇILIŞI CUMHURBAŞKANI DERVİŞ EROĞLU İLE 2’NCİ CUMHURBAŞKANI MEHMET ALİ TALAT YAPTI

KÜLTÜREL, SANATSAL VE SPORTİF ETKİNLİKLERE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK FESTİVAL 7 EKİM’E DEK SÜRECEK

Girne Belediyesi ile Zeytinlik Muhtarlığı’nın, zeytin ürününün üretim ve kullanımını teşvik etme, Girne ile Zeytinlik köyünün turistik tanıtımını yapma amacıyla 11’incisini düzenlediği festival birçok kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Festival 7 Ekim’de Özlem Tekin’in vereceği konserle sona erecek.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın’ın açılış konuşmalarının yer aldığı açılışta, zeytin yağı ikram edildi, zeytin tütsüsü yakıldı, stantlar gezildi.

Girne Belediyesi Gençler Halk Dansları Ekibi  ile GAÜ Sahne Sanatları Dans Bölümü’nün folk ve modern dans gösterisi sunduğu gece, Girne Belediyesi Kent Orkestrası’nın verdiği  konserle sona erdi.

FESTİVAL PROGRAMI

11’inci Girne Zeytin Festivali’nde bugün Girne Belediyesi Orta Grup Halk Dansları, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Halk Bilimi Topluluğu gösterisi, Yazar ve Şairlerin Zeytinlik Buluşması, Friends Line dans gösterisi ve Grup Frekans konseri; yarın Girne Belediyesi Yıldızlar Halk Dansları Topluluğu gösterisi, Duet Akademi Modern Dans gösterisi ve Girne Belediyesi Türk Sanat Müziği Topluluğu konseri; 5 Ekim’de Girne Tango Kulübü dans gösterisi, Girne Belediye Tiyatrosu ‘Toros Canavarı’ oyunu, 4 U konseri; 6 Ekim’de Girne Avcılık Atıcılık Kulübü Atış Turnuvası Finali, Girne Tenis Kulübü Veteran Erkek Tenis Turnuvası, Grup Ezgi konseri, Öztoprak Latin Dans Okulu dans gösterisi, Girne Belediyesi Modern Dans Ekibi gösterisi, Gazimağusa Belediyesi Magem halk dansları gösterisi, Grup Arabent konseri ve festivalin sona ereceği 7 Ekim’de de zeytin fidanı dikimi, çocuk etkinlikleri, zeytinyağlı yemek yarışması, Girne Belediyesi Minikler Halk Dansları gösterisi, Andaç Tiyatrosu İllizyon gösterisi, Happy Land Bale Okulu gösterisi, Girne Belediyesi Kukla Tiyatrosu gösterisiyle ödül töreni yer alacak.

Festival Türkiye’nin rock şarkıcılarından Özlem Tekin’in 7 Ekim saat 20:30’da Zeytinlik köyü meydanında vereceği final konseriyle sona erecek.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yaptığı konuşmada Zeytin Festivali’nde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, festivali gerçekleştiren Girne Belediyesi ile Zeytinlik Muhtarlığı’na teşekkürlerini sundu.

Zeytin ağacı ve yan ürünlerinin Kıbrıs Türk halkının yaşamında büyük önemi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Girne Belediyesi’nin zeytin ağaçlarını korumak, zeytin üretim ve kullanımını teşvik etmek amacıyla düzenlediği festivalin bu açıdan önem taşıdığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu;  Kıbrıs Türk halkının 1963’ten bugüne dek Kıbrıs Rum halkına zeytin dalı uzatarak Kıbrıs’ta her zaman çözüm ve barış aradığının altını çizerek; “bir anlaşmaya varılır veya varılmaz mı? Bunu zaman gösterecek. Analaşmaya varılana dek yapmamız gereken; kendi devletimize sahip çıkmak, kendi evimizi düzeltmek ve insanımızın bu topraklarda mutlu yaşamasını sağlamaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, son yıllarda ülke genelinde zeytin fidanı dikimi yanında zeytin ve zeytin yağı üretiminin artmasının son derece sevindirici olduğunu da dile getirdi.

TALAT

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ise, zeytin ağacının çevrenin korunması bilinci ile özdeşleştiğini belirterek, yaşanabilir daha yeşil bir çevre yaratabilmek için başta zeytin ağaçları olmak üzere ülkenin tüm doğal güzelliklerine sahip çıkılarak korunması gerektiğini vurguladı.

Konuşmasında 3 Rum polisin tutuklanma sürecine değinen Mehmet Ali Talat, “Kıbrıs’ta bir çatışma yoktur ancak potansiyeli vardır. Bu yaşananlar Kıbrıs’ta barışa olan ihtiyacın bir göstergesidir” dedi.

AYGIN

Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın da, yaptığı konuşmada; zeytin ve yan ürünleri yanında Girne’nin turistik tanıtımını yapma amacıyla düzenlemekte oldukları festivalin bu yıl 11’incisini gerçekleştirmenin  mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, her geçen yıl uluslararası nitelik kazanan organizasyonun önemli bir organizasyon  haline geldiğini kaydetti.

Festivalde zeytin ve yan ürünlerinin Kıbrıs Türk kültürüne yaptığı katkıları ön plana çıkarmaya çalıştıklarını ifade eden Aygın, festival kapsamında birçok turistik, kültürel ve sanatsal aktivitelerin  yer alacağını söyledi.