Londra, İskoçya’nın bağımsız olma ihtimali karşısında çareler arıyor. Yaklaşan referandum bağımsızlıkla sonuçlanırsa İskoçya dünyanın en zengin ülkesi olabilir.İskoçya’da gelecek perşembe günü yapılacak bağımsızlık referandumu Londra’da alarm zillerini çaldırmaya devam ediyor. İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan ayrılması durumunda dünyanın en zengin ülkesi olacağı söylentileri, bağımsızlık yanlılarını daha da cezbediyor.

Independent gazetesinin haberine göre İskoçya, bağımsız olması durumunda kişi başına düşen milli gelir açısından en zengin ülke olma potansiyelini taşıyor. Şimdiden bağımsız olduğu düşünülürse dünyanın en zengin 14’üncü ülkesi olan İskoçya, birçok petrol rezervine sahip. Birleşik Krallık’a bağlı olduğu için petrol vergilerinden sadece yüzde 15 pay alabilen ülke bağımsız olması durumunda buradan da elde edeceği gelir artacak. Böylece devlet hızlı bir şekilde büyüyebilecek. Nüfus sadece beş milyon kişi olduğundan değişim de kolay olacak. Gelir seviyesi en yüksek ve en düşük olanlar arasında uçurum olmayacak. Şimdiden bankacılık, ticaret ve finans alanlarında çok parlak olan İskoçya, nüfusu az olduğu için ve bağımsızlık açısından erken Rönesans İtalyası’ndaki şehir devletlere benzetiliyor. Birbirleriyle en yaratıcı olmak konusunda yarış halinde olan şehir devletler bölgeyi en parlak dönemine taşımıştı. İtalya birleştikten sonra bir daha aynı dönemi yakalayamadı.

Kurtarıcı Brown
Londra ise sözkonusu parlak vaatlere karşı tez geliştirmeye çalışıyor. İngiltere Başbakanı David Cameron’ın ülkeyi bağımsızlık fikrinden uzaklaştırmak için İskoçya kökenli selefi eski başbakan Gordon Brown’ı gönderdiği konuşuluyor. Guardian gazetesi haberi, “İmdada Brown mu yetişiyor? Hayır cephesi eski başbakanı Birlik’i korumak için İskoçya’ya gönderdi” cümleleriyle verdi. Brown önceki gün İskoçya’da, Birleşik Krallık’ta kalması halinde, bölgesel yönetimin yetkilerinin nasıl bir takvim çerçevesinde artırılacağını açıkladı.

Kraliçe Elizabeth müdahale etsin

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’den de İskoçya’daki bağımsızlık referandumuna müdahale etmesi isteniyor. Telegraph gazetesine konuşan, iktidarın büyük ortağı Muhafazakar Parti’den bir milletvekili, “Referandum çok yakın geçecek gibi görünüyor. Kraliçe’nin müdahalesi belirleyici bir fark yaratabilir” dedi. Habere göre, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın Kraliçe Elizabeth’den yardım talep etmesi isteniyor.