BM, 'Ukrayna'nın doğusundaki insan hakları durumu korkutucu biçimde kötüleşiyor. Kırım'da özellikle Kırım Tatarlarıyla ilgili ciddi problemler oluşuyor' uyarısı yaptı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, BM’nin Ukrayna’daki insan haklarına ilişkin raporuna göre, Kırım Tatarları’yla ilgili ciddi insan hakları problemlerinin oluştuğunu açıkladı.

Pillay, yaptığı yazılı açıklamada, bugün yayımlanan 36 sayfalık raporun, 34 kişilik insan hakları gözlemci ekibi tarafından hazırlandığını belirtti.

Doğu Ukrayna’daki şiddetin çoğundan, oradaki silahlı grupları etkileyebilenlerin sorumlu olduğuna işaret eden Pillay, bu kişileri, ülkeyi bölmeye kararlı görünen silahlı grupları durdurmaya çağırdı.

‘DURUMU DAHA DA TAHRİK EDECEK HER HAREKETTEN KAÇINILMALI’

Raporun, devlet başkanlığı seçiminde aday olanların nasıl tacize ve bazen de saldırıya uğradığını ortaya koyduğuna dikkati çeken Pillay, bütün Ukraynalı liderlerin durumu daha da tahrik edecek her türlü hareketten kaçınmalarını istedi.

Pillay, ülke halkının 25 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde kendi geleceği için barışçı ve güvenli bir ortamda oy kullanmasının sağlanması talebinde bulundu.

Ülkedeki tansiyonun düşmesi ve hukuk düzeninin tesis edilmesi isteniyorsa, uluslararası standartlarda özgür, adil ve şeffaf seçimlerin önemli bir faktör olacağına işaret eden Pillay, ülkede ölümlerin ve şiddet eylemlerinin sürdüğünü, nefret ve propaganda retoriğinin devam ettiğini kaydetti.

Pillay, “Ülkenin doğusundaki insan hakları durumu korkutucu biçimde kötüleşiyor. Kırım’da özellikle Kırım Tatarlarıyla ilgili ciddi problemler oluşuyor” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’daki insan hakları durumuna ilişkin ikinci BM raporu, 2 Nisan-6 Mayıs tarihlerindeki gelişmeleri kapsıyor.