Suriye’de silahlı isyan üzerinden güç mücadelesine başlayan uluslararası aktörler Akdeniz’i de ‘savaş alanına’ çevirdi. Rum basınında yer alan haberlere göre, Kıbrıs adasının güneyinde birçok ülkenin savaş gemileri ve denizaltıları kol geziyor. Konuyu sayfalarına taşıyan Rum Simerini gazetesi, “Suriye nedeniyle savaş sahnesi. Kıbrıs açıklarında benzeri görülmemiş savaş gemisi varlığı” başlığıyla verdiği haberinde, ‘Akdeniz’de gerginliğin kırmızı alarm seviyesine’ tırmandığını belirtti.

Türk denizaltılar da dolanıyor
‘Akdeniz’de bir savaş sahnesinin oluştuğunu’ yazan gazete, ‘bu derecede yoğunluğun ilk kez cereyan ettiğini, bunun da uluslararası camianın Ortadoğu’daki gelişmelere verdiği önemi gösterdiğini’ belirtti.
Adı açıklanmayan bir kaynağın gazeteye verdiği bilgiye göre, şu anda Kıbrıs açıklarında 8 Rus, 6 Amerikan, bir miktar Fransız, İngiliz ve Türk savaş gemisi seyir halinde. Bunun yanında bölgeden Türk ve Fransız denizaltıları da belli aralıklarla geçiyor. Aynı kaynak, Suriye’de yaşanan karışıklık nedeniyle, ‘birbirinden tamamen farklı yaklaşımları olan ülkelere ait savaş gemilerinin (Akdeniz’de) varlık göstermesinin, bölgede büyük bir endişe yarattığını’ söyledi. Kaynağa göre, Suriye’ye olası bir askeri müdahale durumunda, sonucunda neler olacağı tahmin edilemiyor.
Savaş gemilerinin ve denizaltıların uluslararası sularda seyrettiği, ancak zaman zaman Rum yönetimini bilgilendirmek suretiyle, Rum karasuları içerisine giriş-çıkış da yaptığı kaydedildi. Rum yönetiminden bir kaynak da ‘bölgedeki durumun yakından izlendiğini’ ifade etti. Aynı kaynak, deniz bölgesindeki savaş gemisi yoğunluğuyla ilgili haberleri ne doğruladı, ne de yalanladı. Politis gazetesi de Amerikan A 189 savaş gemisinin, önceki gün Kıbrıs’ın güneyinde manevralar yaptığını yazdı.
Gazete Brezilya’nın F Liberal isimli savaş gemisinin de Lübnan’a doğru yol aldığını belirtti. Gazeteye göre, İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, Rum İçişleri Bakanı Eleni Mavru’ya olası bir durumda ‘Suriye ve diğer ülkelerdeki İngiliz vatandaşlarını tahliye etmeye hazır olmak için, Doğu Akdeniz bölgesine savaş gemilerini gönderme’ niyeti bulunduğunu söyledi.

150 bin
Birleşmiş Milletler rakamlarına göre Suriye’nin Türkiye dahil dört komşusuna sığınan kayıtlı sivillerin sayısı.

 

Halep havaalanı’nda çatışma 
Suriye’nin ikinci büyük kenti Halep’te isyancılar iki haftaya yakın süre ellerinde tuttukları Selahaddin mahallesini kaybetmelerinin ardından kentin havaalanını ele geçirmeye çalıştı. Resmi haber ajansı Sana, askerlerin isyancıları uluslararası havaalanından püskürttüğünü, “Cesur bir birlik havaalanında kiralık teröristlere karşılık verdi ve çoğunu öldürdü” cümleleriyle duyurdu. Yüzlerce kişinin ekmek kuyruklarında saatlerce beklediği Halep’te silahlı isyancıların liderlerinden Hüssam Ebu Muhammed ağır bombardımandan kaçmayan isyancılarla birlikte ‘Selahaddin’i vermeyeceklerini’ öne sürdü.

 

Hatay’da 3 polis arbedede yaralandı
Hatay’ın Yayladağı ilçesindeki 1 No’lu Konaklama Tesisi’ne zorla girmek isteyen Suriyelilerle polislerarasında çıkan arbedede 3 polis ile 1 Suriyeli yaralandı.