TRaedavi gördüğü Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde 13 Ocak Cuma günü hayatını kaybeden Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, bugün düzenlenen devlet töreninin ardından Cumhuriyet Parkı'nda toprağa verilecek.

Denktaş'ın naaşı Selimiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Kuzey Kıbrıslı askerleri çektiği top arabasıyla Girne Kapısı'na gidiyor. Denktaş'ın naaşı Girne kapısından Şehitler Abidesi ve Meclis önünden izlenecek güzergahtan defnedileceği Cumhuriyet Parkı'na götürülecek.

Camiye gelirken ve camiden ayrılırken yol boyunca ve özellikle Sarayönü Meydan'ında toplanan binlerce vatandaş, son görevlerini yerine getirebilmek için cenaze arabasının geçişini bekledi.

Cenaze töreni nedeniyle Başkent Lefkoşa'da ve cenaze töreni güzergahlarında tüm önlemler alındı. Lefkoşa Surlariçi saat 14.00'e kadar trafiğe kapatıldı. Başkent Lefkoşa'da yas nedeniyle kapatılan işyerlerine ve caddelere Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın posterleri asıldı.

Denktaş için "Tüm Türk Ulusunun ve Halkımızın Başı Sağolsun. Sizi Asla Unutmayacağız" ve "Seni ve Cumhuriyeti Sonsuza Dek Yaşatacağız" yazılı pankartlar açan ve ellerinde KKTC bayrakları ve Denktaş posterleriyle çoluk çocuk, genç yaşlı meydanda toplanan vatandaşlara Lefkoşa Türk Belediyesi de kurduğu çorba çeşmesiyle soğuk havada ikramda bulunuyor.

 "Beni bırakıp gitti"

Hayat arkadaşını son yolculuğuna uğurlayan KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın eşi Aydın Denktaş, ''Hep destekledim, hep arkasında durdum 67 senedir. ama'' diye gözyaşı döktü.

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın naaşı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan ayrılmadan önce protokolün taziyelerini kabul eden Aydın Denktaş, oldukça duygusal anlar yaşadı, zaman zaman gözyaşlarına hakim olamadı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile kucaklaşarak kafasını Gül'ün göğsüne yaslayan Aydın Hanım, daha sonra aile fertlerini tek tek Cumhurbaşkanı Gül'e takdim etti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile el sıkışan Aydın Hanım, Onur Öymen'le konuşurken gözyaşlarına boğuldu.

67 yıldır eşini hep desteklediğini ve her zaman arkasında durduğunu kaydeden Aydın Hanım, ''Beni bıraktı gitti ama, beni bıraktı...'' diye gözyaşı döktü.

''Onun için şimdi bir dinlenme oldu'' diyen Aydın Denktaş, şu ifadeleri kullandı:
''Hayatı boyunca zaten yoruldu, yoruldu, yoruldu. Nihayet yataklara düştü, gene mücadele etti, aklı fikri Kıbrıs, Kıbrıs... 'Hristofyas' diye bağırdığında yer gök inledi hastanede...''

Aydın Denktaş, Denktaş'ın naaşı, Cumhurbaşkanlığı'ndan Selmiye Camisi'ne götürülürken ve Selimiye Camisi'nden Girne Kapısı'na nakledilirken, tekerlekli sandalye ile taşındı.

 

Ankara Lefkoşa'da

Cenaze törenine KKTC'den Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın oğlu DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Adem Huduti, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Talu, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Ömer Paç, GKK Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal, ana muhalefet CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, bakanlar, TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı, DGP Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu, askeri üst düzey yetkililer ve kalabalık bir vatandaş grubu katıldı.

Türkiye'den ise, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, 20 Temmuz Barış Harekatı'nın Başbakan'ı Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak ile Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Zeki Garaçoğlu katıldı.

Cumhurbaşkanlığı'ndaki törende Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir de hazır bulundu.


CHP özel uçak kaldırdı

Rauf Denktaş'ın cenaze törenine Kılıçdaroğlu ile birlikte CHP eski genel başkanları Deniz Baykal, Hikmet Çetin, Altan Öymen de katıldı.

Cenaze törenine, partisinin eski genel başkanlarıyla birlikte katılan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "CHP Genel Başkanlarının hepsinin Kıbrıs'ın bağımsızlık mücadelesine, bağımsızlığında katkıları var. Onlarla beraber gelmek Cumhuriyet Halk Partisinin bir görevidir, töresidir" dedi.

Başbakan Erdoğan,  Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki tören sırasında Rauf Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş'a başsağlığı dileklerini iletti ve açılan taziye defterini imzaladı.

Türkiye'den Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra çok sayıda bakan ve yüzlerce yetkili de Lefkoşa’daki törene katılıyor.