Türkiye’den gelen öğretim görevlileri, Kazak gençlerine güneş enerjisi ile çalışan otomobil yapmayı öğretecek.

Türkiye’nin Kazakistan Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği’nin burada görev yapan öğretim görevlileri tarafından gençlere alternatif enerji kaynakları konusunda eğitim verip proje hazırlattıklarını söyleyen Proje Koordinatörü Satılmış Çayır, Türkistan-Kentav Yaygın Mesleki Eğitim Merkezinde (YAMEM) görev yapan öğretim görevlilerinin çok önemli projelere imza attığını söyledi.

Çayır, küresel iklim değişikliğinin, su kaynaklarının azalması ve fosil yakıtların tükenmeye başlamasının insanları alternatif enerji kaynaklarına yönelttiğini belirterek, "Alternatif enerji kaynaklarının başında ise rüzgar ve güneş enerjisi gelmektedir. Güneş enerjisi temiz bir enerji kaynağı olup dünyada yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Ülkeler bu kaynağın kullanılmasını teşvik etmektedirler" diye konuştu. Kazak gençlerini alternatif enerji kaynakları konusunda eğitmek ve onlarla ortak projeler gerçekleştirmek istediklerini anlatan Çayır, üzerinde en çok durdukları projenin ise güneş enerjisiyle çalışan, trafikte kullanılabilecek iki kişilik yerli bir otomobili Kazakistan’da üretmek olduğunu ifade etti.

Çayır, Kazak gençlerle hayata geçirmek istedikleri ikinci bir projenin ise "Akev Projesi" olarak isimlendirildiğini, projeyle elektrik, ısıtma ve soğutma ihtiyacı güneş enerjisinden faydalanarak karşılanan bir ev kurmayı istediklerini ifade etti. Türk öğretim görevlilerinin yaptıkları bu projeler, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörlüğünce ödüllendirildi.

Kazakistan’ın bağımsızlığının 20’inci yılı dolayısıyla yapılan önemli icat ve projelerin ödül töreninde YAMEM Proje Koordinatörü Satılmış Çayır’a takdir belgesi verildi.