Sağlık Bakanlığı, bir tür cilt hastalığı olan Hailey – Hailey’in yaygınlığının saptanıp, istatistiki verilerin ortaya çıkması ve toplumda farkındalık yaratılması amacıyla çalışma başlatıyor.

Sağlık Bakanlığı, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı ile Ocak ayında bir çalışma başlatılacağını açıkladı.

Bakanlık Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Hailey-Hailey hastalığında Epidemiyoloji ve bazı aile bireylerinde gen mutasyonu belirlenmesine yönelik olacak çalışmada, sağlıklı istatistiki verilere ulaşılacak.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı ile Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniği’nin işbirliğinde yapılacak çalışmada, Prof. Dr. Server Serdaroğlu, Prof. Dr. Yalçın Tüzün, Prof. Dr. Mustafa Şükrü Şenocak,  Doç. Dr. Burhan Engin, Uz. Dr. Zekayi Kutlubay, Yrd. Doç. Dr. Suphi Vehid,  Prof. Dr. Ayşe Nur Buyru, Uz. Dr. Sibel Tozakı, Uz. Dr. Kani Nalbant ve Uz. Dr. Hanife Ezgi Erçal yer alacak.

Bakanlık açıklamasında, “Bening Familyal Pemfigus” olarak da bilinen Hailey-Hailey hastalığının, dünyada 50 binde bir görülme sıklığına sahip olduğu belirtildi.

Açıklamada, hastalığın gerçek rakamını saptamak amacıyla böyle bir çalışma yapılacağı, Hailey- Hailey hastalığının Dünya genelindeki yaygınlık rakamlarına nazaran, Kıbrıs’ta çok daha fazla yaygın olduğu yönünde bir izlenime sahip olunduğu kaydedildi.

OCAK AYINDA BAŞLAYACAK

Ocak 2012 de başlanacak çalışmada, öncelikle hastalığı taşıması muhtemel kişililer tespit edilip tetkikler yapılacak. Çalışmanın sonunda,  istatistiki çalışma yapılacak ve böylelikle toplumda farkındalık yaratılacak.

EKLEM YERLERİNDE PİŞİĞE VEYA MANTARA BENZEYEN GÖRÜNTÜLER…

Bakanlık açıklamasında, hastalığın başlıca belirtileri hakkında da bilgi verilerek, insanların eklem yerlerinde pişiğe veya mantara benzeyen görüntülere rastlamaları durumunda, mutlaka uzman bir cilt hekimine müracaat etmeleri tavsiyesinde bulunuldu.

Hastalığın kadın ve erkeklerde eşit oranda görüldüğüne işaret edilen açıklamada, hastalığın genellikle 10 ile 30 yaşları arasında ortaya çıktığını, Adölesan dönemde, bazen de erişkin yaşta başladığı belirtildi.

Kuzey Kıbrıs’ta hastalığın görülmesi açısından riskli olabilecek Akıncılar ve Akdoğan olmak üzere 2 köyün taranacağının ifade edildiği açıklamada, Hailey - Hailey hastalığının sıklığıyla ilgili elde yeterli verinin bulunmadığı ve hastalığın gelişiminde rol oynayan ATP2C1 geniyle ilgili patolojik mutasyonların belirlenmesinin amaçlandığı belirtildi.

Ayrıca çalışmada, belli bir bölgede, hastalığın görülme sıklığını tespit etme ve tek bir mutasyonun dominant olmadığı Hailey - Hailey hastalığında, ATP2C1 geni ile ilgili patolojik mutasyonların belirlenmesi de amaçlanıyor.