RAPORDA TÜRKİYE'YE DE YER VERİLDİ:  "BİRLEŞİK KRALLIK, TÜRK HÜKÜMETİNİN TOPLUMUN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK İLE BARIŞÇIL PROTESTO YAPMA HAKKINA SAYGI DUYULMASI ARASINDA DAHA ETKİLİ BİR DENGEYE ULAŞMASI İÇİN İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İLE İLGİLİ ORTAK BİR PROJE BAŞLATMIŞTIR"

"TÜRKİYE'NİN AB KATILIM SÜRECİNİN GÜÇLÜ DESTEKÇİSİ OLMAYI SÜRDÜRÜYORUZ. KATILIM SÜRECİNDEKİ HIZIN KORUNMASI VE YENİ MÜZAKERE BAŞLIKLARININ AÇILMASI ÖNEMLİDİR"

İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan "2013 İnsan Hakları ve Demokrasi Raporu"nda, "Birleşik Krallık, Türk hükümetinin toplumun güvenliğini sağlamak ile barışçıl protesto yapma hakkına saygı duyulması arasında daha etkili bir dengeye ulaşması için İçişleri Bakanlığı ile ilgili ortak bir proje başlatmıştır" denildi.

"İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın 2013 yılında yaptığı faaliyetlerin ve insan hakları ile demokrasiyi savunmak için oluşturduğu diplomatik ağın gözden geçirildiği" raporda, 10-13 Haziran tarihlerinde yapılacak Cinsel Şiddeti Önleme İnisiyatifi Zirvesi, inanç özgürlüğü, ifade özgürlüğü, insan hakları gibi konulara değinildi.

Raporun önsözünde İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in görüşlerine de yer verildi. "Bu rapor, 2013 yılında insan haklarını korumak ve desteklemek için attığımız adımları ortaya koyuyor" diyen Hague, 2013 yılında başarıların yanı sıra başarısızlıkların ve çalkantıların da yaşandığını dile getirdi.

Hague raporda daha önceki yıllarda olduğu gibi "Endişe duyulan ülkeler" başlıklı bir bölümün yer aldığını kaydederek, bu bölümde insan hakları problemleri olan ülkelerin dikkatlice gözden geçirildiğini belirtti.

İngiliz bakan, bu değerlendirme çerçevesinde bu yıl Orta Afrika Cumhuriyetinin "endişe duyulan ülkeler" listesine eklendiğini bildirdi.

2013 yılında Ortadoğu'da daha fazla kargaşa görüldüğünü, özellikle Mısır'da acıların arttığını belirten Hague, Güney Sudan ve Ukrayna'da demokrasiye giden yolun zorluğunun devam ettiğini kaydetti.

Suriye'deki krizin üçüncü yılına girmekte olduğuna dikkati çeken William Hague, "Terörizme karşı mücadele ettiğini savunan bir rejim, açlığı savaş silahı olarak kullanarak kendi halkına karşı şiddet uygulamaktadır" dedi.

BİRLEŞİK KRALLIK İLE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ARASINDA ORTAK PROJE

Rusya, Kazakistan, Azerbaycan gibi ülkelerdeki insan hakları konularında duyulan endişelerin bildirildiği raporun "İfade Özgürlüğü" bölümünde Türkiye'ye de değinildi. Raporda, Türkiye ile ilgili şu ifadeler yer aldı:

"Türk polisinin geçen yaz boyunca ülke genelinde yapılan eylemlere verdiği karşılık ifade özgürlüğüyle ilgili endişeler yaratmıştır.

Türkiye'nin İçişleri Bakanlığı'na ait rakamlara göre, ülkenin 79 şehrinde 2,5 milyon protestocu eylemlere katılmıştır.

Türk polisi göz yaşartıcı gaz, biber gazı, tazyikli su, plastik mermi kullanarak protestocuları dağıtmıştır.

Avrupa Komisyonu'nun Yıllık İlerleme Raporunda, Türk polisi tarafından kullanılan aşırı güçle ilgili duyulan endişelere dikkat çekilmiştir.

Rapora göre, 3500'den fazla protestocu gözaltına alınmış, bunların 108'i bir terör örgütüne üye olmaktan dolayı gözaltına alınmıştır.

Türk İnsan Hakları Ombudsmanı da protestoyla ilgili raporunda, polisin bazı durumlarda aşırı güç kullandığını bildirmiştir.

Birleşik Krallık, Türk hükümetinin toplumun güvenliğini sağlamak ile barışçıl protesto yapma hakkına saygı duyulması arasında daha etkili bir dengeye ulaşması için İçişleri Bakanlığı ile ilgili ortak bir proje başlatmıştır."

"HIZIN KORUNMASI ÖNEMLİDİR"

Raporun "AB genişlemesi" bölümünde de Türkiye'ye değinildi. Birleşik Krallık'ın Batı Balkanlar ve Türkiye'nin AB üyeliğinin güçlü destekçi olmayı sürdürdüğü belirtilirken, genişlemenin aday ülkelere istikrar, güvenlik ve refah getireceği, uluslararası anlamda insan haklarına saygı konusunda teşvik edeceği kaydedildi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı raporunda şöyle denildi:

"Türkiye'nin AB katılım sürecinin güçlü destekçisi olmayı sürdürüyoruz.

Bu sürecin Türkiye'nin reform gündemini ileriye taşıyacak etkin bir çerçeve olduğuna inanıyoruz. Katılım, AB vatandaşları için garanti altına alınan ekonomik, siyasi, insan hakları konularının tamamen gerçekleştirilmesi anlamına gelecektir.

Avrupa Komisyonu'nun 2013 ilerleme raporunda, ifade özgürlüğü ile ilgili bazı endişeleri ortaya konulmuş, kaydedilen ilerlemelere de değinilmiştir.

Katılım sürecindeki hızın korunması ve yeni müzakere başlıklarının açılması önemlidir. 23'üncü ve 24'üncü başlıkların açılması, AB'nin Türkiye ile reform çabalarının hızlandırılması gereken alanlardaki çalışmalarını yoğunlaştırmasını sağlayacaktır.

2012-2013 yıllarında İngiliz hükümeti, AB standartları çerçevesinde insan hakları ve diğer projeleri desteklemek için Türkiye'ye yaklaşık 1 milyon sterlinlik fon sağlamıştır."

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın raporunda "Endişe duyulan ülkeler" listesinde ise Suriye, Yemen, Myanmar, İsrail, Filistin, Afganistan, Irak, İran, Libya ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu toplam 28 ülke yer aldı.