İSTİMLÂK TAZMİNATI YERİNE HALİ ARAZİ TAKASI DÜŞÜNÜLÜYOR

Rum yönetimi, istimlâk ettiği mallarından dolayı Kıbrıslı Türklere 127,3 milyon Euro borçlu. İstimlâklerden doğan ağır bedeli azaltmak için istimlâk edilen gayrı menkuller için hali arazi takasını düşünüyor.

Fileleftheros; “İstimlâkler İçin Hali Arazi Veriyorlar” başlığıyla yansıttığı haberinde, Rum yönetiminin istimlâk edilen gayrı menkuller için gayrı menkul sahiplerine yüz milyonlarca Euro borçlu olduğunu, bu durumun Rum Bakanlar Kurulu’nun dünkü toplantısında, Maliye Bakanı tarafından masaya konulduğunu yazdı.

Gazete, Maliye Bakanı’nın para yerine hali arazi verilmesi önerisini dayandırdığı, Rum Tapu Dairesi tarafından hazırlanan raporda; istimlâkler nedeniyle hak sahiplerine ödenmesi gereken meblağın 530, 8 milyon Euro’ya ulaştığı, bunun 403,5 milyon Euro’luk bölümünün Rumlara, 127,3 milyon Euro’luk bölümünün de Kıbrıslı Türklere ödenmesi gereken miktar olduğunu yazdı.

Haberde, Rum yönetiminin toplam 530,8 milyon Euro’luk istimlâk borcuna; Rum “göçmenlerin” ev inşa ettikleri ve Rum yönetimi tarafından kademeli olarak istimlâk edilmekte olan Kıbrıs Türk arazileri için ödenmesi gereken miktarın dâhil olmadığına dikkat çekildi.

Gazete, edindiği bilgilere dayanarak, Rum Bakanlar Kurulu’nun, dünkü toplantısında gündeme getirilen konuyla ilgili şu tedbir önerilerini onaylamasının beklendiğini yazdı:

“1-Kalkınma çalışmasının orta vadeli bütçe çerçevesinde olacağının Maliye Bakanlığı tarafından peşinen teyit edileceği ve yetkili bakanlık veya dairenin Tapu ve Kadastro Dairesi’nin işbirliğinde gayrı menkulün istimlâkini daha sonra gerçekleştireceği yeni bir istimlâk prosedürü.

2-İstimlak ödeneklerinin, 2013 devlet bütçesinden tedricen çıkartılması. Maliye Bakanlığı tarafından onaylanacak yeni istimlakler konusunda önce bütün bakanlıklar için yaklaşık 15 milyon Euro tutarında bir ödenek ayrılması, halen istimlâk edilmiş arazilerin ödenmesi maksadıyla Tapu Dairesi’ne 65 milyon Euro verilmesi. Bütün istimlak bedellerinin ödenmesiyle birlikte Tapu Dairesi ödeneğinin ve ilgili belgelerin ilgili dairenin bütçesine eklenmesi. Bu şekilde ilgili bakanlık/daire istimlakler konusunda ellerindeki mali imkânı ve aynı zamanda çalışmanın toplam maliyetindeki istimlâklerin boyutunu bilebilecek durumda olacak.

3-Belirli çalışmalar için istimlâk edilen, ancak bu çalışmaların yapılmadığı malların sahiplerine iade edilmesi. Bu istikamette, İstimlak Makamı (Şehircilik, Bayındırlık, Eski Eserler, Su İşleri daireleri ile bakanlıklar) belirli bir hedefe yönelik olarak istimlâk edilmiş, ancak önceden planlandığı gibi geliştirilmemiş olan ve yakın gelecekte de, 2012 - 2014 Orta Vadeli Bütçe Çerçevesi’nin öngördüğü maddelere dahil olmadığı için gerçekleştirilmesi planlanmayan mal bulunup bulunmadığını araştıracak.

4-Tapu Dairesi, istimlak bedellerini para olarak ödemek yerine hali arazi ile takas etme konusunda hak sahiplerinin nabzını yoklayacak.

5-Mecburi İstimlak Yasası’nda; bugün yüzde 9 olan faiz oranının yüzde 5,35’e düşürülmesi maksadıyla değişiklik yapılması.”