PROF. DR. AKİLE BÜKE : “YÖK , KKTC ÜNİVERSİTELERİNİN YENİ BÖLÜM AÇMASINA VE YENİ ÜNİVERSİTE KURULMASINA KARŞI.”

YÖDAK  Başkanı Prof. Dr. Akile Büke, YÖK’ün ülke üniversitelerinde yeni bölüm açılmasına ve KKTC’de yeni üniversite kurulmasına karşı olduğunu açıkladı.

21 Ocak 2019 tarihinde ‘YÖK’ün ne yapmak istediğini YÖDAK biliyor mu?’ başlığı ve gazeteci yazar Hasan Hastürer imzası ile Kıbrıs Gazetesinde yayınlanan köşe yazısını tekzip ederek yazılı açıklama gönderen YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Akile Büke, YÖK’ün ülkemiz üniversitelerine bakış açısını da gözler önüne serdi.

 “YÖK Yeni Üniversite ve Yeni Program Açılmasına Sıcak Bakmamaktadır”

24 Ocak 2019 tarihinde Kıbrıs Gazetesinde Hasan Hastürer’in köşesinde yayınlanan yazılı açıklamasında Prof. Dr. Akile Büke YÖK’ün ülke üniversitelerine bakış açısını da açıklayarak “Üniversitelere bu yıl YÖK tarafından verilecek kontenjanlar konusunda aşağıdaki izlenim edinilmiştir” maddesi altında şu ifadeleri kullandı:

a)YÖK yeni üniversite ve yeni program açılması konusuna sıcak bakmamaktadır.
b) YÖK üniversite kampüsünü önemli bir kriter olarak değerlendirmektedir. (YÖDAK’ın, üniversitenin kendine ait arazisi, kampüs projesi bulunması ve kampüsün üç yıl içinde bitirilmesi şartı ile öğretime başlama izni verdiği aktarılmıştır)
c) YÖK’ün bu yıl vereceği kontenjanlarda kriter ve azalma olabileceği ve daha çok tam burslu kontenjanların artabileceği izlenimi alınmıştır.

“Yeni Üniversitelerin Tamamına Yakını Akile Büke İmzası İle Kuruldu”

YÖK’ün KKTC’de yeni üniversite açılmasına sıcak bakmadığını açıklayan Prof. Dr. Akile Büke’nin YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın yeni kurulan üniversitelerin tamamına yakınının Prof. Dr. Akile Büke imzası ile kurulduğunun farkında olup olmadığı da merak ediliyor.

Yeni kurulan üniversitelerin kendinden önce YÖDAK izni aldığı algısı yaratan Prof. Dr. Akile Büke’nin YÖK Genelgesinin mimarlarından olduğu konuşuluyor.

“YÖK – KKTC Üniversiteleri Arasında Kriz Kapıda”

YÖK’ün KKTC üniversitelerine yönelik yayınladığı Genelge’nin mimarlarının kimler olduğu merak edilirken Genelge öncesi YÖK’te yapılan toplantıya YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Akile Büke’nin tek başına neden katıldığı gizemini koruyor.

Öğrenci sayılarının ciddi oranda düşmesine neden olacak Genelge ile ilgili YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Akile Büke’nin ülke üniversitelerinde yeni bölüm açılmasına YÖK’ün sıcak bakmadığını açıklaması itiraf niteliğinde.

Üniversite ve akademik çevreler yanında ekonomi dünyasında da deprem etkisi yaratan Genelge ile ilgili YÖDAK Başkanının sessizliğini korumaya devam etmesi ise tepkilere neden oluyor.

“Öğrenci Sayılarında 20 bin’e Yakın Azalma Bekleniyor”

Geçen yıl tercih dönemi öncesi KKTC devlet haber ajansı TAK’a yaptığı açıklamalar ile KKTC yükseköğretimi yanında ülke güvenlik konusunu da tartışmaya açan Prof.Dr. Akile Büke’nin azalan öğrenci sayılarına tedbir almak yerine ülke üniversitelerine bir takım yaptırımlar alınmasını sağlayan kararlara imza atması öğrenci sayılarının daha da azalması tehlikesini doğuracağından korkuluyor.