Öğretmen Eksikliği  Şubat Başına Kadar Giderilmezse Eylemler Yeniden Başlayacak

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), okullardaki  öğretmen eksikliği şubat başına kadar giderilmediği takdirde öğretmen eksikliği olan tüm okullarda Şubat tatili sonrası eylemelere yeniden başlanacağını açıkladı. KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ile Eğitim Sekreteri Mustafa Özhür Gazimağusa'daki Alasya İlkokulu'nda konuya ilişkin basın açıklaması  yaptılar.

ELCİL

Şener Elcil, bazı okullardaki öğretmen eksikliği nedeniyle gerçekleştirdikleri  12 günlük uyarı grevini Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst'ün  öğretmen eksikliğinin 1-2 hafta içerisinde tamamlanacağına dair söz vermesi üzerine iyi niyet göstergesi olarak 12 Aralık'ta askıya aldıklarını, ancak geçen sürede öğretmen eksikliklerinin giderilmediğini söyledi.

Elcil,  eğitim yılı başında 1353 öğretmen kadrosunun tamamının kullanıldığını, öğretmen eksikliği bulunan okulların tamamlanması için de 26 Ekim'de Meclis'ten geçen yasayla 77  ek öğretmen kadrosu daha açıldığını belirterek, "Maalesef, bu 77 kadronun kullanılmasıyla ilgili Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık arasında ciddi sorun yaşanmaktadır" dedi.

Öğretmen eksikliği nedeniyle okullardaki sıkıntıların devam ettiğini söyleyen Elcil, verilen sözlere rağmen Alasya İlkokulu ile Bostancı, Çayırova, Çamlıbel, Dörtyol, Çayönü okullarında  eksik öğretmen bulunduğunu kaydetti.

Elcil, eğitimin bir insan hakkı olduğunu;  parasız, bilimsel ve demokratik bir şekilde herkesin bu haktan yararlanması için çaba gösterilmesinin zorunlu olduğunu ifade ederek, eğitimin ciddi bir iş olduğunu, politik malzeme ve şov aracı olamayacağını, bu konuda taleplerini yükselterek toplumun sesi olmaya devam edeceklerini söyledi.

Velilerin grev süreciyle ilgili olarak çocuklarının eğitim kaybından söz ettiklerini söyleyen Elcil, kayıp olduğu iddia edilen dersler ve etkinliklerle ilgili öğretmenlerin öğleden sonrası okula ek olarak gelerek , grev döneminde eksik bırakılan konuları tamamladıklarını, bunun da sendikanın ve öğretmenlerin iyi niyetini ve çocukların geleceğini her şeyin üzerinde görmeleri açısından önemli olduğunu söyledi.

Elcil, velilerin ve okul aile birliklerinin bu konuda seslerini yükseltmelerinin önemli olduğunu belirterek, okullara öğretmen vermenin devletin ve hükümetin görevi olduğunu, öğretmeni alıncaya kadar da mücadelelerinin süreceğini söyledi.

ÖZHÜR

KTÖS Eğitim Sekreteri Mustafa Özhür de, sendikanın ortak metnini okudu.

Özhür, eğitim yılının  ortalarına gelinmesine rağmen devlet okullarında başta öğretmen eksikliği olmak üzere bir çok sorunun hala daha çözülmediğini söyledi.

Özhür, "eğitim bütçesinin yüzde 75'ini özel okullara ayıran hükümetin devlet okullarına üvey evlat muamelesi yaptığını,  hükümetlerin özelleştirmeyi özendirici politikaları yüzünden sıkıntıların her geçen gün arttığını" ileri sürdü.

Özhür, ders yılı başından beri öğretmen  ihtiyacının karşılanmasına yönelik ileri sürülen "kadro yok" mazeretinin açılan 77 ilkokul öğretmeni kadrosu ile ortadan kalktığını söyledi.

Öğretmen talebiyle ilgili yapılan grevlerde ortaya çıkan eğitim açığının giderilmesi için öğretmenlerin gönüllü olarak öğleden sonraları okullara gelerek görev yaptıklarını ve tüm iyi niyeti ortaya koyduklarını söyleyen Özhür, tüm iyi niyetli açılımlarına rağmen Eğitim Bakanlığı yetkililerinin   "öğretmen vereceğiz" sözlerini yerine getirmediklerini kaydetti.

Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı'nı son kez uyardıklarını söyleyen Özhür, öğretmene eksikliği Şubat ayı başına kadar giderilmediği takdirde başta Alasya İlkokulu olmak üzere öğretmen eksikliği olan tüm okullarda şubat tatili sonrası eylemlere başlanacağını açıkladı.