Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, yeni Çevre Yasası’nın, Çevre Koruma Dairesi’ni, sadece görüşü alınan, danışmanlık yapan makam konumundan çıkarıp, izin verip denetleme yapan makam konumuna getirerek, daireyi güçlendirip yetkilendirdiğini vurguladı.

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, yeni Çevre Yasası’nın, Çevre Koruma Dairesi’ni, sadece görüşü alınan, danışmanlık yapan makam konumundan çıkarıp, izin verip denetleme yapan makam konumuna getirerek, daireyi güçlendirip yetkilendirdiğini vurguladı. Bakan Üstel, geçtiğimiz Pazartesi günü onaylanarak Meclis Genel Kurulu’ndan geçen yeni Çevre Yasası konusunda basını bilgilendirdi.

Üstel’e, Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer eşlik etti. Üstel, çevre sağlığı ile insan sağlığını birbirinden ayırmadığını ve içinde yaşanılan çevre sağlıklı değilse insanların da sağlıklı olmasının mümkün olmayacağına inandığını kaydetti. Sağlıklı bir çevrede yaşamanın en temel insan haklarından biri olduğu bilinciyle, göreve geldiği günlerde üzerinde çalışılmakta olan Çevre Yasası’nın yasallaşma sürecinin hızlandırılması için ekibini yönlendirildiğini kaydeden Üstel, “KKTC’de Çevre Yılı ilan edilmiş bulunan 2011 yılında yaptığımız çeşitli temizlik, eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları ile yürüttüğümüz projelerin yanı sıra, Çevre Yasası’nı da Meclis’ten geçirmiş olmamızdan dolayı mutlu ve gururluyum” dedi.

Üstel, Çevre Yasası’nın Çevre Koruma Dairesi’ne tüzük yapma yetkisi vermesiyle uygulamada eksikliği hissedilecek konularda tüzükler yapılacağını ifade ederek, halihazırda yasaya bağlı olarak çalışacak tüzükler üzerinde ilgili personelin çalıştığını kaydetti. Çevre Bakanı Üstel, bu çalışmaları yürüten ve Çevre Yasası’nın yasallaşmasında emeği geçen tüm personeline, görüşleriyle yasayı zenginleştiren çevre örgütlerine ve yasanın Cumhuriyet Meclisi’nde oybirliğiyle geçmesini sağlayan, Başbakan İrsen Küçük’e, bakanlara ve milletvekili arkadaşlarına, muhalefet parti başkanları ve milletvekillerine teşekkür etti. Üstel, “Çevre örgütlerinden bir arkadaşımızın da dediği gibi ‘umarım bu yasayla kirletmeden yaşamayı öğrenebiliriz, aksi takdirde ömrümüz temizlemekle geçer’” dedi.

Çevre Bakanı Üstel, yasanın getirdiği başlıca yenilikleri ise şöyle sıraladı: “Yasa, Çevre Koruma Dairesi’ni sadece görüşü alınan, danışmanlık yapan makam konumundan çıkarıp, izin verip denetleme yapan makam konumuna getirerek Çevre Koruma Dairesi’ni güçlendirip yetkilendirdi. Çevre Koruma Dairesi Müdürü’nün başkanlık ettiği Çevresel Etki Değerlendirme Komisyonu’na gelen ÇED Raporları’nın değerlendirilmesi sürecine halkın katılımı sağlandı. Bundan böyle, hayata geçirilmek istenen projenin ÇED Raporu Komisyon’da görüşülürken projenin yapılması planlanan bölgede ikamet eden kişilerin de görüşleri alınacak.

ÇED Raporları hakkında komisyonun alacağı kararlarda bir çevre mühendisinin de imzası aranacak, ayrıca komisyonun alacağı kararlar hazırlanmakta olan web sayfasında anında halka duyurulacak. Çevre Koruma Dairesi’nin vereceği izinlerden alacağı ücretlerin toplanacağı ve örneğin belediye sınırları dışında kalan sahil ve bölgelerin temizlenmesi gibi sadece çevre için kullanılacak bir Çevre Fonu oluşturuluyor. Çevre suçlarına kesilecek cezaların bedeli düşürülerek ceza kesilmesinin önü açıldı.

Atıkların toplanması, taşınması ve bertaraf edilmesi izne bağlanırken, serbest bölgeler de dahil olmak üzere ülkeye atık girişi ve ithal edilmesi yasaklandı. Böylece yakın geçmişte yaşadığımız kum ve un sorunu gibi sorunların önüne geçiliyor. AB uyum paketinde yasallaşan ilk yasa olan Çevre Yasası, halka çevresel bilgiye erişim hakkı tanıyarak çevre konusundaki uygulamaları tamamıyla şeffaflaştırıyor. Çevre, Çevre Koruma Dairesi’nin Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak çevre konusunda düzenli eğitimler yapmasını da mecburi kılıyor.”

ÜNLÜSOYER Çevre Bakanı Üstel’in konuşmasından sonra söz alan Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer ise, yeni yasanın esas temellerini tüzüklerin oluşturacağını kaydederek, bununla atık toplama ve bertaraf etmenin kayıtlı hale geleceğini söyledi. KKTC’de bütünlüklü su havzası planı hazırlanacağını belirten Ünlüsoyer, KKTC’ye atık girişi ve ithalinin yeni yasayla yasaklandığını vurguladı. Ünlüsoyer’in yeni yasanın içeriğiyle ilgili verdiği bilgiler özetle şöyle: “Sanayi tesisleriyle ilgili düzenlemeler getirildi. Kirleten öder uygulaması getirildi.

Biyolojik çeşitlilik ağı kurulacak. İklim değişikliği kontrolü için gerekli düzenlemeler yapılacak. Gürültü yönetimi yetki alanları belirlendi. Çevre üzerinde etkisi olacak tüm projeler için çevresel etki değerlendirmesi yapılacak. Tüm vatandaşlara çevresel bilgiye erişim hakkı verildi. Çevre eğitimi konusunda düzenlemeler yapıldı. Çevre Fonu oluşturulacak. Çevre Denetim Birimi oluşturulacak.”