Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Cemal Özyiğit, Kıbrıs sorununda bir başarısızlığın Kıbrıslı Türklerin toplumsal yok oluş sürecini hızlandıracağını ifade ederek, geçen zamanın özellikle Kıbrıslı Türklerin aleyhine olduğunu dile getirdi ve  “çözümsüzlük Kıbrıslı Türklerin sonu olur. Kıbrıs’ta adil ve yaşayabilir bir erken çözüm şart” dedi.

Özyiğit, yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un iki lidere uzlaşıya varılmayan konularda Şubat sonuna kadar ilerleme sağlamaları yönünde ev ödevi verdiğini kaydederek, her iki liderin de ev ödevlerini yerine getirmediklerini savundu.

Greentree zirvesi sonrasında da tarafların zamana oynamaya devam ettiklerini ileri süren Özyiğit, “Sn. Hristofyas 1 Temmuz’da tüm Kıbrıs adına üstleneceği AB Dönem Başkanlığı dönemini, Türkiye’ye karşı baskı unsuru olarak kullanarak, istediği çözümü zorlayabileceğini varsayıyor, ayrıca, Şubat 2013’teki Başkanlık seçimleri öncesinde al-ver sürecine yanaşmıyor. Diğer yandan Sn. Eroğlu başkanlığındaki Türk tarafı da zaten tıkanmış olan Türkiye-AB ilişkilerinin Kıbrıslı Rumların dönem başkanlığında daha da gerileceği hesabı yaparak zamana oynamakta ve çözüm sürecini tıkayarak bölünmüşlüğü kalıcılaştırmaya çalışmaktadır” iddiasında bulundu.

Gelinen aşamada görüşme sürecinin tıkanma noktasına geldiğini, hem Rum Yönetimi’nin, hem de Türkiye’nin bundan memnun olduğunu savunan Cemal Özyiğit, “Ancak, şu iyi bilinmelidir ki, çözümsüzlüğün sürmesi, AKP’nin dayattığı, UBP’nin de koltuk uğruna kayıtsız şartsız uygulamaya çalıştığı ekonomik paketler ve ilahiyatçı toplum yaratma politikaları yüzünden kendi ülkelerinde yaşayamaz hale gelen Kıbrıslı Türklerin göçünü daha da hızlandıracaktır. Bu yok oluş demektir” görüşlerini ileri sürdü.

Kıbrıs’ta çözüm isteyen tüm barış ve demokrasi güçlerinin süratle biraya gelerek, Annan Planı dönemindeki gibi meydanlara inerek çözümü zorlaması gerekliliği üzerinde duran Özyiğit, “Çözüm süreci daha çok çıkmaza girmeden bu mutlaka gerçekleşmelidir. TDP, her zaman olduğu gibi, Barış, Demokrasi ve Kendi Evimizin Efendisi Olma mücadelesinde en ön saflarda yer almaya hazırdır” dedi.