PAPADİMOS VE HRİSTOFYAS’TAN DİKKATLİ AÇIKLAMALAR

Temaslarda bulunmak amacıyla Güney Kıbrıs’ta bulunan Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın görüşmelerinin odağında enerji konusunun bulunduğu belirtildi.

Fileleftheros gazetesi Papadimos’un Güney Kıbrıs ziyaretine ve temaslarına geniş şekilde yer verirken gerek Papadimos gerekse Hristofyas’ın, iki ülke ve de İsrail arasında bir eksen(enerjiye ilişkin) yaratılması konusunda doğrudan bir açıklama yapmaktan kaçındıklarına da dikkati çekti.

Gazete ayrıca, Hristofyas’ın dile getirdiği düşüncelerden iki ülkenin ve özellikle Güney Kıbrıs’ın, özellikle Türkiye kanadından olan tepkilere neden olmamak için konuyu “alçak tonlarda” tutmayı tercih ettiğini yazdı.

Habere göre, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos arasındaki görüşmenin gündeminde, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’a karşı olan Türk “tehditleri” de bulunuyordu.

PAPADİMOS’TAN İLK RESMİ ZİYARET

Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos’un, Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyaretin ilk resmi ziyaret olduğunu yazan gazete, Papadimos’un bir saat gecikmeli olarak adaya geldiğini belirtti.

Habere göre Papadimos, yaptığı kısa açıklamada, iki hükümetin hedefinin, Kıbrıs sorununun çözümü, ekonomik krizin aşılması, enerji alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesine ilişkin çabaların daha iyi koordinasyonun sağlanması olduğunu dile getirdi.

Papadimos, ülkesinin, ileriki kritik dönemde Güney Kıbrıs’ın destekçisi ve yardımcısı olacağını söyledi.

Papadimos daha sonra Rum Başkanlık Köşkü’ne gitti ve burada ön bahçede, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas tarafından karşılandı.

Papadimos ve Hristofyas’ın kameralar karşısında, birbirlerine hediye teatisinde bulunduklarını yazan gazete Hristofays’ın, Papadimos’a Rum halkının mücadelesinin ve barışın simgesi olarak zeytin ağacı olan gümüş kabartma, Papadimos’un ise (Hristofyas’a), antik Helen kültürünün simgesi olarak gümüş bir kupa sureti hediye ettiğini belirtti.

PAPADİMOS DÖRT BÜYÜK KONU İLE GELDİ

Alithia gazetesi, Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos’un, masadaki dört büyük konu ile Güney Kıbrıs’a geldiğini, bunların Kıbrıs sorunu, enerji, AB dönem başkanlığı ve bölgedeki durum olduğunu yazdı.

Enerji başlığı ile Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB’”inde hidrokarbon bulunmasından ortaya çıkan yeni olguların, Papadimos ile Hristofyas arasındaki görüşmede en çok üzerinde durulan konu olduğunu yazan gazete, Papadimos’un, bu konudaki gelişmeler ve Girit’in güneyinde yakında araştırmalara başlanacağı konusunda Hristofyas’a bilgi verdiğini de belirtti.

Habere göre Papadimos, Hristofyas ile yaptığı görüşmede, AB dönem başkanlığı konusunda işbirliği yapılması için iki ülke arasında imzalanan memorandumun hayata geçirilmesi konusunu da ele aldı.

Gazete, Yunanistan’ın bu bağlamda, Güney Kıbrıs’a, zayıf olan noktasında, destek vereceğini, AB organlarının işleyişini çok iyi bilen teknokratlardan oluşan bir heyetle Rum meslektaşlarına yardım edeceğini yazdı.

Haberde, Kıbrıs sorununda ise Papadimos ve Hristofyas’ın, tezlerini yineleyerek gerek AB gerek BM düzeyinde koordinasyonun yoğunlaştırılmasına karar verdikleri belirtildi.

PAPADİMOS-HRİSTOFYAS ORTAK BASIN TOPLANTISI

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos’un dün ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısına geniş şekilde yer verdiler.

Gazete Hristofyas’ın, basın toplantısı çerçevesinde, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın “aynı kazanda yandığı ve ortak bir şekilde doğalgazla ferahlayacakları” düşüncesini ortaya koyduğunu yazdı.

Habere göre, Atina ve Güney Kıbrıs, “Kıbrıs sorunu, enerji, ekonomi ve Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığı” konusunda görüş alış verişinde bulundu.

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Yunanistan-Güney Kıbrıs-İsrail memorandumunun ne zaman imzalanacağını tayin etmekten kaçınırken “Protokol için ne zaman ve nasıl olacağını söyleme konumunda olmadığını, zira görüşülmesi gereken konuların bulunduğunu” söyledi.

Hristofyas sözlerinin devamında genel olarak “komşuyu” ve diğer parametreleri göz önünde bulundurduklarını ve doğru gidişata yönelik olarak akıllıca ilerleyeceklerini belirtti.

Hristofyas, ikinci tur izinler ile araştırmaların ne aşamada olduğu konusunda Papadimos’a bilgi verdiğini söyledi.

Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos, Yunanistan’ın, Güney Kıbrıs ve Mısır ile “Münhasır Ekonomik Bölge” belirlemesi zamanının gelip gelmediği şeklindeki soruya yanıt verirken yaptığı açıklamada her ülkenin, Deniz Hukuku’na ilişkin uluslararası anlaşmaya göre “MEB” belirlemeye hakkı bulunduğunu, bunun “Yunanistan’ın incelediği bir şey” olduğunu söyledi.

Papadimos, zaten İtalya ve Arnavutluk’la anlaşmaların bulunduğunu anımsatarak bunun, inceledikleri bir konu olduğunu ve özellikle Güney Kıbrıs’la ilgili temasların da olması gerektiğini kaydetti. Komşu ülkelerle işbirliği ve koordinasyonla yapılacağını da belirtti.

Hidrokarbona ilişkin Yunanistan-Güney Kıbrıs-İsrail ekseninde Türkiye’nin yeri olup olmadığı sorusuna ise Papadimos, Türkiye’nin, adil bir şekilde Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olması durumunda, birçok konuda yere sahip olacağını savundu.

Papadimos, Türkiye’nin, Kıbrıs sorununun çözülmesini ileriye götürmesi durumunda kendilerinin, Türkiye ile birçok konuda işbirliği yapma konusunda iyi niyete sahip olduklarını söyledi.

Türk “tehditlerine” de değinen Papadimos, bunların kınanması gerektiğini savundu.

Kıbrıs sorununa ilişkin olarak ise Papadimos, çözüm sağlanmasına ilişkin uygun sürecin, BM gözetimi altındaki doğrudan müzakereler olduğunu, bununla birlikte yapay takvimler ve alternatif “B Planlarının” aranmasının da verimsiz olduğunu ifade etti.

Papadimos, kendi görüşlerinin Rum tarafıyla örtüştüğünü belirterek “işgal ve kolonizasyonun” sonlandırılmasını istediklerini söyledi.

Papadimos kendilerinin ayrıca; Kıbrıs sorununa, iki toplumlu, iki bölgeli federasyonu teminat altına alacak karşılıklı kabul edilebilir bütünlüklü bir çözüm bulunmasını istediklerini ifade etti.

Uluslararası konferansın toplanması konusunda ise Papadimos, Kıbrıs sorunun çözümü için takip edilmesi gereken sürecin, “iki taraf arasındaki görüşmelerin devam etmesi zeminine dayalı olduğunu” yineledi. Papadimos, alternatif biçimlerin, Yunanistan için kabul edilebilir olamadığını da belirtti.

Papadimos, iki ülke arasındaki sıkı işbirliğinin, Kıbrıs sorunundaki siyasetinin mihenk taşı olduğunu belirterek iki ülkenin Kıbrıs sorunundaki tezlerinin de örtüştüğünü söyledi.

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ayrıca Papadimos’a, Türk tarafının “uzlaşmazlığı, artan tahrikleri ve kendini beğenmişliği” nedeniyle müzakerelerdeki durgunluk hakkında da bilgi verdiğini söyledi.

Hristofyas, kendilerinin, çözüm için sonuna kadar, “hatta” AB dönem başkanlığı sırasında da diyaloğu sürdürmeye hazır olduklarını ifade etti.

Haravgi gazetesine göre Hristofyas açıklamasında ayrıca, Papadimos’un ziyaretinin iki ülke arasındaki “dostane ve mükemmel” ilişkilerin göstergesi olduğunu, ayrıca Yunanistan’ın, Güney Kıbrıs’a yönelik gerçek ve kesintisiz desteğini bir kez daha teyit ettiğini söyledi.

Hristofyas, Rum tarafının, “işgali sona erdirecek olan iki toplumlu ve iki kesimli, 1977-1979 Doruk Anlaşmaları ve BM’nin öngördüğü kararlar çerçevesinde uluslararası hukuka uygun ve vatanın yeniden birleşmesini sağlayacak bir federasyon şeklindeki çözüme” bağlı olduğunu yineledi.

Hristofyas, Yunanistan’ın desteğinden dolayı da bu ülkeye teşekkürlerini iletti.

PAPADİMOS ONURUNA VERİLEN YEMEK

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas dün akşam ise Yunanistan Başbakanı Papadimos onuruna akşam yemeği verdi.

Haravgi gazetesine göre Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas burada yaptığı konuşmada, Rum halkının mücadelesine verdiği destekten dolayı Yunanistan Hükümeti ve halkına teşekkürlerini sundu.

İki halk arasındaki bağlara da değinen Hristofyas, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerdeki zor çabalarında savunduğu ilkelere dayalı tezleri de yineledi.

Çözüme ilişkin anahtar unsurun Türkiye olduğunu savunan Hristofyas, “Türkiye’nin tutumunun; sadece yardımcı nitelikte olmamakla kalmadığını, ‘B Planının’ ileriye götürülmesine ilişkin tehditleri ve davranışlarıyla da süreci sabote ettiğini” ileri sürdü.

Hristofyas, “küstahlık, kinizm ve keyfiliğin, uluslararası ve Avrupa hukukunu küçümseyen Türk liderliğinin, kışkırtıcı davranışının oluşturucu unsurlarını teşkil ettiğini” iddia etti.

Hristofyas ayrıca, AB dönem başkanlığı konusunda yardımlarından dolayı da Atina’ya teşekkür etti.

Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos ise konuşmasında, Yunanistan’ın, ilkeler temelinde Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasına ilişkin Güney Kıbrıs’a yönelik desteğini yineledi.

Papadimos diğer tarafın “uzlaşmaz ve uç tezlerini” kınayarak, Hristofyas’ın çözüm konusunda sarf ettiği çabalara yönelik memnuniyetini de dile getirdi.

Papadimos, çözümün, gerek Kıbrıslı Türkler, gerekse Türkiye için sahip olacağı olumlu sonuçlara da değindi.

PAPADİMOS EKONOMİ KONUSUNA DA DEĞİNDİ

Fileleftheros gazetesi ekonomi eki, Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos’un, Hristofyas ile görüşmesinin ardından ekonomi konusunda yaptığı açıklamaya yer verdi.

Habere göre Papadimos, Yunan bankacılık sisteminin yeniden organize edilmesi ve desteklenmesinin Rum ekonomisini olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.

Yunanistan’da benimsenen ekonomik programın, ekonomide istikrara neden olacağını ifade eden Papadimos öngörülerin, 2013 yılının ikinci yarısında Yunan ekonomisinde bariz bir rahatlamanın olacağı şeklinde olduğunu da belirtti.

PAPADİMOS’A İLİŞKİN GAZETE BAŞLIKLARI

Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos’un Güney Kıbrıs ziyareti, gazetelerde şu başlıklarla yer aldı:

Fileleftheros: “İsrail İle Üçlü İşbirliği İçin Konuşulmadı Ancak Bu İncelendi- İsrail İle Üçlü İşbirliği Konusunda Kartlar Kapalı”

Alithia: “Papadimos’un Gündemi Ağır - B Planı Verimsiz”

Haravgi: “İşgali ve İhlalleri Sonlandırması Halinde Türkiye İle İşbirliğine İlişkin İstek -Yunanistan’ın Kıbrıs Cumhuriyeti’ne Mutlak Desteği”

Politis: “Lukas Papadimos Yunanistan’a Güzel Günlerin Geleceği Konusunda İyimser - Doğalgaz İle Ferahlayacağız”

Simerini: “Atina-Lefkoşa Mutlak Anlayış - Papadimos ve Hristofyas Kıbrıs Sorunu, Enerji ve AB Dönem Başkanlığı’nı Görüştü”