Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugün Bakanlar Kurulu toplantısına katılarak yaklaşık 2.5 saat süreyle Kıbrıs konusu başta olmak üzere görüş alışverişinde bulundu.

Eroğlu, Bakanlar Kurulu’ndan ayrılırken, karşılıklı olarak tatminkar bir görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı, ayrılışında basına yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu’na Greentree zirvesiyle ilgili bilgi aktardığını kaydetti.

Bu konuda  hükümetle uyum içerisinde olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı, iyi niyetle ve iyi bir anlaşma olur düşüncesiyle müzakereleri sürdürdüklerini, iyi niyetlerine rağmen Greentree’de  istedikleri anlaşma metninin ortaya çıkarılamadığını söyledi.

Greentree’de yaptıkları önerileri de hükümet ile paylaştıklarını ve hem kendisini hem de hükümeti tatmin ettiğini düşündüğü bir görüş alışverişi gerçekleştirdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs konusunun herkesi ilgilendirdiğini ifade etti.

Görüşmeci görevinin sorumlulukları çerçevesinde zaman zaman meclisi, hükümeti ve meclisteki siyasi partileri bilgilendirdiğini ifade eden Eroğlu, bugün de hükümeti bilgilendirdiğini ve görüşmeden memnun olduğunu yineledi.

Eroğlu, iç konularda neyi ele aldıklarına ilişkin bir soru üzerineyse, bu konularda bazı düşüncelerini paylaştığını, amaçlarının hükümetin icraatları ve halkın var olan sorunlarının aşılması olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, hükümetin çalışmalarını sürdürdüğünü, kendisi ayrıldıktan sonra da Bakanlar Kurulu’nun iç konuları değerlendirmeye devam edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün’ün “önce devlet sonra anlaşma” şeklindeki açıklamasının anımsatılması üzerine ise, Dışişleri Bakanı’nın tabii ki Kıbrıs konusundaki görüşlerini ortaya koyabileceğini, bakanın konuya ilişkin görüş açıklamasının doğru bir hareket olduğunu söyledi.

Eroğlu, Dışişleri Bakanı’nın müzakerelerle ilgili görüşlerini ortaya koymasının kendisini memnun ettiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ile aynı görüşleri paylaştıklarını ve aynı düşüncelerle müzakereleri sürdürdüklerini,  amacın yaşayabilir kalıcı bir anlaşmaya varmak olduğuna göre Dışişleri Bakanı’nın bu konularda görüş ortaya koymasının olumlu olduğunu söyledi.

KURUCU CUMHURBAŞKANI İÇİN ANIT PROJESİ

Cumhurbaşkanı Eroğlu, toplantıda Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için anıt mezar projesinin ele alınıp alınmadığının  sorulması üzerine ise, hükümetin bu konuyu değerlendirdiğini ve Bakanlar Kurulu’nda da ele alınacağını, bu projenin bir yarışma sonucu ortaya çıkacak eser üzerinde gerçekleştirilmesine dair mutabakata varılacağını tahmin ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bunun bir kere yapılacağını ve en iyi şekilde görüşülerek tartışılması, ailesinin mutabakatıyla kararlaştırılacak bir projenin hayata geçirilmesinin en doğrusu olacağını söyledi.  

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun ayrılmasının ardından Bakanlar Kurulu rutin gündemini sürdürdü.