Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye İlerleme Rapor taslağının, Dış İlişkiler Komitesi’nden geçtiği, ayrıca bunun, Güney Kıbrıs için  “şamar”  olduğu belirtildi.

Fileleftheros gazetesi AP Dış İlişkiler Komitesi’nden geçen Türkiye İlerleme Raporu’nda, Rum Yönetimi tarafından dondurulan 23. ve 24. başlıkların açılması ve bunların ileriye götürülmesi konusunda Avrupa Komisyonu’na çağrıda bulunulduğunu yazdı.

Gazete raporda ayrıca ilk kez, Kıbrıslı Türklerle ilgili doğrudan ticaret tüzüğünün, Maraş’ın BM’ye verilmesi karşılığında onaylanması konusunun da gündeme getirildiğine dikkati çekti.

Habere göre Türkiye’nin iki başlığının açılması talebine (DİSİ’nin üyesi bulunduğu) Avrupa Halk Partisi ve Sosyalistler lehte, Avrupa Birleşik Sol ise aleyhte oy verdi.

Gazete DİSİ AP üyesi ve Avrupa Halk Partisi Başkan Yardımcısı Yannakis Kasulidis’in, Güney Kıbrıs’ın bloke ettiği iki Türk başlığının ileriye götürülmesi talebine ilişkin olarak siyasi grubuna karşı çıkmadığını belirtti.

Habere göre  DİSİ AP üyesi Eleni Theoharus’un ise oylamada elini kaldırmamasına karşın, bürosundan, Theoharus’un bu talebe karşı çıktığını iddia eden açıklama geldi.

KS EDEK AP üyesi Kulis Mavronikolas ise bağlı olduğu Sosyalist Grup’tan tutumunu ayrı tutarak başlıkların ileriye götürülmesine aleyhte oy verdi. DİKO AP üyesi Antigoni Papadopulu ise aynı çizgide hareket ederek rapor (taslağının) bütününe aleyhte oy verdi.

Haravgi gazetesi, “Türkiye İlerleme Raporunda Olumlu ve Olumsuz İfadeler” başlıklı haberinde Türkiye İlerleme Raporu’nda yer alan olumlu ve olumsuz ifadelere değindi.

Gazete olumlu ifadelerden birinin, “Doğrudan ticaretin; Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kararı ve AB gümrük gözetimi altında sadece Mağusa Limanı’ndan yapılması ve buna eş zamanlı olarak Maraş’ın BM’ye iade edilmesi ile Türk ordusunun ayrılması ve yerleşik akının durdurulması” olduğunu yazdı.

Gazete Türkiye’nin 23., 24. ve 15. başlıklarının açılması ilişkin bir çok siyasi grubun talebinin kabul edilmesini ise olumsuz olarak değerlendirdi.

Habere göre raporda, Türkiye’ye; BM Deniz Hukuku Anlaşması’nı imzalaması yönünde de çağrı yapıldı. 

Politis gazetesi ise, haberi “İki Yeni Başlık İçin Teşvikler” başlığıyla aktarırken, rapor taslağının herhangi bir sürpriz olmaksızın onaylandığını yazdı.

Alithia gazetesi ise “Mağusa Limanı Avrupa Birliği’nde” başlığını kullandı.