Suudi Arabistan'a iki günlük ziyaret için gelen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nu ziyaret etti.

Görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında İhsanoğlu, İİT olarak KKTC'ye desteklerinin devam edeceğini belirtirken, Eroğlu ise KKTC üzerindeki ambargonun kırılması için tüm üye ülkelerden destek istedi.

İhsanoğlu, Eroğlu'nun İİT'ye yaptığı ilk resmi geziden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, toplantıda İİT ile KKTC arasındaki işbirliğinin genişletilmesi ile BM nezdinde yürütülen çözüm arayışlarını ele aldıklarını kaydetti. Bu görüşmelerin çözüm için tarihi bir şans olduğunu anlatan İhsanoğlu, neredeyse yarım asra yakın bir dönemdir sorunun devam ettiğinin altını çizdi.

İhsanoğlu, adil ve kalıcı bir politik çözümün uluslararası toplum için büyük bir öncelik teşkil ettiğini ifade ederken, bu çözümün bölgede güvenliğe, istikrara ve işbirliğine katkı sağlayacağını anlattı.

İhsanoğlu, KKTC'nin çözümden yana olduğunun ispatlanmış olduğunu dile getirdi. KKTC'nin artık uluslararası arenada yalnız bırakılmaması gerektiğine vurgu yapan İhsanoğlu, İİT'nin ilgili kararları doğrultusunda tüm üye ülkelere KKTC'ye destek çıkılması, etkili dayanışmayı güçlendirmesi ve genişleyen ilişkileri sürdürmeleri yönünde çağrıda bulundu.

TEMSİLCİLİK GİRİŞİMİ

İhsanoğlu, Eroğlu'nun Cidde'de İİT'ye akredite bir temsilcilik açılması yönünde girişimde bulunduğunu haber verirken, bu girişimin taraflar arasındaki ilişkilerin daha da genişlemesine yol açacağını bildirdi.

Eroğlu ise KKTC ile Rum kesimi arasında devam eden müzakere sürecine değindi ve şunları söyledi:

"Biz Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir uzlaşıya her zaman destek veren taraf olarak gelinen bu nihai aşamada BM Genel Sekreteri'nin değerlendirmesini yapıp çok taraflı toplantı çağrısı yapmasını bekliyoruz. Toplantıya iki taraf yanında garantörlerin de katılımı ile bu işin sonuçlandırılması, yapılamadığı takdirde ise bunun açıklanmasını istiyoruz."

İİT'nin Kıbrıslı Türklere haklı davasında verdiği desteklerden mutlu olduklarını ifade eden Eroğlu, teşkilatın aldığı kararların üye ülkeler tarafından hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi.

Bunu yapmakla sadece Kıbrıslı Türklere destek vermekle kalmayıp, Kıbrıs Rum tarafına da esnek davranması için motivasyon sağlanmış olunacağını ifade eden Eroğlu, "Üzerimizdeki haksız ve gayri insani izolasyon ve sınırlamalar devam ettiği sürece Rum muhataplarımız bu baskılarla bizi çökertmeye çalışmaya devam edeceklerdir. Onlara tuttukları bu yolun yanlış olduğunu somut uygulamalarla gösterme zamanı gelmiştir. İİT'nin ve üye ülkelerin bu konuda verecekleri destek aynı zamanda BM'nin sürdürdüğü çözüm çabalarına da destek olacaktır" dedi.

ULUSLARARASI AMBARGO

Eroğlu, ambargo çerçevesinde şu anda Türkiye hariç dünyanın hiçbir yerinden ulaşım imkanına sahip olmadıklarına vurgu yaparken, İslam ülkelerinin bu ambargoyu kıracak girişimler başlatmasını istedi.

Eroğlu, "300 bin Müslüman Türk'ü gelişen dünyada bu şekilde cezalandırmanın bir anlamı yok" derken, Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz anlaşmaları ile ilgili bir soruya şu şekilde cevap verdi:

"Görüşmelerimizde ben bunun ciddi sorunlar oluşturacağını Rum kesimine anlattım. Ancak ciddiye almadılar ve konuyu anlatan mektubu bana geri iade ettiler. Hristofyas sahte kahramanlık çabaları ile suları sürekli ısındırıyor. Arkasını Rusya ve İsrail'e dayayarak destek arıyor. Bizim İsrail ile bir ilişkimiz zaten yok. Tabi ki bütün bu petrol ve doğalgaz kaynaklarında bizim de hakkımız var."

Bu arada dün gece Cidde Başkonsolosu Salih Mutlu Şen tarafından Eroğlu onuruna bir resepsiyon verildi. Resepsiyon'a İhsanoğlu, Türk işadamları ve Türk vatandaşları katıldı.

Eroğlu, burada çeşitli ülke gazetecileri ile röportajlar yaparak çözüm arayışları konusunda görüş bildirdi.

Eroğlu onuruna bu akşam da İhsanoğlu tarafından ikametgahında bir akşam yemeği verilecek.

Derviş Eroğlu, yarın da İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmet Muhammet Ali ile bir araya gelecek.