Büyükkonuk Belediye Başkanı Sezai Sezen, kamuoyunda büyük tartışma yaratan, çevre örgütlerinin ısrarla karşı olduğu Büyükkonuk Belediyesi’ne bağlı Yedikonuk bölgesinde yapılması planlanan petrol dolum tesisine sahip çıktı. 
Amerika’nın tesislerle ilgili standartları olduğunu belirten Sezai Sezen, “Bu tesisler, bu standartlar çerçevesinde yapılıyor. Aksi bir durumda tesis anında mühürlenir ve kapatılır” dedi 
Büyükkonuk Belediye Başkanı Sezai Sezen, petrol dolum tesisine ilişkin düşüncelerini  “Gün Ortası” programında açıkladı.
Tesisin bölgeye ekonomik bir kazanç sağlayacağını ve 219 kişinin de istihdamının yapılacağını söyleyen Sezen, bu nedenle projeye destek verdiklerini ifade etti. 
Konuyla ilgili Büyükkonuk Belediye Meclisi’nin toplandığını ve çevre etki değerlendirme(ÇED) raporunun onay vermesi halinde belediye olarak projeye destek vereceklerini daha önceden duyurduklarını hatırlatan Sezen, “ÇED raporu olumlu çıkmıştır” dedi. Devletin ilgili birimlerinin ürettiği raporlara inandıklarını kaydeden Sezen, bu konuda yapılan eleştirilere katılmadığını ortaya koydu. 

Çevre örgütlerine eleştiri 

Sezai Sezen, “Benim isteğim doğrultusunda bu şirket Büyükkonuk’a gelmedi” dedi. Sezen, bu konuda hükümetin aldığı bir kararı desteklediklerini ifade ederek, hükümet yetkililerinin aldığı karara sahip çıktığını söyledi.  Sezen, yapılacak olan petrol dolum tesisinin yararlarının bölge halkına iyice anlatılması gerektiğini vurguladı.
Bölge halkının projeye karşı çıkmadığını belirten Sezen, çevre örgütlerinin Karpaz bölgesine yapılacak her yatırımı engellemek istediğini öne sürdü. 
Sezen, “Yol yapılmasına karşı çıktılar, elektrik gelmesine karşı çıktılar. Bölge insanı çevrecilere itimat etmediğini söylüyor. Vatandaşlar hükümetten bilgi istiyor. Bölge halkı şirketin de kendilerini bilgilendirmesini istemiyor, hükümetten bu adımı bekliyorlar” dedi. Sezen, üç çevrecinin bir araya gelerek kendilerini bilim adamı yerine koyduklarını öne sürerek, çevre örgütlerini eleştirdi.   
“Bu insanların art niyeti var” diyen Başkan Sezen, zaten emirnamelerle bölge insanının perişan olduğunu söyleyerek, petrol dolum tesislerinin Türkiye’deki örneklerini incelediklerini söyledi. 
Tesisin olduğu alanın serbest bölge olacağına vurgu yapan Sezen, “Mersin buna en güzel örnektir” dedi.

“Eko-turizm ile tesisin alakası yok” 

Eko-turizmle bu tesisin ne kadar bağdaştığına ilişkin soru üzerine Belediye Başkanı Sezen şu yanıtı verdi: 

“Aslında bizim yaptığımız gelenek ve göreneklerimizi yaşatmaktır. Biz ekolojik bir yerde yaşamıyoruz aslında. Biz Kıbrıs kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz. Herkes burası nasıl eko-turizm bölgesi diye soruyorlar. Tesisin yapılması düşünülen yer Büyükkonuk bölgesinden uzakta. Hem ne alakası var bizim gelenek göreneğimizle petrol dolum tesisinin?”

“Proje bir yıkıma sebep olacak ama…”

Sezen, “Bu proje yapılırken bir yıkım olacaktır kuşkusuz ama getirisi ne kadar olacak? Biz getirisinin çok daha fazla olacağını düşünüyoruz” dedi. Sezai Sezen, olası bir patlama karşısında olabileceklere ilişkin soruya da şu şekilde cevap verdi:
“Risk her yerde vardır. Kalecik’teki dolum tesisi benim 500 metre yakınımda ama bu tesisler o kadar güvenli ki hiç kimse gelip parasını sokağa atmaz. Yüzde 100 tedbirleri alınacak. Bildiğim kadarıyla bu tesislerin kriterleri Amerika’dan alınıyor. Yani sokaktan alınan bir tank değildir buralara yerleştirilecek olan. Kaldı ki evimizde de tüp gaz vardır, ya patlarsa deyip onu kullanmamazlık etmiyoruz.”
Denetim ile ilgili yaşanabilecek sıkıntıya ilişkin bir soru üzerine de başkan Sezen, bu tesislerin devletin denetimi dışında asıl olan standartlar olduğunu ifade etti. Sezen, “Çok katı kurallar var bu konularda ve eğer bir hata yapılırsa ağır yaptırımları var. Tesis mühürlenip, kapatılır” dedi.

“Kimseyi ölümle tehdit etmedim”

 Bazı basın yayın organlarında İsmail Cemal isimli kişiyi öldürmekle tehdit ettiğine ilişkin haberlerin yayınlandığını hatırlatan Sezai Sezen, şöyle konuştu:

 “İsmail Bey bir gazeteciye dedi ki; ‘bu işi sadece Sezai Sezen istiyor, bu işten para yedi.’ Çok kızdım, açtım telefonu ve İsmail Cemal’a kızdım, ‘Bunu söylemeye hakkın yoktur’ dedim. ‘Benim adıma ileri geri konuşamazsın’ diye konuştum. Eğer bu tehditse bunu yeniden yinelemeye hazırım. Bu konuyla ilgili yasal hakkımı da arayacağım.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK : KIBRIS