BAŞKANLIK SARAYI’NDA ETKİNLİK YAPILDI... HRİSTOFYAS TÜRKİYE’YE YÜKLENDİ

ENOSİSÇİ ÖĞRENCİ ÖRGÜTLERİ LOKMACI KAPISI’NI KAPATACAK

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ve Rum siyasi partiler, Yunanistan’ın Kıbrıs’ta 15 Temmuz 1974’te gerçekleştirdiği askeri darbenin 5 gün sonrasında Türkiye’nin Enosis’i ve Kıbrıslı Türklere yönelik olası bir katliamı önlemek için yaptığı askeri müdahalenin 38. yıldönümü nedeniyle “kınama” mesajları yayınladılar.

Alithia gazetesinin “Başkan’dan Çözümün Şekline İlişkin Yeni Uyarılar... Darbenin ve İşgalin Kara Yıldönümü Nedeniyle Başkanlık Sarayı’nda Etkinlik” başlık ve spotuyla aktardığı haberine göre, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Başkanlık Sarayı’nda dün akşam, Yunan Cuntası’nın askeri darbesi ve 1974 Barış Harekatı’nı “kınamak” amacıyla düzenlenen etkinlikte konuşma yaparak, Kıbrıs sorununda iki toplumlu ve iki kesimli federasyon çözümü olmamasından Türkiye’nin sorumlu olduğunu iddia etti.

Hristofyas, koşulların değiştiğini ve tarihi federasyon uzlaşısından vazgeçilmesi gerektiğini düşünenlerin, Türkiye’ye federasyon fikrinden geri çekilmesi ve Kıbrıs’ta iki devletli çözüm ile bölünmeyi ileriye götürmesi fırsatını verdiğini öne sürerek, federasyon çözümünden vazgeçmenin, BM’nin de Kıbrıs’tan vazgeçmesi, yani Türkiye’nin istediği gibi, adanın “bölünmesi” anlamına geleceğini savundu.

Türkiye’nin Kıbrıs sorunundaki “uzlaşmaz tutumu” karşısında, Kıbrıs sorununun iki toplumlu ve iki kesimli federasyon temelinde çözülmesinde ısrarcı olmaları gerektiğini öne süren Hristofyas, tutarlılıkları sayesinde Türkiye’nin “işgalin oldu bittilerini yasallaştırmasına” izin vermediklerini ve süreç içerisinde, Türkiye’nin BM kararlarına saygı göstermediğinin ve bu kararları uygulamadığının ortaya çıktığını iddia etti.

Adadaki “bölünmenin”, Türkiye’nin varlığını güçlendireceğini de öne süren Hristofyas, böyle bir gelişmenin adayı tamamen Türkleştireceğini savundu.

Konuşmasında doğrudan müzakereler sürecine de değinen Hristofyas, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile vardıkları uzlaşıları anımsatarak, olumlu gelişmeler olduğunda çözüm olacağı konusundaki iyimserliğin arttığını, durgunluk olduğunda ise, iyimserliğin yerini hayal kırıklığının aldığını ifade etti.

2010 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Talat’ın yerine Derviş Eroğlu’nun seçilmesinin, tüm olguları değiştirdiğini öne süren Hristofyas, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a iki toplumlu ve iki kesimli federasyon çözümünü desteklediğini söylediğini, ama gerçekte, bunu kastetmediğini gösterdiğini iddia etti.

RUM SİYASİ PARTİLERİN MESAJLARI

Öte yandan Fileleftheros gazetesi de, “Parti ve Örgütlerden Kınamalar” başlığıyla aktardığı haberinde, Rum siyasi partilerin yayımladıkları “kınama” mesajlarına yer verdi.

Habere göre iktidar partisi AKEL, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nı kınadı ve Kıbrıs sorununa iki toplumlu ve iki kesimli çözüm bulunması gerektiğinin altını çizdi.

Ana muhalefet partisi DİSİ ise, Barış Harekatı’nda 38. yılın tamamlandığını ve bunca yıl geçmesine rağmen, halkın yaralarının hala kanadığını savundu.

DİKO, Kıbrıs sorununun doğru zemine oturtulması gerektiğini belirterek, adil, kalıcı ve işlevsel bir çözümün gerekliliğine işaret etti.

Ekologlar ve Çevreciler ile EURO. KO da, ileri sürdükleri “Türk işgalini” kınayarak, çözüme yakın bulunulmadığı gibi, “yeni bir Atilla tehdidiyle” karşı karşıya bulunulduğunu öne sürdüler.

ENOSİSÇİ ÖĞRENCİ ÖRGÜTLERİ LOKMACI KAPISINI KAPATACAK

Gazete, Güney Kıbrıs’taki Otonom Enosisçi Üniversite Öğrencileri Cepheleri Birleşik Örgütü EFAEFP’in, EFEN ve TEPAK öğrenci örgütleriyle işbirliği içerisinde düzenlediği 3 günlük “anti-işgal” etkinlikleri çerçevesinde, uzun yol olarak da bilinen Lokmacı yolundaki geçiş kapısını “sembolik olarak” kapatma eylemi yapacağını yazdı.

Haberde, eylemin günü ve saatine ilişkin detay verilmezken, “sembolik kapatmanın”, ileri sürdükleri “Türk işgalini” kınama etkinliğinin ardından yapılacağı belirtildi.

Haber, diğer gazetelerde de şu başlıklarla aktarıldı:

Simerini gazetesi: “Atilla’nın 38 Yıl Önce Kıbrıs’ı Bastığı Gün, Bugün Gibi... Esaret Altında ve Bölünmüş”

Haravgi gazetesi: “Tarihi Gerçeğin Savunulması Birliğin Önkoşulu”

Politis gazetesi: “Hristofyas’tan Kara Yıldönümü Etkinliğinde Mesaj: ‘İki Bölgelilik Tek Yol’ ”.