Kıbrıs Türk Ticaret Odası, “dün yerel bir gazetede çıkan ‘elektriğe yüzde 25’e varan oranlarda zam yapılacağı’ haberine hükümetten bir yalanlama gelmemiş olmasını ciddi bir kaygıyla karşıladığını” bildirdi ve “hükümetten zam değil ekonominin önünü açacak tedbirler bekliyoruz” dedi.

KTTO’dan yapılan yazılı açıklamada, “hükümetin yakıt maliyetlerindeki artışı veya kur farkını bahane ederek üretimden, hizmete bütün sektörlerin en önemli girdisi olan elektriğe zam yapmak yerine, bazı kurumlara bedava elektrik vermekten vazgeçmesi ve borcunu ödemeyen kurumlar için ne gibi tedbirler alacağını açıklaması” istendi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“KKTC’deki iş insanları bir yandan Güney Kıbrıs ve Türkiye ekonomileri arasında ezilirken diğer yandan da ağır vergiler, pahalı girdi maliyetleri, fonlar, yavaş işleyen adalet süreçleri ve bürokratik işlemlerle boğuşmaktadır.

Oysa özel sektör odaklı bir ekonomik düzen yaratma iddiasında olan hükümetimiz iş yaşamının önünü açacağına, sayısız işletmenin kapılarına kilit vurmasına sebep olacak bir zam haberini yalanlamayarak en hafif ifadeyle iş yaşamında ciddi huzursuzluğa sebebiyet vermektedir.

Ekonomik faaliyetler ve yatırımlar durma noktasındayken, böylesi haberlerin çıkması bile, en küçüğünden en büyüğüne binlerce vatandaşımıza istihdam imkanı tanıyan işletmelerimize ciddi bir darbe vurmaktadır.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası olarak spekülasyonlara yol açan zam haberlerinin yalanlanmamış olmasını şiddetle kınar, hükümeti bu konuda kamuoyunu rahatlatıcı açıklama yapmaya davet ederiz. Böylesi bir haberin doğru olması ihtimalini ise düşünmek bile istemiyoruz.”