RUM BAŞKANLIK SARAYI’NDA KINAMA ETKİNLİĞİ YAPILACAK

Rum siyasi partiler, 15 Temmuz 1974’te Yunan Cuntası’nın Kıbrıs’ta yaptığı darbenin ve 1974 Barış Harekatı’nın yıldönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

Haravgi gazetesinin haberine göre AKEL, mesajında darbeyi kınarken, 15 Temmuz darbesinin “Kıbrıs’ın tarihi boyunca aldığı en büyük yaranın başlangıcı” olduğunu kaydetti.

AKEL, mesajında Yunan Cuntası ile EOKA-B tedhiş örgütünün darbesinin, Başpiskopos Makarios’un devrilmesine ve ölümüne sebep olduğunu ifade ederken, darbenin “Türk askerinin işgaliyle, binlerce göçmenle, kayıplarla ve mahsurlarla” sonuçlandığını öne sürdü.

Darbenin ön hazırlığını yapanların, darbeyi organize edenlerin ve gerçekleştirenlerin yükümlülüğünün çok ağır olduğunu belirten AKEL, DİSİ’ye de tarihi gerçekleri çarpıttığı eleştirisinde bulundu.

AKEL, mesajında, “1974 Barış Harekatı’nı ve Türkiye ile Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorununu ebedileştirdiğini ve bölünmeyi kalıcı hale getirdiğini” iddia ettiği politikayı kınadı.

Gazete, bir diğer haberinde de, Rum Başkanlık Sarayı’nda 19 Temmuz’da, “Hatırlıyoruz-Anıyoruz-Mücadele Ediyoruz” adı altında, darbe ve Barış Harekatı’nı kınama etkinliği yapılacağını bildirdi. Etkinlikte, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas konuşma yapacak.

Fileleftheros gazetesi de, DİSİ, DİKO ve KS EDEK’in yayımladıkları kınama mesajlarını aktardı.

Habere göre DİSİ, şu anda içinde bulunulan tarihi anların bilinciyle, ekonomik problemlerle mücadele ettikleri bu dönemde, ekonomik kalkınma ve ilerleme için el ele verip çalışmak gerektiğini belirtti. DİSİ, ekonomik problemlerden Rum hükümetinin sorumlu olduğunu kaydetti.

DİKO ise, açıklamasında sorumluluk ve işbirliği gerektiği mesajını vererek, partisel çıkarları bir kenara bırakıp halkın refahı ve kurtuluşu için mücadele etmeye odaklanmak gerektiğini belirtti.

KS EDEK de, Türkiye’nin “yayılmacı politikasıyla” mücadele etmek gerektiğini öne sürerek, Kıbrıs sorununa “Kıbrıs Helenizmi’ni” ve “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni” güvence altına alacak yeni bir çözüm çerçevesi belirlenmesi gerektiğini savundu.