Güvenlik Açığımız ‘’Drone’’lar

Drone’lar, teknolojinin sunduğu son nimetlerden birisi.

Aslında onlar da bir İHA (İnsansız Hava Aracı)!

En masumundan tutun, en organize suçuna kadar geniş bir kullanım alanı var bu insansız hava araçlarının.

Drone kullanımı ile ilgili ülkemizdeki durumu ele almadan önce, gelin bir Türkiye’deki duruma bakalım.

Drone sahibiyseniz, Türkiye’de muhatap olacağınız kurum Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM).

SHGM’nin, İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatı’nda, her detay düşünülmüş.

Bu Talimat ile, İHA’ların sınıflamalarından tutun da kullanıcılarının kimler olacağına, ithalinden satışına, İHA’larda bulundurulması gereken teçhizat ve donanımlara, uçuş belgesinin düzenlenmesine, bakım ve onarım gerekliliklerine, pilot lisansına ve gerekliliklerine, uçuş izin ve bölgelerine, sorumluluk ve sigortalarına, tescil işlemlerine kadar her konu detaylı bir şekilde ele alınmış.

Basit bir örnek verecek olursak, eğer 500 gramdan daha ağır bir Drone sahibi iseniz, bu cihazı mutlaka SHGM’nin sistemine kayıt ettirmeniz gerekiyor.

Drone’unuzu kaydettirince işiniz bitmiyor.

Bazı durum ve yerler için insansız hava araçları kullanımı izinlere tabi. Bu izinleri almadan yapılacak uçuşlarda Drone sahibine ceza bile verilebiliyor. Bu yüzden Drone kullanırken kayıtlı bir cihazınız olsa bile uçuş yasağının olmadığı bölgeleri seçmeniz gerekiyor.

Örneğin havaalanı yakınında ya da askeri bölgelerde Drone uçurulamıyor.

Detyları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sayfasından edinmek mümkün.

Şimdi gelelim ülkemize

Ülkemizde Drone kullanımı ile ilgili ne kanun var ne de herhangi bir uygulama.

Dronegeçen Hanı adeta!

Satın alan herkes, her yerde uçuruyor!

Asayiş, huzur ve güvenin son yıllarda adeta dibe vurduğu; uyuşturucu maddelerin peynir ekmek gibi kullanıldığı; hırsızlığın, kaçakçılığın zirve yaptığı ülkemizde, Drone ile yapılması ve yaşanması muhtemel olayları da göz ardı etmememiz gerekiyor!

Gelin bir de örnek verelim ve Ağustos 2018’de Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmayla, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nden Drone'larla uyuşturucu sevkiyatı yapıldığının tespit edildiğini hatırlayalım.

Değerli okurlar;

Görüyoruz ki, ülkemizde Drone kullanımı, sadece masum düğün, organizayon ya da doğa çekimleri ile sınırlı kalmıyor.

Boyumuzu aşan İHA’lar ve SİHA’lar üzerinden güvende miyiz değil miyiz tartışmalarında kaybolurken, Drone’lar sayesinde gözlerimizin içine baka baka kim bilir kimler neler neler yapıyor.

Ülkemizde Drone kullanımı, gerek sivil hayatta gerekse devlet kurumlarımız adına ciddiye alınması gereken, hiç vakit kaybetmeden, hızlı bir şekilde yasalarla düzenlenmesi gereken bir güvenlik açığı olarak ön plana çıkıyor.

Dr. H. İlker İpekdal

İletişim: 0542-8529899