Güney Kıbrıs’ta AKEL dışındaki siyasi partilerin, ekonomideki durumun sorumluluğunu tüm partilere yüklediği gerekçesiyle Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’a veryansın ettikleri belirtildi.

Güney Kıbrıs’ta AKEL dışındaki siyasi partilerin, ekonomideki durumun sorumluluğunu tüm partilere yüklediği gerekçesiyle Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’a veryansın ettikleri belirtildi. Alithia gazetesi ve diğer gazetelere göre, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas geçen gün yaptığı açıklamada “Meclis’in belirli yasa tasarılarını onaylamaması nedeniyle devlet gelirlerinin kaybı konusunda sorumlu olduğunu, kamu alanının büyümesinden de kendi dışındaki geçmiş hükümetlerin sorumlu olduğunu” ifade etti.

Habere göre Hristofyas ayrıca, Meclis’in çoğunluğu tarafından onaylanan yasa önerilerinin ve hükümet önerilerinin ret edilmesinin devleti önemli gelirlerden (yılda 345 milyon Euro) mahrum bıraktığını, bununla birlikte kamu ve yarı kamu alanında düşüncesizce istihdamların yapıldığını, kendilerinin ise istikrarlı bir siyasetle memur sayısını azalttıklarını dile getirdi.

DİSİ Başkan Vekili Averof Neofidu dün yaptığı açıklamada Hristofyas’ın kendi hükümetleri döneminde memur sayısını azalttıklarına ilişkin açıklamasını “büyük bir yalan” olarak nitelendirdi. İstatistik Birimi’nin verilerine dayanarak Neofidu son dört yılda memur sayısının 5 bin 762 kişi arttığını, devlete ait maaş cetvelinin ise emeklilerle birlikte 700 milyon Euro (yüzde 35) oranında arttığını belirtti. Neofidu, “Bir Başkan doğruyu söylemediği zaman Avrupa Birliği ülkesi bir başkanın güvenirliliği konusu ortaya çıkar” diye konuştu.

DİSİ Basın Sözcüsü Haris Georgiadis da, Hristofyas’ın ne kast ettiğini ve nerden bahsettiğini anlamadığını söyledi. Georgiadis, “Hristofyas, örneğin geçici vergilerin azaltılması ya da iptal edilmesine ilişkin kararı kast ediyorsa; şunu belirtmek isterim ki ilk önce bu, taşınmazların satışına KDV getirildiği zaman Kıbrıs Cumhuriyeti’nin taahhüdüdür. İkincisi ise bu tedbir, Meclis’ten AKEL’in oylarıyla geçti” şeklinde konuştu.

DİKO Basın Sözcüsü Fotis Fotiu da, Hristofyas’ın açıklamasını “talihsizlik ve gereksiz” olarak nitelendirdi. Fotiu, Papadopulos hükümetinin ekonomi politikasının Güney Kıbrıs’ı “Eurozone” bölgesine taşıdığını, aynı zamanda Rum ekonomisini AB’ın en güçlü ekonomileri arasına koyduğunu belirtti. Fotiu, bu açıklamaların ekonomi açısından kritik olan, milli uzlaşının gerektirdiği bir dönemde yapıldığına da dikkati çekti.

DİKO Başkan Yardımcısı ve Meclis Maliye Komitesi Başkanı Nikolas Papadopulos ise, Hristofyas hükümetinin ekonomik açıdan icraatları konusunda “gürültülü başarısızlıktan” bahsetti. Papadopulos ayrıca, Hristofyas’ın herkese sorumluluk yüklemesinin “sevgili taktiği” olduğunu söyledi. EDEK Genel Sekreteri Dimitris Papadakis da, Hristofyas’ın açıklamalarının üzüntü yarattığını ve geçmiş tüm hükümetlere saldırdığını belirtti. Papadakis, bu açıklamaların, ekonominin kurtulması için milli uzlaşının şekillendirilmeye çalışıldığı bir dönemde yapılmasının da üzücü olduğunu ifade etti. EDEK Başkan Vekili ve AP üyesi Kiriakos Mavronikolas ise, Hristofyas’ı “bölücü” diye niteledi.

EVRO.KO Genel Sekreteri Stelyos Amerikanos, Hristofyas’ın görüşlerine katılmadığını belirtti ve muhalefetin bütününün aşırı bir uzlaşma niyeti ortaya koyduğunu söyledi. Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Basın Sözcüsü Elenis Hrisostomu da açıklamasında, “Hristofyas’ın uzlaşmayı ateşe koyduğunu, birliği tutuşturduğunu ve ekonomi konusundaki kritik kararlar ışığında uzlaşmaya dair her ümidi yok ettiğini” belirtti.

STEFANU’DAN YANIT Simerini gazetesine göre Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu ise açıklamasında, sadece DİSİ Başkan Vekili Averof Neofidu’nun açıklamalarına yanıt verdi. Stefanu Neofidu’nun bilerek yanıltmalarda bulunduğunu, zira kamunun geniş alanındaki memur sayısın değindiğini, bununla birlikte hükümetin eğitim ve güvenlik birimleri dahil sadece kamu hizmetlerine istihdam almakla sorumlu olduğunu çok iyi bildiğini ifade etti.

Stefanu, hükümetin yarı devlet ve belediyelere istihdam yapmakla sorumlu olmadığını da söyledi. Stefanu, Neofidu’nun açıklamalarına rakamlarla da yanıt verirken, maaş cetvelinin 700 milyon Euro değil 347 milyon Euro (yüzde 14) arttığını ifade etti.