Balyoz’da savcılar jet mütalaa verdi ve davanın 365 sanığı hakkında, eylem eksik teşebbüs aşamasında kaldığı için 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası talep etti. Sanıklar ise savunmalarını tamamlamadıklarını söyleyerek mütalaaya tepki gösterdi...

Balyoz davasına ilişkin İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 88’inci duruşmasında duruşma savcıları mütalaasını açıkladı. Emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına’nın da aralarında bulunduğu 250’si tutuklu 365 sanıklı davada sanık savunmalarının tamamlandığını ve delillerin toplandığını belirten duruşma savcıları Savaş Kırbaş ile Hüseyin Kaplan, 920 sayfalık mütalaa ile birlikte 30 CD’yi mahkemeye sundu. Ancak davada henüz tanık savunmalarının tamamlanmadığını öne süren sanıklar ve avukatlar duruma tepki gösterdi. Mütalaada, AK Parti hükümetinin 3 Kasım 2002 tarihinde iktidara gelmesinin dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ı rahatsız ettiği belirtildi.

Çetin Doğan önderliğinde

Savcı Hüseyin Kaplan, Çetin Doğan’ın plan çerçevesinde başta Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek olmak üzere birçok komutanla temasa geçip anlaştığının belirlendiğini söyledi ve şu iddialarda bulundu: “Bu nedenle Doğan liderliğinde ayrıntılı bir plan yapıldığı iddiasıyla sanıklar için dava açıldı. Demokratik yollara iktidara gelmiş hükümet, antidemokratik yollarla ortadan kaldırılmak istendi.”

Başbakan bile belirlenmişti

“Darbe sonrası ortadan kaldırılan hükümet yerine Çetin Doğan tarafından Mutabakat Meclisi kurulmak için plan yapıldı. Yeni mecliste görev alacak Başbakan ve bakanlar bile belirlendi. Kuvvet ve Kolordu komutanları, planda üzerlerine düşen kısım için 1. Ordu’daki seminere geldi.” 

137 kişilik basın desteği

Savcı Kırbaş ise şu tespitlerde bulundu: “Balyoz, 1980 darbesi gibi planlandı. Plan kapsamında 137 kişilik basın destek listesi hazırlandı. O dönemde yazılan ‘Genç subaylar tedirgin’, ‘Hepimiz kaygılıyız.’, ‘Silahlı kuvvetler AKP’yi devirebilir’, Ordu’dan AKP’ye balyoz’ gibi haberlerle plana destek sağlandı.” 

Darbe gerçekleşmese bile...

“Darbe planı icraya geçmediğinden dolayı yargılamanın yapılamayacağı ve ceza verilemeyeceği iddiaları yanlıştır. Diğer silahlı çeteler için icra hareketi olmadan ceza verilmemesi makul görülebilir. Ancak TSK için bu gündeme gelemez. Zira üst düzey bir komutanın bu şekilde planları ele alması, suç için gerekli icraa teşebbüsünün gerçekleştiğini gösterir. Tanklar toplar sokağa çıktığında iş işten geçmiş olurdu. Herhangi bir yargılama da söz konusu olmazdı. Balyoz darbe planınının icra aşamasına geçtiğinin en büyük delili Balyoz planının kendisidir. İddianamede yer alan darbe planının 4 aşaması zaten icraya geçtiğinin delilidir.” Mütalaa kapsamında 365 sanığın, ”TC icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs”ten, eski TCK’nın 147. ve 61. maddeleri gereğince 15 ile 20’şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını istendi.

Çetin Doğan da salonu terk etti

Önceki gün Başbuğ’un salonu terk etmesinden sonra dün de Çetin Doğan aynı tapkiyi gösterdi. Mütalaanın okunmasıyla birlikte tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Çetin Doğan, duruşma salonundan çıkmak için yerinden kalkarak kapıya doğru ilerledi. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, duruşma salonundan çıkmamasını ve dinlemesini söyledi. Doğan’ın rahatsız olduğunu söylemesi üzerine Başkan Diken “O halde doktor raporunu getir” dedi. Mütalaanın okunması nedeniyle gerildiği görülen Doğan, Diken’in uyarılarına rağmen duruşma salonunu terk etti. Salonu terk eden Çetin Doğan’ı alkışlayan izleyiciler Ömer Diken tarafından uyarıldı.

5 numaralı hard disk 2009’da oluşturulmuş

Balyoz davasının temelini oluşturan ve içinde “ana eylem planları”nın bulunduğu öne sürülen 11,16 ve 17 numaralı CD’ler üzerinde yaptığı incelemelerde sahtecilik bulgularına rastlayan Arsenal firması, bu kez Gölcük Donanma Komutanlığı’ndan ele geçirildiği iddia edilen 5 No’lu hard diski inceledi. Davanın tutuklu sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Arsenal Adli Bilişim ve Danışmanlık Kurulu’nun dava konusu 5 No’lu hard diskle ilgili ikinci bilirkişi raporundaki, “8 Nisan 2003’ten önce yazıldığı, oluşturulduğu iddia edilen 120 dosya ve klasör, kesin tarih olarak 15 Temmuz 2009’da oluşturulmuştur” tespitini mahkeme heyetine aktardı. Firmadan dün gelen rapora göre, hard diskin imajının alındığı tarih olan 9 Şubat 2012 tarihinden önce en az bir kere üzerinde oynama yapıldı. Önceki raporda olduğu gibi tarih ve saat çelişkilerine dikkat çekilen raporda, “Tarihi geriye çekilmiş en az 120 dosya ve klasörün Samsung sabit diske kopyalandığı saptanmıştır. Arsenal, şu ana kadar saptadığı delillerde yapılan oynamalar nedeniyle, Samsung sabit disk içindeki tüm verilen oirjinalliği hakkında ciddi bir endişe taşımaktadır ” denildi.