Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, Kıbrıs müzakerelerinde ilerleme ve uzlaşı sağlanabilmesi için Kıbrıs Türk tarafının adım atması gerektiğini iddia etti.

Haravgi’ye göre, Londra’da Rum Radyosu’na (LGR) yaptığı açıklamada, müzakerelerde ilerleme sağlanabilmesi ve gerekli uzlaşılara ulaşılabilmesi için Kıbrıs Türk tarafının adım atması gerektiğini söyleyen Stefanu, Kıbrıs Türk tarafının BM Genel Sekreterine müzakerelerin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’la kaldığı yerden devam edeceğine dair taahhüdüne rağmen Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun varılan uzlaşılardan geri adım attığı iddiasını yineledi.

Sorunun Kıbrıs Türk tarafının olumsuz tutumu olduğunu öne süren Stefanu, Rum tarafının uluslararası konferans gerçekleştirilmesinden yana olduğunu ancak bunun ne zaman ve nasıl olacağının önem taşıdığını vurguladı. Stefanu, uluslararası konferansın Kıbrıs sorununun uluslararası boyutuna çözüm getirmesi ve Kıbrıs’taki tarafların iç konulara ilişkin anlaşma aşamasında oldukları bir sırada gerçekleştirilmesi gerektiğini savunarak, bu koşullar olmaksızın uluslararası konferans gerçekleştirilemeyeceğini kaydetti.

“ÇÖZÜM TÜRKİYE’NİN ÇIKARINA”

Öte yandan Alithia gazetesi, Stefanu’nun gazeteye yaptığı açıklamada, doğalgaz konusuna değindiğini ve Münhasır Ekonomik Bölge (MEB)’de doğalgaz bulunmasının Kıbrıs sorununun çözümü içim teşvik olabileceğini söylediğini yazdı.

Habere göre Stefanu, Kıbrıs sorununun çözümünün işbirlikleri için perspektifler oluşturacağını, Türkiye’nin de bunu dikkate alması gerektiğini belirterek; Güney Kıbrıs’ın “egemenlik hakkı olan doğalgaz arama çalışmalarına devam edeceğini” ifade etti. Stefanu, doğalgazın Türkiye üzerinden borularla Avrupa’ya götürülmesi yönünde planları olduğunu hiçbir zaman söylemediğini, söylediği şeyin “çözüm sonrasında Türkiye’yle de işbirliği yapılabilmesi için büyük perspektiflerin oluşacağı” olduğunu belirtti. Stefanu ayrıca, “bunun Türkiye için bir teşvik olduğunu ve Türkiye’nin çözümden çok şey kazanacağını da söylediğini” ekledi.

HRİSTOFYAS: “MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Haravgi gazetesi ise, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, KKTC’de yaşayan Kıbrıslı Rumların çocuklarına dün başkanlık sarayında yemek verdiğini ve burada yaptığı konuşmada “gücü yettiği sürece vatan için mücadele edeceğini” söylediğini yazdı. Hristofyas, “Kıbrıs sorununun çözümü ve vatanın yeniden birleşmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini” iddia ederek, KKTC’de yaşayan Kıbrıslı Rumlara destek belirtti.

KİPRİANU: “GERİ DÖNÜŞÜ GARANTİ ALTINA ALACAK BİR ÇÖZÜM”

Diğer yandan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da, Kıbrıs’ı yeniden birleştirecek ve özellikle yaşlıların köklerine geri dönmelerine karar verebilmelerini sağlayacak bir çözüm için mücadele etmeyi sürdüreceklerini söyledi. Lefkoşa’da bir merkezi ziyaret ederek yaşlılarla sohbet eden Kiprianu, “Türk tarafınca ortaya konulan tüm zorluklara karşın, geri dönüş hakkının elde edilmesi için her türlü çabayı göstereceklerini” belirtti.