Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İstanbul TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'nde açılan 16. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda (EMITT) Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel tarafından temsil ediliyor.

Fuarda kurulan stantlarda KKTC’nin kültürü ve doğal güzellikleri tanıtılıyor.

100 metrekarelik alanda açılan stant, kapı, pencere ve saçakları model alınmış tipik bir Kıbrıs evini yansıtıyor. Ayrıca Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatı dolayısıyla açılmış olan stantta taziye defteri imzalanıyor.

EMITT Fuarı'nın resmi açılışına Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Türkiye Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ile diğer ülkelerden çok sayıda bakan katıldı.

ÜSTEL

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel fuarın açılış töreninde yaptığı konuşmada, dünyada beşinci sırada bulunan EMITT Fuarı’nda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, turizmi farklı kültürlerden insanları bir araya getiren bir barış köprüsü olarak nitelendirdi.

“Bu barış köprüsüyle her geçen gün farklı milletlerle bağ kuruyoruz” diyen Üstel, KKTC’de 10 sene öncesine göre mukayese edilemeyecek kadar çok mesafe katledildiğini belirtti.

Türkiye Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bu noktaya gelinmesinde çok büyük katkısı olduğuna işaret eden Üstel, Günay’ı ve turizm sektörünün temsilcilerini çalışmalarından dolayı tebrik etti.

Üstel, Anavatan Türkiye’nin geldiği noktayı ilgiyle takip ettiklerini söyleyerek, Türkiye’de uygulanan stratejik planların Kuzey Kıbrıs’ta da uygulanmaya başlandığını ifade etti.

“Kuzey Kıbrıs’ın en büyük paydası Türkiye Cumhuriyeti ve İngiltere’dir” diyen Bakan Üstel, uygulanan stratejik planlarla 2011 yılında Avrupa’nın 14 yeni ülkesinde charter seferler başlattıklarını ve söz konusu ülkelerde yaşayanların Kuzey Kıbrıs’ta tatil yapmalarının sağlandığını söyledi.

Üstel, 2012 yılında charter uçakları artırıp, yeni destinasyonlarla turizmin daha iyi bir noktaya getirilmesini amaçladıklarını ifade etti.

Kıbrıs’ın tartışılmaz güzellikte bir ada olduğunu vurgulayan Bakan Üstel, böylesine güzel bir tatil beldesini daha çok ülkeden kişinin ziyaret etmesini arzuladıklarını söyledi.

GÜNAY

Türkiye Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay da konuşmasında, turizmin dünyayı güzelleştirecek olan sektörlerin başında geldiğini ifade etti.

Günay, Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış” sözünü hatırlatarak, turizm sektöründe saygıdeğer bir Türkiye’nin varlığını Mustafa Kemal Atatürk’e borçlu olduklarını söyledi.

Açılış töreninin ardından TC Turizm ve Kültür Bakanı Günay ile Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Üstel, KKTC standını ziyaret ettiler. Bakan Günay burada Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş için açılmış olan taziye defterini imzaladı.

Günay deftere şunları yazdı:

“Kuzey Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin simge isimlerinden sayın Rauf Denktaş’a sonsuz rahmet diliyorum”.

Dünyanın 5. büyük turizm fuarı olan, 60 bin 500 metrekarelik alanda 60 ülke ve 4 bin 500 turizm profesyonelinin katılımıyla gerçekleşen EMITT fuarı 4 gün sürecek.

KKTC, EMITT Fuarı’na, bakanlık yetkilileri ile otelciler, seyahat acenteleri ve sektör temsilcilerinden oluşan bir heyetle katılıyor.