Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş), Sağlık Fonu Yasası’yla sağlıkta her türlü hizmetin ikinci kez ücretlendirildiğini belirterek, bunun Kamu Görevlileri ile Sosyal Sigortalar yasalarına aykırı olduğunu savundu.

Hür-İş Genel Başkanı Yakup Latifoğlu tarafından yapılan açıklamada, Sağlık Fonu Yasası ile başlayan uygulamanın hatalı olduğu ifade edilerek, hatanın düzeltilmesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi’ye çağrı yapıldı.

“Sayın Başbakanı da açıklamalarından dolayı kınıyoruz” ifadesi kullanılan açıklamada, hatanın düzeltilmemesi halinde yargı ve her tür yasal eyleme başvurulacağı kaydedildi.

Kamu Görevlileri Yasası’yla kamu çalışanları, aileleri ve emeklilere ücretsiz sağlık hizmeti verileceğinin kayıt altına alındığı hatırlatılan açıklamada, “Primleri ödenerek alınan hizmetlerin sesiz sedasız ücretlendirilmesinin Cumhuriyet Meclisi’nden oybirliği ile geçmiş olması düşündürücüdür” denildi.

Açıklamada, yasal düzenleme olmasına karşın Başbakan İrsen Küçük’ün “gönüllü uygulama, parası olan verecek” şeklindeki açıklamasıyla halkı “kör ve sağır yerine” koyduğu da savunuldu. Açıklamada, “Bu tek kelimeyle halkı saf ve anlamaz yerine koymaktır” denildi.

Sosyal Sigortalar’a tabii çalışanlarla Sigorta emeklilerinden hastanelerde ilaç parasının yüzde 20 dışındaki kısmının talep edilemeyeceğine dikkat çekilen açıklamada, bunun Sigortalar Yasası’na aykırı olduğu savunuldu.

Açıklamada, Sosyal Sigorta Yasası’nın 34, 35, 36 ve 37’inci maddelerinde bu durumun açıkça düzenlendiği ifade edilerek, “Hal böyle iken Sağlık Fonu Yasası’ndaki düzenlemenin arkasına sığınarak sigortalıdan haraç alınmasını şiddetle protesto ederiz” ifadesi kullanıldı.

“Geçmişten günümüze yanlış uygulamalar ve popülist kararların bedelinin bugün çalışan ve emekliye ödetilmek istenmesi kabul edilemez” denilen açıklamada, hizmetlerin ücretinde bir artış olmuşsa Sağlık Bakanlığı’nın bunu Sosyal Sigortalardan talep etmesi gerektiği belirtildi.

Sigortalı ve sigorta emeklilerine hastanede hiçbir ücret ödememe  çağrısı yapılan açıklamada, yeni uygulamayla vatandaşların yabancılar karşısında ikinci sınıf vatandaş konumuna düşürüldüğü de kaydedildi ve yürürlükteki uygulamayla ülkedeki yabancılara 130 TL’ye bir yıl her türlü sağlık hizmetinin verildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, yeni uygulamanın ivedilikle düzeltilmesi de istendi.