O İnsana En Yakın Robot!
İngilizler küresel robot teknolojileri pazarında kendilerine yer kapmaya çok kararlı, RoboThespian da böyle bir kararın ürünlerinden.


RoboThespian uzun zamandır geliştirilmekte olan insansı bir robot. Japonya’dakiler başta olmak üzere insansı robot geliştiren çok fazla firma var ama bu robot mümkün olduğu kadar fazla insansı hareket ederek eğlendirici olmayı amaçlıyor. Engineered Arts firması RoboThespian’ı bir sunucu ve bir gösteri robotu olarak tasarlamış.

Firmanın kurucusu Will Jackson ve eşi, 2000’lerin ortalarından beri bu projeyle uğraşıyorlarmış. Amaçları piyasada satılabilecek kadar becerikli otomatik bir sunucu üretmekmiş. RoboThespian fikri buradan doğmuş ve şu anda bu robottan yılda 20 tanesi, 40,000 ile 55,000 Sterlin arası fiyatlara müzelere ve firmalara satılıyor.

Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi, RoboThespian sahibi kurumlardan biri. Bu robot gelenleri karşılıyor, onlara bir giriş konuşması yapıyor, kendini tanıtıyor ve bunu şakalarla süsleyebiliyor. Suratınıza bakarak, göz takip yeteneği sayesinde yer değiştirseniz bile size dönerek konuşabiliyor. RoboThespian henüz bir yapay zekaya sahip değil, hareketleri bir iPad ile programlanıyor ama gelecekte daha zeki modelleri de üretilecek.

Engineered Arts firmasının bir sonraki insansı robot planı ise Buyrun isimli bir model. RoboThespian yürüyemiyor ama Byrun hem yürüme, hem de zıplama yeteneğine sahip olacak şekilde tasarlanıyor. Jackson ve firması, üretimi tamamlandığında Byrun modelinden yılda 10 adet kadarını 350,000 Sterlin’den satmayı planlıyor. Jackson bu tasarımların asla askeri projeler için kullanılmayacağını, militarist yaklaşıma kesinlikle karşı olduklarını da belirtiyor.