Başbakan İrsen Küçük, görüşmelerin iki lider arasında yürütüldüğüne işaret ederek Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın muhatabının Türkiye Başbakanı Erdoğan değil Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu olduğunu vurguladı.

Küçük, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde basının Kıbrıs konusundaki sorularını da yanıtladı.

Rum Yönetimi Başkanı  Dimitris Hristofyas’ın “Kıbrıs’ta küçük bir Türkiye  ya da Yunanistan oluşturulması yönünde hareket etmemeliyiz” ve “gerekirse TC Başbakanı Erdoğan’la yüz yüze görüşürüm” şeklindeki sözlerini yorumlaması istenen Başbakan Küçük, Hristofyas’ın muhatabının Erdoğan değil, Eroğlu olduğunu vurgulayarak “bunu bilmesi ve haddini aşmaması gerekir” dedi.

“BENZETMESİ KENDİ İCRAATININ SONUCU”

Görüşmelerin iki lider  arasında yürütüldüğüne işaret ederek Hristofyas’ın bu yöndeki açıklamalarını eleştiren Küçük,  “Erdoğan’dan görüşme talebinde bulunması yersizdir. Tamamen politika yapmaktadır” şeklinde konuştu.

“Ada’nın küçük bir Türkiye  ya da Yunanistan’a çevrilmesi” konusunda ise, “çeviren kendileridir”  diyen Küçük, gerek kendilerinin gerekse Türkiye’nin uyarılarına; gaz ve petrol aramalarını müşterek yapmaları konusundaki önerilerine rağmen Rum Yönetimi’nin bunları dikkate almadığını anlattı.

Başbakan Küçük, Rum tarafının ayrı araştırmaya gitmesinin kendilerinin  de ayrı araştırma yapma haklarını doğurduğunu belirterek TPAO’yla yaptıkları protokol gereği petrol aramalarının yakında karada başlayacağını söyledi.

Küçük, “Onlar Güney’de biz Kuzey’de bu araştırmaları ayrı ayrı sürdürürsek o zaman Sayın Hristofyas’ın söylediği işte ‘Küçük Türkiye ve Küçük Yunanistan görünümü’ bu şekliyle ortaya çıkmaktadır. Böyle bir benzetme yapmışsa kendi icraatının sonucudur” şeklinde konuştu.

“BEKNETİMİZ VE TEMENNİMİZ GÖRÜŞMELERİN DEVAMIDIR”

Başbakan İrsen Küçük, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun “Müzakerelerde sonuca varılmadığı takdirde ‘Kuzey Kıbrıs Türk Devleti’ veya ‘Kıbrıs Türk Devleti’nin Anayasa ve Yasalarla kurulabileceğinin sinyalini verdiği,  böyle bir şeyin mümkün olup olmadığı” şeklindeki soruyu ise şöyle yanıtladı:

“Bizim beklentimiz ve temennimiz görüşmelerin devam etmesidir. Tabii ki ada için köklü çözümü orada görüyoruz. Zaten Hristofyas’la görüş farklılığımız da bundan doğmaktadır.

RUM YÖNETİMİNE SAMİMİYET ÇAĞRISI…

Hristofyas, görüşmelerin başından beri bir samimiyetsizlik örneği göstermektedir. Dolayısıyla bizim her zaman söylediğimiz bir şey var, tarafları ve özellikle  Rum görüşmeciyi samimiyete davet ediyoruz. Sayın Hristofyas, Sayın Eroğlu ile birlikte samimi bir şekilde Kıbrıs meselesini ve görüşmeleri sürdürürse o zaman adada bir çözüm olabilir. Kalıcı çözüm budur. Bizim beklentimiz de odur.”