Fransa Dışişleri Bakanlığı, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifinin senato gündemine gelmesinin ardından Türkiye’den gelen sert tepkilere ilişkin yaptığı "itidal" çağrısını yineledi.

Bakanlık Sözcüsü Bernard Valero, "Türkiye’yi önemli bir müttefik" olarak niteledi ve "Türkiye’ye itidal çağrısı yapıyoruz. Türkiye bizim için önemli bir ortak ve müttefik. Türkiye ile ikili ve bölgesel konularda ve bütün alanlarda ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem veriyoruz" dedi.


Senato genel kurulu, akşam saatlerinde, yasa teklifini oylayacak.

OYLAMA SÜRECİNİN AKIŞI

Yasa teklifinin görüşülmesi sırasında 13 senatör konuşma yapmak için kayıt yaptırdı.

Genel kurul, yerel saat ile 15’de hükümet adına söz alan parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier’in konuşmasıyla başlayacak. Daha sonra kanunlar komisyonu başkanı ve raportör Jean-Pierre Sueur söz alacak.

Genel kurulda konuşmalar önce siyasi gruplar adına yapılacak, daha sonra kişisel konuşmalara geçilecek. Genel kuruldaki konuşmaların yaklaşık 2 saat sürmesi bekleniyor.

Konuşmaların ardından kanunlar komisyonu başkanı Jean-Pierre Sueur’un, yasa teklifinin incelenmeye alınmamasını öngören değişiklik önergesi oylamaya sunulacak.

Sueur’un dışında, Jacques Mezard da, yine yasa teklifinin incelenmeye alınmaması isteyen değişiklik önergesi sundu. Mezard, bunun dışında ayrıca teklifin komisyona gönderilmesini talep eden bir ikinci değişiklik önergesi daha sundu.

Kanunlar komisyonu, geçen hafta, "anayasaya, ifade ve düşünce özgürlüğü ve araştırma özgürlüğüne aykırı" olduğu gerekçesiyle, yasa teklifinin incelenmeye alınmasının reddedilmesini istemişti.

Yasa teklifi, "Fransa’nın kanunla tanıdığı bütün soykırımların inkarının suç sayılmasını" öngörüyor. Teklif yasalaşırsa, Fransız mahkemeleri, suçlanan kişilere bir yıl hapis ile 45 bin avroya kadar ceza isteyebilecek.

 

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Fransa’daki Türkler, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifinin senato gündemine gelmesini protesto amacıyla gösteri yapmak için hazırlanıyor.

Fransa’daki Türk vatandaşları, ellerinde Türk ve Fransız bayraklarıyla, senatonun ana giriş binası yanında toplanıyor.

Türkler, "tarihi olaylara parlamentolar değil tarihçiler karar versin", "ifade özgürlüğünü ihlal eden yasa teklifine hayır" yazan pankartlar taşıyor. Hep birlikte türküler söyleyen ve halay çeken Türk vatandaşlarının gösterisi sürerken, senato binasının ön bölümündeyse Ermeniler kendileri için ayrılan bölümde gösteri yapmak için toplanıyor.

Polisin, aralarında yaklaşık 200 metre mesafe olan iki grup arasında bariyer kurduğu ve sıkı güvenlik önlemi aldığı görülüyor. Fransız radyo ve televizyon kanalları, senatodaki oylama önceki düzenlenen gösterileri anında canlı yayında izleyicilerine aktarıyor.

Senato genel kurulu, akşam saatlerinde yasa teklifini oylayacak.

ERDOĞAN: "ARTIK FRANSA ZİYARETİ OLUR MU? O DA DÜŞÜNÜLÜR"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransız meclisinde kabul edilen ve senatoda oylanacak sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa teklifine ilişkin olarak, temennisinin senatonun Fransa’yı kendi değerleriyle çatışan bir ülke konumuna düşürmemesi olduğunu belirterek, "Şu anda görüştükleri konu, bir defa Fransa’nın özgürlükleri konusunda bugüne kadar iddialı oldukları başlıkları inkarı haline gelmektedir" dedi.

Erdoğan, Ataşehir’deki inşaatı devam eden Mimar Sinan Camisini yerinde inceledi. Burada yaklaşık 20 dakika kalan Erdoğan, daha sonra aynı bölgedeki Batı Ataşehir Şirin Taksi durağındaki taksicileri ziyaret ederek, sohbet etti.

Gazetecilerin, görüntü almalarına izin verilen sohbette, basın mensuplarına Fransız meclisinde kabul edilen ve bugün senatoda oylanacak sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa teklifine ilişkin olarak sorular üzerine Erdoğan, şunları söyledi: "Temennim odur ki, senato, Fransa’yı kendi değerleriyle çatışan bir ülke konumuna düşürmez. Şu anda görüştükleri konu, Fransa’nın özgürlükleri konusunda bugüne kadar iddialı oldukları başlıkları inkarı haline gelmektedir. Bu bir defa düşünce özgürlüğüne tamamen ters bir tartışmadır. Sadece Mayıs ayında yapılacak seçime yönelik bir yatırımdır. Ama görüyoruz işte on binlerce kardeşimiz, soydaşımız Türkler, Paris’te bir araya geldiyse, bu geleceğe yönelik ne gibi bir yankı uyandıracağını ortaya koymaktadır. Yani bu on binler, yarın yüz binler olabilir. Çünkü yapılan insan haklarına aykırıdır. İnsan hakları evrensel beyannamesine aykırıdır. Uluslararası ilişkiler açısından Fransa-Türkiye ilişkilerine aykırıdır. Bu kadar basit siyasi hesaplar uğruna tarihçilerin vermesi gereken bir kararı, tarihçilerin alması gereken bir kararı kalkıp da burada Sarkozy’nin kendi siyasi hesapları için, anlaşılır değil. Dolayısıyla bugün alınacak karara göre bizim de vereceğimiz başka bir karar var."

Bir gazetecinin "Bülent Arınç’ın (Eğer böyle bir kanun çıkarsa Fransız gazetelerinin sorduğunu ben de sorayım; Recep Tayyip Erdoğan Fransa’ya, Paris’e geldi ve ’Soykırım yoktur’ dedi, ne yapacaksınız?)" sözleriyle ilgili soru üzerine ise Erdoğan, "Böyle bir şeyde acaba artık Fransa ziyareti olur mu? O da düşünülür" dedi.