Karayipler'de 65 kişinin hayatına mal olan, son 30 yılın en şiddetli kasırgası 'Sandy', bugün ABD'yi vuracak. Etki alanı 165 kilometreyi bulan kasırga için 8 eyalette alarm verildi

 ABD, 2 mevsimsel fırtına ile birleşerek 'ürkütücü' bir boyut kazanan Sandy kasırgasına karşı hazırlık yapıyor. Bugün öğle saatlerinde ülkenin doğu kıyılarını vurması beklenen "son 30 yılın en şiddetli kasırgası" Sandy'nin iç bölgelere kadar ilerleyebileceği belirtiliyor. Ülkenin bin 300 kilometrelik doğu şeridinde etkili olacak kasırga 60 milyon kişinin hayatını doğrudan etkileyecek. Kasırganın yaklaşık 15 milyar dolarlık da zarara neden olabileceği kaydedildi. 

TOPLU ULAŞIM İPTAL... 

Kasırganın en az saate 72 kilometre hızla vuracağı ve yüklü miktarda yağış bırakacağı bilgisini alan eyalet yetkilileri de önlemleri artırdı. Başta New Jersey ve New York olmak üzere 8 eyalet ile başkent Washington D.C.'de acil durum ilan edildi. Kasırga nedeniyle New York'ta toplu ulaşım seferleri iptal edilirken, bu karar bazı çevrelerin tepkisini çekti.

'EVLERİNİZİ BOŞALTIN!..' 
Eyalet yetkilileri kıyı bölgelerinde yaşayanları, güvenli bölgelere geçmeleri için uyarırken, New Jersey Valisi Chris Christie, sahil kesimlerinde oturanların pazar öğlen saatlerine kadar evlerini boşaltmalarını istedi. Kumarhaneleri ile tanınan Atlantik City'den yarına kadar on binlerce insanın tahliye edilmesi bekleniyor. Atlantik Okyanusu üzerinde seyreden Sandy kasırgası saatte 120 kilometre hızla kendi çevresinde dönerken, kuzey yönünde de saatte 21 kilometre hızla yol alıyor. Etki çapı 165 kilometreyi bulan fırtınanın, bu açıdan ABD tarihinin en şiddetli fırtınası olabileceği belirtiliyor. ABD Başkanı Barack Obama, Sandy kasırgası nedeniyle, bugün ve yarınki seçim turlarını iptal etti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Sandy'nin öğleden sonra ABD'nin doğu kıyılarını vurmasının beklenmesi nedeniyle, Obama'nın, Ohio'da seçim turunun hemen ardından Washington'a döneceği belirtildi. First Lady Michelle Obama'nın New Hampshire'da yarın yapacağı konuşması da iptal edildi. Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Mitt Romney ise Virginia'da yapacağı seçim çalışmalarını iptal etti. 

THY UÇUŞLARI İPTAL 

Sandy kasırgası nedeniyle Türk Hava Yolları (THY) da bugün yapılacak olan İstanbul-New York ve İstanbul-Washington seferlerini karşılıklı olarak iptal ettiğini duyurdu.