İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 9 bin 543 kişilik başvuruyla muhaceret affının çok başarılı olduğunu, şimdiye kadar çıkarılan aflardan yararlananların toplamının 2 katına ulaşıldığını söyledi.

Uzun süren tartışmalar sonunda ana muhalefetle uzlaşmanın ve toplumsal mutabakat sağlamanın bu başarıda etkisi olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, bundan sonraki süreçte denetimlerle kaçak yaşamla mücadelenin başlayacağını belirtti.

Çavuşoğlu bugün bürokratlarıyla birlikte bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası kapsamında çıkarılan muhaceret affının sonuçları hakkında bilgi verdi.

Çavuşoğlu, dün gece saat 24.00’de sona eren muhaceret affının “toplumsal hassasiyet ve beklentiyi ortak noktada” buluşturduğunu kaydetti. Çavuşoğlu, “Hem toplum hassasiyetleri gözetildi, hem de kaçak iş gücünün beklentileri karşılandı” dedi.

“9 BİN 543 KİŞİ AFTAN YARARLANDI”

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 9 bin 156 kişinin ülkeden çıkarak, 299 kişinin ülkeye giriş yaparak ve 88 kişinin de işe devam ederek toplamda 9 bin 543 kişinin aftan yararlandığını söyledi.

Çavuşoğlu, 2007’deki aftan 1613, 2008’deki aftan 2 bin 122 ve 2009’daki aftan da 2 bin 122 kişinin yararlandığına işaret ederek, “Bugüne kadar çıkarılan 3 affın toplamında 5 bin 857, son aftan ise 9 bin 543 kişi yararlandı. Yani şimdiye kadar çıkarılan aflardan yararlananların tam 2 katı” dedi.

“BU AF ÇOK BAŞARILI OLDU”

Uzun süren tartışmalar sonunda ana muhalefetle uzlaşmanın ve toplumsal mutabakat sağlamanın bu başarıda etkisi olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, diğer faktörleri de şu şekilde sıraladı:

“KKTC’de kayıt dışı bulunanlar geçmiş yıllarda çıkan aflardan yararlanmak için belirli bir miktar para öderken, bu af bedava idi. Aftan yararlanılarak çıkış yapan ve kayıt altına girmek için tekrar KKTC’ye gelen herkese 30 gün vize verildi. Geçmiş aflarda bilgilendirme eksikliği olduğu eleştirileri dikkate alınarak af hakkında bilgilendirme kampanyası başlatıldı. İlk kez bakanlığa doğrudan iletişim kurulması amaçlı Alo Af Bilgi Hattı oluşturuldu…”

“KAÇAK YAŞAMLA MÜCADELE BAŞLAYACAK”

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Çavuşoğlu, bundan sonra yapılacak denetimler sonucu kaçak yaşamla mücadele başlayacağını söyledi. Çavuşoğlu, “Aftan yararlanmayan ve KKTC’de kaçak kalmaktan ısrar edenlerin hakkında yasaların öngördüğü yetkiler sonuna kadar kullanılacak” dedi.

Çalışma yaşamının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın denetim ve kontrolünde olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, yasal değişiklik ve kurulacak ekiplerle çalışma yaşamının çok ciddi bir şekilde denetim altına alınacağını söyledi.

Çavuşoğlu, aftan yararlanmayanların polis kontrolüyle tespit edilip sınır dışı edilmesi konusunda bir motivasyon sağlanacağını da belirtti. Aftan yararlanıp, yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin de tespit edileceğini kaydeden Çavuşoğlu, “Af süresinde bizi kandırmaya yönelik bir girişim karşısında ihraç kararı alınıp, polise bildirilecek” dedi.

“AFTAN NASIL YARLANILDI?”

KKTC’de bulunan ve cezalı durumda olan tüm yabancı uyrukluların bu yasa yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak 60 gün içinde hiçbir para cezası ödemeden ülkeden çıkış yaparak aftan yararlandığını kaydeden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Yurt dışında olanlar ise KKTC vatandaşının anne babası veya 18 yaşından büyük bekar veya boşanmış çocukları, bu yasa yürürlüğe girmeden önce KKTC vatandaşı ile evli olanlar, KKTC’de muhaceret izniyle ikamet edenlerin 18 yaşından büyük bekar veya boşanmış çocukları ile muhaceret izni ile kalanların eşleri, ülkeye girişte görevli memura 1300 TL ödeyerek  aftan yararlandı”

AF ANLATILDI

Nazım Çavuşoğlu, af hakkında bilgi vermek ve yararlanılmasını teşvik için bakanlığın çok yoğun çalışmalarda bulunduğunu  da söyledi. Çavuşoğlu, kayıt dışında kalan insanlara kayıt olmalarını teşvik için “muhaceret affının son af olduğunu ve bundan sonra kimsenin gözyaşına bakılmayacağının” anlatıldığını belirtti.

Çavuşoğlu, Başbakan İrsen Küçük’ün de katıldığı meydan toplantıları düzenlediklerini ve ada genelinde yaklaşık 50 bin adet broşürün dağıtıldığını kaydetti. Çavuşoğlu, tüm ilçelerde ve sanayi bölgelerinde gerçekleştirilen toplantıların yanı sıra sokaklara konulan dev pankartlar ve duyurularla af için başvuruda bulunma çağrısı yapıldığını söyledi.

“ALO AF BİLGİ HATTI’NI 3 BİN 554 KİŞİ ARADI”

Bakanlık bünyesinde oluşturulan Alo Af  Bilgi Hattı ile isteyenlere direkt bilgi verildiğini kaydeden Çavuşoğlu, affa başvuru için verilen süre içinde Alo Af Bilgi Hattı’nı toplam 3 bin 554 kişinin aradığını belirtti.

Çavuşoğlu, “Af süresince bakanlığa direkt ulaşan  vatandaşların olumlu görüşleri dikkate alınarak bu kez 105 Alo Şikayet Hattı’nı devreye koyduk. Bakanlığımız bünyesindeki tüm daireler ile ilgili 105 Alo Şikayet Hattı aranabilecek” dedi.

Nazım Çavuşoğlu, bakanlığın 1 ay sonra web sitesine kavuşacağını ve vatandaşın bilgi alma, şikayet ve her türlü ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlanacağını söyledi.

“DPÖ RAKAMLARINA GÖRE KAÇAK SAYISI 10 BİN”

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, gazetecilerin sorusu üzerine, aftan yararlanmak için başvuranların sayısının oldukça yüksek olduğunu ve kimse tarafından hayal edilemeyen bir rakam olduğunu kaydetti.

Ülkedeki kaçak sayısıyla ilgili spekülasyonların hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, DPÖ rakamlarına göre ülkedeki kaçak sayısının 10 bin olduğunu hatırlattı.