Başbakan İrsen Küçük, Dereboyu Metehan’a bağlayan yolu çift şerit gidiş-çift şerit gelişe dönüştürme çalışmalarının on beş gün içerisinde tamamlanacağını söyledi.

Başbakan İrsen Küçük, Maliye Bakanı Ersin Tatar ile Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Hamza Ersan Saner, tamamlanmak üzere olan 1,9 kilometrelik yolun yapım çalışmalarını yerinde inceledi.

İnceleme sırasında basına yapılan açıklamalarda, Metehan-Lefkoşa Güzelyurt bağlantı yolunun da tamamlanmasıyla Güzelyurt’tan Lefkoşa’ya ulaşımın rahatlayacağı belirtildi. Bu arada Dereboyu’ndaki sıkışıklığın rahatlatılması için Lefkoşa Türk Belediyesi ile Ulaştırma Bakanlığı arasındaki çalışmalar da devam ediyor.

KÜÇÜK

Başbakan İrsen Küçük incelemeler sırasında yaptığı açıklamada, Dereboyu’nu Metehan’a bağlayan yolun çift gidiş-dönüşe dönüştürme çalışmalarının, hükümetin altyapıya verdiği önemi gösterdiği vurguladı ve “15 gün içerisinde yol çalışmalarının tamamlanmasını” beklediklerini ifade etti.

Altyapı çalışmalarının bir ülkenin “vitrini” olduğunu ve hükümet olarak bu yöndeki çalışmalara ağırlık verdiklerini ifade eden Küçük, UBP hükümet döneminde yaklaşık 29 kilometrelik çift-gidiş dönüş yol çalışması tamamlandığını, 2012’de de en az yapılan kadar gidiş-dönüş yol daha inşa etmek için planlama yapıldığını kaydetti.

LEFKOŞA KUZEY ÇEVRE YOLU

Bu kapsamda. Dr. Fazıl Küçük Bulvarı ve Gönyeli çemberindeki trafik sıkışıklığını hafifletmek amacıyla,  Lefkoşa-Girne yolu ile Haspolat arasında “Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu” projesi bulunduğuna işaret eden Küçük, projenin, Lefkoşa’nın doğu, batı ve kuzeye genişlemesine yardımcı olacak bir altyapı çalışması olduğunu ifade etti.

Güzelyurt-Lefke çift gidiş-geliş yolunun ihalesine de çıkılacağını belirten Küçük, Alsancak-Lapta yol çalışmalarının da 2012’de tamamlanacağını, Girne-Çatalköy yolunun genişletme çalışmalarına başlanılacağını kaydetti.

Yol kalitesi ve güvenliğinin arttırılması için ışıklandırma ve New Jersey tipi beton bariyer çalışmalarına da hız verdiklerini ifade eden Küçük, Lefkoşa-Güzelyurt yolunda devam eden ışıklandırma çalışmalarına da işaret etti.

Ulaşımın daha güvenli ve kolay olabilmesi için altyapı çalışmalarına hız verdiklerini belirten Küçük, daha çok insanın şehirlere yerleşmeye başlaması üzerinde, köylere yerleşimi teşvik etmek amacıyla bir buçuk yıl önce kırsal kesim arsa dağıtımlarına başladıklarını, bu çerçevede bin 500 gence arsa tahsis ettiklerini ifade etti.

Küçük, “Bunun bir anlamı da gençlerimizin kendi aileleri yanlarında köylerinde yerleşmeleri. Yeni yuva kurmalarına ailelerinin katkı koymasını sağlamak” dedi.

SANER

Hamza Ersan Saner, UBP hükümetinin göreve geldiğinde 124 kilometre çift gidiş-geliş yol bulunduğu, UBP hükümeti döneminde ise 16 kilometrelik İskele Gazimağusa, 10 kilometrelik Geçitkale-Dörtyol ve 1,9 kilometrelik Dereboyu-Metehan yolu inşa edildiğini kaydetti.

Saner ay sonu itibarıyla kullanıma açılacak olan Dereboyu-Metehan yolunun 2 milyon 406 bin TL’ye mal olacağını ifade etti.

Saner, Gönyeli çemberine yaşanan sıkışıklığın, ihale süreci tamamlanmak üzere olan, Metehan’ı, Güzelyurt-Lefkoşa anayoluna bağlayan bağlantı yolunun da tamamlanmasıyla rahatlayacağını ve Güzelyurt’tan Lefkoşa’ya ulaşımın daha kolay olacağını belirtti.

Saner, Lefke-Güzelyurt yolu için bu yıl ihaleye çıkılacağını da söyledi. Dr. Küçük bulvarındaki trafiği rahatlatacak, Lefkoşa-Girne yolunun 1.5’nci kilometresinden üst geçit ile Haspolat’a uzanacak, Lefkoşa Kuzey Çevre yolu için de ihaleye iki ay içerisinde çıkılacağını da duyuran Saner “Trafiğe çok ciddi bir rahatlama getireceğine inanıyorum” dedi.

Yol güvenliğini arttırma çalışmalarının da eş zamanlı olarak devam ettiğini kaydeden Saner, Lefkoşa- Güzelyurt anayolu aydınlatma projesinin tamamlandığını ve bunu hayata geçirmek için kaynak arayışı içerisinde olduklarını, bunun yanında ülke genelinde üzerinde yabancı dille de ifade edilen 69 ikaz ve bilgi levhası yerleştirildiğini belirtti.

Saner, Dereboyu’nda yaşanan trafik sıkışıklığının giderilmesi için de Lefkoşa Türk Belediyesi ile çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Saner, katkılarından dolayı Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği, Karayolları Dairesi ve müteahhit firmaya teşekkür etti.