Maliye Bakanı Ersin Tatar bugün Vakıflar Bankası’nı ziyaret ederek, genel müdür Cengiz Erçağ ile görüştü ve Faiz Yasası ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Tatar, Vakıflar Bankası Genel Müdürü Cengiz Erçağ ve yönetim kadrosundaki çalışanlarla yaptığı görüşmede, sistemin her iki tarafa da büyük katkısı olacağını ifade ederek, çalışmaların hızlandırılması ve kamuoyunun daha fazla bilgilendirilmesi için bankalardan tanıtım ve duyurulara daha fazla önem verilmesini istedi.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, ziyarette konuşan bakan Tatar, KKTC Merkez Bankası’nın yaptığı açıklamaların bankacılık sistemindeki güveni daha da artırmakta olduğunu ve tahsili gecikmiş alacaklarda azalma olmasının, 9 Milyar TL’ye artan mevduat rakamların gurur verici olduğunu ifade etti.

Tatar, KKTC’de bankacılık sisteminin en iyi ve en güvenilir şekilde yürütüldüğünü ifade ederek, bu sektördeki çalışmalarından dolayı banka genel müdürü başta olmak üzere tüm yönetici ve çalışanlara teşekkür etti.

Bakan Tatar, Vakıflar Bankası’na gerçekleştirdiği ziyaret sebebinin Meclisten son geçen ve halk dilinde “faiz yasası” olarak bilinen yasayla ilgili çalışmalar olduğunu ifade etti.

Tatar, bankada potansiyel bin 800 kişinin 500 kişisinin şu ana kadar başvuruda bulunduğunu ve rakamlara bakıldığında gerçekten çok büyük ve ödenemeyecek durumda borç miktarları olduğunun görüldüğünü, ancak yasa ile çok düşük rakamlara kadar indirilebildiğini kaydetti.

Bu düşen rakamların 9 yıl vadeli ödenmesi konusunda mutabakat sağlandığını ifade eden Tatar, şöyle devam etti:

“Bu da gerçekten hem borçlular için çok önemli bir fırsat olduğunu ortaya çıkarmaktadır, hem de bankada donuk alacakların tahsilatını gerçekleştirmektedir.

Yola çıktığımızda çok büyük tepkilerle karşılaştık. Ama en sonunda Bankalar Birliği ile de varılan anlaşmada geçekten çok doğru bir iş yapıldığı rakamlara da bakıldığını ortaya çıkmıştır. Yıllardan beri biriken rakamlar çok büyük mağduriyetlere sebebiyet vermişti. Ve bu rakamların ödenmesi mümkün olmayacak boyutlara ulaşmıştı. Şimdi kat sayıların da çıkması ile çok sayıda insanı rahatlayacaktır diye düşünüyorum.”

“TANITIM VE DUYURU ÖNEMLİ”

Ersin Tatar, Vakıflar Bankası Genel Müdürü Cengiz Erçağ ve yönetim kadrosundaki çalışanlarla yaptığı görüşmede, bu sistemin her iki tarafa da büyük katkısı olacağını düşündüğünü ifade ederek, bu çalışmaların hızlandırılması, kamuoyunun daha fazla bilgilendirilmesi için tanıtımlar ve duyurular için bankalardan talepte bulundu.

Tatar şöyle devam etti:

“Bu yasadan faydalanacak olan kişilerin bir an önce bankalarına başvurmaları ve bu yasadan faydalanmalarının kendileri için büyük bir fırsat olduğunu bir kez daha belirtmek istiyoruz.

Ben buradan bankalara da çağrı yapmak istiyorum bunun reklamını yapsınlar çağrıda bulunsunlar ki faydalanacak olan mağdur insanlarımız bir an önce başvursunlar ve bu dosyalar kapansın.

Bunların donukta durması sisteme bir fayda sağlamaz. Kredi kartı borçları da dahil olmak üzere zamanında başvuru yapılmaz, zamanında bu borçlar kapanmazsa bir süre sonra bunlar tekrar sorun olarak ortaya çıkar.

Basına da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Basının da bunu kullanması doğru değerlendirmesi ve verdiği mesajlar fevkalade önemlidir.”