Taşınmaz Mal Komisyonu’na, Kuzey’de kalan malları için Rumlardan gelen başvuru sayısı, dün itibarıyla 2 bin 908’e ulaştı. Görev süresinin geçtiğimiz aylarda uzatılmasıyla Rumlardan başvuru almaya devam eden Komisyon’un bugüne kadar ödediği tazminat miktarı da 68 milyon Sterlin.

Komisyon’un güncel web sayfasından derlediği bilgilere göre, yabancıların da görev aldığı mahkeme statüsündeki Komisyon, başvuru dosyalarından 205’ini karşılıklı anlaşmayla, 7’sini duruşma yoluyla sonuçlandırdı. Bu dosyalardan çoğunluğu tazminatla karara bağlanırken, Komisyon kurulduğu günden bugüne 2 başvuru için de tazminata ek takas kararı aldı.

Bugüne kadar Rumlara iadesi karara bağlanan taşınmaz mal sayısı ise 8. Bunlardan biri malın bir kısmını kapsıyor, biri de çözümden sonra iadeyi öngörüyor.

Mahkeme statüsünde görev yapan ve Anayasal bağımsız bir kuruluş özelliği taşıyan Komisyon Güngör Günkan başkanlığında Sümer Erkmen, Ayfer Sait Erkmen, Hans C. Kruger, Romans Mapolar, Saskia Yorucu ve Daniel Tarschys'ten oluşuyor.